Kerti növények

Redőslevelű bangita (Viburnum plicatum)

A redős bangita oldalágai több szinten terülnek szét.

Redős bangita jellemzői

A redős bangita a közönséges bangitával szemben nálunk nem őshonos fa, hanem japán és kínai kertekből érkezett hozzánk. Legfeljebb 3 m magasra nő, az első években lassan, később azonban bokrosan növekszik, oldalhajtásai vízszintesen terülnek szét egymás fölött. A közönséges bangitához hasonlóan késő tavasszal virágzik.

A redőslevelű bangita (Viburnum plicatum) fehér, gömb alakú, legfeljebb 10 cm nagyságú viráglabdái hógolyóra emlékeztetnek. Sötétzöld, széles, ovális, hegyes végű levelei ősszel lilásbarnára színeződnek.

A molyhos redőslevelű bangita (Viburnum plicatum f. tomentosum) nem viráglabdákat hoz, hanem lapos, mintegy 10 cm nagyságú, fehér ernyős virágzatokat, amelyek jelentéktelen külsejű, termékeny belső virágait terméketlen csillagvirágok koszorúja veszi körül. A virágok egyenesen állnak az oldalhajtásokon. A molyhos redőslevelű bangita ősszel ismét teljes pompájában bontakozik ki, amikor sötétzöld, széles, ovális levelei élénk narancsvörösre színeződnek.

Ebből a változatból több fajta származik. A legismertebb a legfeljebb 20 cm nagyságú ernyősvirágokat hozó ‘Mariesii’. A ‘Lanarth’ fajtát ritkábban ültetik. Ez a növény minden részében nagyobb, mint a tiszta faj. A ‘Watanabe’ fajta 1,5 m magasságú, apró ernyősvirágú törpe változat, amely őszig többször virágzik. Ezt a fajtát edényben is nevelhetjük.

Redős bangita ültetése

A redős bangita a napfényt és a félárnyékot is jól tűri, de enyhén nyirkos, laza, humuszos talajra van szüksége. Ha hangsúlyozni akarjuk csodálatos alakját, ültessük a díszcserjét különálló helyre. Alkalmas hely az előkert, a belső udvar vagy a kert valamely jellegzetes pontja. A redős bangita díszcserjék laza csoportját is gazdagíthatja. Fehér virága minden cserjével harmonizál, és tarka őszi lombszínével különleges színfolt.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödröt.

2. A kiásott földet keverjük össze komposzttal és egy marék szaruforgáccsal. Vegyük ki a cserépből a növényt, és lazítsuk fel a gyökereit.

3. Tegyünk az ültetőgödörbe egy kevés földkeveréket. Úgy helyezzük bele a növényt, hogy a gyökérlabda felső széle talajszintben legyen.

4. A gyökérlabda körül töltsük fel a gödröt gazdagított földdel. Óvatosan tapossuk le, és alakítsunk ki öntözőperemet.

5. Alaposan öntözzük meg a díszcserjét, hogy gyökerei jól érintkezzenek a földdel. Takarjuk a talajt a növény körül.

Redős bangita gondozása

A redős bangita, egyszerűen gondozható növény. Májustól júniusig virágzik. Napos és félárnyékos helyen is jól tenyészik. Jó vízáteresztő talajt igényel. A lapos gyökérzet a humuszos, enyhén nyirkos talajt kedveli. Nyáron takarjuk a gyökérzetet.

Tavasz – ültetés

Megfelelő ültetési időszak. Fiatal növény esetén takarjuk a gyökérzetet komposzttal. Az öregebb növényeket három-öt évente ritkítsuk. Ne ültessünk alá sok gondozást igénylő évelőket, nehogy ezek ápolása közben károsítsuk a gyökereit.

Nyár – gondozás

Tartós szárazság esetén öntözzük a díszcserjét. Takarjuk a gyökérzetet, hogy a talaj nyirkos maradjon.

Ősz – ültetés

Akkor ültessük, amikor lehullanak a levelei és a növény téli, nyugalmi állapotba kerül. Takarjuk a gyökérzetet komposzttal vagy avarral.

Kártevők és betegségek

A bangitát gyakran gombás levélfoltosodás támadja meg. A leveleken, a levelek szélén és a hajtásokon kerek, barna, gyakran sötét szegélyű foltok jelennek meg. Távolítsuk el és semmisítsük meg az erősen fertőzött részeket. Enyhébb fertőzés esetén permetezzünk gombaölő szerrel.