Szobanövény

A flamingóvirág (Anthurium)

A fényes zöld levelekkel és gazdag vörös virágokkal rendelkező flamingóvirág (Anthurium) az egyik leglenyűgözőbb beltéri növény. A flamingóvirágként vagy festőpalettaként is ismert növény egy kis luxust kölcsönöz a beltéri térnek. Szerencsére a flamingóvirágot nem nehéz gondozni, és a megfelelő körülmények biztosítása mellett beltérben is jól fejlődnek.

Flamingó virág gondozása

Az anthuriumokat jól vízelvezető, savanyú talajba kell ültetni, és 15 °C és 32 °C közötti hőmérsékleten, párás körülmények között kell tartani. Ritkán, de alaposan öntözzük, amint a talaj felső 1 centimétere kiszáradt, a vegetációs időszak alatt kéthavonta érdemes trágyázni.

A flamingóvirágok a fenti egyszerű tanácsok betartásával túlélnek. De ha azt szeretné, hogy az flamingóvirág virágozzon, olvasson tovább, és elmondom, hogyan hozhatja ki a legtöbbet ebből a gyönyörű növényből.

Flamingó virág öntözése

A virág öntözése előtt hagyjuk megszáradni a talaj legfelső centiméterét. Szúrja az ujját egy centiméter mélyen a virágföldbe, és ha száraznak érzi, öntözze meg. Mindig alaposan öntözze, amíg a víz ki nem folyik az alsó lefolyónyílásokból.

A márciustól szeptemberig tartó vegetációs időszakban körülbelül hetente egyszer kell öntözni. Ez időt ad a talajnak, hogy kiszáradjon, mielőtt újra öntözni kezdene.

Télen azonban, amikor a növény nyugalmi állapotba kerül (a növekedés lelassul), a növényt valószínűleg csak kéthetente egyszer kell öntözni. Az öntözés gyakorisága attól függ, hogy milyen egyedi körülmények között neveli a növényt.

Ne öntözze túl, és ne hagyja, hogy a cserép állóvízben álljon, mert gyökérrothadás alakulhat ki, ami az flamingóvirág pusztulásához vezethet. Másrészt ne hagyja, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, ami szintén problémákhoz vezethet a növény növekedésével és egészségével kapcsolatban.

A flamingóvirágot márciustól szeptemberig tartó vegetációs időszakban körülbelül hetente egyszer kell öntözni.

Miért van szüksége a flamingóvirágnak párás környezetre?

A flamingóvirágok Ecuador és Kolumbia meleg és nedves trópusi régióiban őshonosak, természetes élőhelyükön trópusi évelő örökzöldnek számítanak, és a dzsungel fáit támasztékként használva epifita növényként élnek.

Ezért természetes, hogy a flamingóvirágoknak nedves környezetre van szükségük a megfelelő növekedéshez beltérben is. A 80 százalék körüli páratartalom fenntartása előnyös, bár ezt egy lakásban szinte lehetetlen feladat biztosítani.

Azonban a növény számára úgy teremthető meg a megfelelő a páratartalom, ha néhány naponta szobahőmérsékletű vízzel párásítjuk. Egyéb lehetőségek közé tartozik a párásító vagy a páratartalmú tálca használata. Mivel elég sok szobanövényem van, vettem egy párásítót, ami nagyon megkönnyíti a növényeim számára a közel megfelelő páratartalom biztosítását minimális erőfeszítéssel.

A szükséges páratartalom fenntartása érdekében fontos, hogy ne helyezzük a flamingóvirágot olyan fűtési rendszer vagy szellőzőnyílás közelébe, amely forró, száraz levegőt fúj.

Hőmérséklet

Trópusi növény lévén, az anthuriumok akkor fejlődnek a legjobban, ha a beltéri hőmérséklet nem túl hideg vagy túl meleg, és a 15 °C és 32 °C közötti tartományban marad. Az anthuriumok azonban akkor fejlődnek a legjobban, ha a beltéri hőmérsékletet éjszaka 20 °C körül, nappal pedig 30 °C körül tartjuk.
Ha tavasszal, amikor az időjárás melegszik, és a növényt a szabadban szeretné pihentetni, mindenképpen vigye vissza a beltérbe, amikor az éjszakai hőmérséklet 10 °C alá süllyed, hogy ne károsodjon.

Fényigénye

A beltéri flamingóvirágok akkor fejlődnek jól, ha olyan helyre kerülnek, ahol közepes vagy világos, közvetett fény éri őket. Télen azonban, amikor a növény nyugalmi állapotban van, kevesebb fényt is elvisel. Ne tegye a flamingóvirágot olyan beltéri helyre, ahol erős, közvetlen fény éri, különösen a délutáni órákban, különben a lombozata leéghet.
Jó, ha nem feledjük, hogy a flamingóvirág őshonos környezetükben a fák lombkoronái alatt nőnek, és védve vannak a közvetlen napsugaraktól.

Mi történik a nem megfelelő fényviszonyokat biztosítunk a flamingóvirágnak?

Amellett, hogy a lombozata erős fényviszonyok esetén megég, ha a fényviszonyok nem ideálisak, a lombozat is veszíthet a színéből, és „sápadtabbá” válhat.
Ez ahhoz vezethet, hogy azt gondolhatjuk, hogy tápanyaghiányban szenved a növény, és további műtrágyára van szüksége, holott csak több fényre van szüksége. Ha a fényviszonyok túl alacsonyak, a flamingóvirág abbahagyja a virágzást.

A flamingóvirágok virágzása

Bár az anthuriumok fényes zöld, szív alakú, trópusi lombja önmagában is vonzó, és egy kis zöld színfoltot ad a lakásban, a növény legszebb része a viaszos, szív alakú fellevele vagy spathái, amelyek hosszú szárakon születnek, és különböző színekben virágoznak.
A látványos fellevelek valójában módosított levelek, nem pedig a növény virágai. A valódi virágok a spadixnak nevezett ujjszerű nyúlványok mentén növő apró dudorok, amelyek a porzóból emelkednek ki.
Az apró virágok a legtartósabb virágok, amelyeket otthon termeszthetünk. Ez azt jelenti, hogy a színes fellevelek látványos eleganciája megfelelő ápolás esetén hónapokig megmarad.

Meddig tart a virágzás?

A flamingóvirág virágai több mint három hónapig is megmaradhatnak, és egész évben új virágokat hoznak, ha megfelelő fényt és gondoskodást kapnak. A flamingóvirágok akár több évig is élhetnek, és újra és újra virágoznak. Télen, illetve kevesebb fényviszonyok mellett kevesebb virágot hoznak.

Hogyan tudom segíteni a virágzást?

A legjobb dolog, amit tehetünk a növény virágzásának elősegítése érdekében, hogy gondoskodunk arról, hogy a beltérben kielégítse az egészséges növekedéshez szükséges alapvető szükségleteit.

Ezek a következők:

  • Termékeny, jól vízelvezető talajban kell termeszteni a növényt.
  • Olyan edény használata, amely alján van vízelvezető.
  • Akkor öntözzük, amikor a talaj felső centimétere száraz tapintású.
  • Biztosítsa, hogy a növény elegendő páratartalmat kapjon.
  • Kéthavonta trágyázzon magas foszfortartalmú szobanövény-trágyával, fél erősséggel alkalmazva.
  • A flamingóvirágot olyan helyre helyezzük, amely napközben világos vagy közepes mértékű közvetett fényt kap.