Gyümölcs

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

A nagybogyós áfonya minden kertbe ültethető, és biztos termést hoz.

Fekete áfonya jellemzői

Mindenki ismeri a finom kék bogyótermésű alacsony cserjét, amely nálunk a ritkás tűlevelű erdőkben honos. Magas növekedésű, terebélyes, nagy, kék hamvas bogyótermésű kultúrfajai azonban az Amerikai Egyesült Államokból származnak. Ugyan-olyan ízletesek, mint a vadon termő bogyók, és a kertben is egyszerűen termeszthetők. Minden évben sok termést hoznak.

A termesztett áfonya egyenes, bokros növekedésű cserje. Májusban és júniusban laza fürtökben sok, a fehértől a halvány-rózsaszínűig terjedő színű virágot hoz. Az érett bogyókat júliustól lehet szüretelni. Mivel utó-érő, érdemes többször szüretelni, ugyanis egyes fajtáinál az érett bogyók lehullhatnak.

A lédús kék bogyók a madaak kedvelt csemegéi. Takarjuk a bokrokat madárvédő hálóval, hogy a madarak ne ehessék le a termést. A madarak nem csak kárt okoznak, hanem segítenek is, mégpedig a téli araszoló hernyói elleni védekezésben. Ha madáretetőt teszünk ki kertbe, a hernyóknak nem esélyük, nekünk pedig kevesebb dolgunk lesz.

Fekete áfonya ültetése

Fekete áfonya ültetése

1. Az áfonya savas talajt igényel. Átlagos kerti talaj esetén ássunk 1 x 1 m-es, 50 cm mély ültetőgödröt. Béleljük fóliával vagy takarófóliával.

2. Tegyünk bele vízelvezető homokréteget, majd gazdagítsuk a talajt homokkal és tőzeggel vagy kéreghumusszal.

3. Gyökérlabda nélküli ültetésnél bontsuk ki a gyökereket, de vigyázzunk, hogy ne törjük le őket.

4. Töltsük fel a gödröt a javított ültetőfölddel, nyomkodjuk le, és alaposan öntözzük meg mészmentes vízzel (az esővíztárolóból).

5. A növény körül takarjuk a talajt kéreghumusszal; erre a legjobb a fenyőkéreg. A tölgy kérgének túl magas a pH-értéke.

6. Négy-öt év múlva esedékes az első ritkító metszés. Az elöregedett hajtásokat közvetlenül a talaj fölött vágjuk le.

Fekete áfonya gyümölcs

Fekete áfonya gondozása

Az áfonya sok fényt és napsütést igényel. Ezért minden növénynek 2 ml-nyi tenyészterületre van szüksége. Savas talajt igényel. Jó vízáteresztő talajban (pH-érték: 4-5) és laza humuszrétegben tenyészik a legjobban.

Kora tavasz – ültetés és metszés

Kora tavasszal vágjuk ki az elhalt vagy gyenge ágakat. Az ültetés utáni negyedik évben ritkítsuk az öreg és bütykös hajtásokat kevéssel a föld fölött. Adjunk a növénynek egy kevés trágyát.

Nyár – szüret és tárolás

Akkor szedjük le az áfonyát, amikor könnyen elválik a szárától. Lapos tálban hűtve egy hétig is eltarthatjuk. Fagyasztáshoz először egy fémlapon tegyük be a gyümölcsöt a fagyasztóba. Csak akkor tegyük át zacskóba, amikor megfagyott.

A gyümölcs akkor lesz elég édes, ha még három napig a cserjén hagyjuk, miután kialakult a végső színe.

Kártevők és betegségek

Az áfonyát gyakran támadják meg a téli araszoló hernyói, amelyek megrágják a virágát. Kézzel is összeszedhetjük őket a növényről. Ha a levelek elsárgulnak és elhalnak, valószínűleg vashiányos klorózis lépett fel, ami túlzott mésztartalmú talaj esetén alakul ki.