Szobanövény

Fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha)

Valójában egyáltalán nem ibolya. Az ibolya (Saintpaulia ionantha) egy teljesen más botanikai családba tartozik. Népies nevét virágainak lila (ibolya) színéről kapta.

Fokföldi ibolya jellemzői

A növényt 1892-ben fedezte fel Walter von Saint Paul-Illaire báró, a német Kelet-Afrika gyarmati tisztviselője. A tanzániai Usambara hegységben sétálva egy ismeretlen növényre lett figyelmes. Az általa gyűjtött magokat elküldte apjának, a Német Dendrológiai Társaság elnökének, Ulrik von Saint Paulnak, aki továbbította azokat Herman Wendland botanikusnak. Wendland magról nevelte a növényt, és 1893-ban Saintpaulia ionantha néven írta le. Külön nemzetséggé választotta, amelyet a felfedező és apja után nevezett el.

1927-ben a növény eljutott az Egyesült Államokba, ahol cserepes növényként azonnal nagy népszerűségre tett szert. 1949-re már száz fajtát nemesítettek ott, és ma már állítólag több mint 32 ezer fajtát, amelyek közül csak az USA-ban több mint 2000-et regisztráltak.

Fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha)

Fokföldi ibolya (afrikai ibolya) gondozása

Az ibolyák egész évben elvarázsolnak virágaik szépségével. Vastag, szép színű leveleikkel hívják fel magukra a figyelmet, és számtalan változatban kaphatók. Ráadásul nem igényelnek különösebb gondozást, és akár egy laikus is szaporíthatja őket. Mindazonáltal bizonyos szabályok érvényesek, különösen akkor, ha hosszú éveken át egészséges és virágzó növényeket szeretne.

  • Az afrikai ibolyának (fokföldi ibolya) egyenletes hőmérsékletre van szüksége. Ennek 18 ºC és 25 ºC között kell lennie. A teljes virágzáshoz pedig a 20 és 24 ºC közötti hőmérséklet az ideális.
  • A legjobb, ha nagyon világos van, de a nap nem süt közvetlenül a növényre. Ha ehhez hozzáadjuk a viszonylag magas páratartalmat, akkor semmi sem áll útba a fokföldi ibolya egészséges fejlődésének útjában.
  • A konyha vagy a fürdőszoba világos északi ablaka a megfelelő hely ennek a virágnak. Ha szükséges, az edényt kissé eltávolíthatjuk az ablaktól.

afrikai ibolya

Fokföldi ibolya öntözése

Az afrikai ibolyának egyenletesen nedves aljzatra van szüksége. Az, hogy milyen gyakran kell öntözni, az aljzat típusától, a levegő páratartalmától és a hőmérséklettől függ. A nyári intenzív virágzás időszakában természetesen gyakrabban kell az öntözőkannához nyúlni, mint télen.

Az öntözést lágy vízzel kell végezni, körülbelül 20 ºC-os hőmérsékleten. A túl hideg vagy túl meleg víz károsíthatja a növényt, és sebezhetővé teszi a kártevőkkel és betegségekkel szemben.

A víz közvetlen érintkezését a levelekkel feltétlenül el kell kerülni. A felülről, azaz a növényre történő öntözés elkerülhetetlenül rothadáshoz vezet. Ugyanezen okból az edényben lévő állóvíz is kárt okozhat. Ha a csapvíz kemény, használjon esővizet vagy lágy vizet az öntözéshez. Egy harmadik lehetőség a csapvíz és a desztillált víz keverése.

fokföldi ibolya öntözése
fokföldi ibolya öntözése

Tápanyag pótlás

Az afrikai ibolya szinte folyamatosan virágot hoz. Ehhez sok energiára és tápanyagra van szüksége, különösen tavasszal és nyáron. Cserepes növényként ezeket csak rövid távon tudja a szubsztrátból kinyerni. A szokásos folyékony virágtrágya alkalmas. Hígítva, vízzel együtt adható öntözéskor. A növény kéthetenkénti tápoldatozása elegendő. Ha nagy, virágokban bővelkedő növénye van, előfordulhat, hogy hetente egyszer kell trágyáznia.

A növények egészségének és virággazdagságának megőrzése érdekében a műtrágya nitrogéntartalmának ősszel és télen, a foszfortartalomnak pedig a melegebb évszakokban kell magasabbnak lennie.

Fokföldi ibolya átültetése

A növény átültetésével nincs gond, és nagyobb cserépre csak akkor van szükség, ha a gyökerek teljesen kitöltötték a régit. Az új cserép átmérője ne legyen jelentősen nagyobb, mert az ibolya kis helyen is jól fejlődik. Ha sok helyük van, nem fognak virágozni, és minden energiájukat a gyökérnövekedésre és az új levelek kialakítására fordítják. Csak akkor kezd el újra virágozni, ha a gyökerek elérik a cserép szélét.

A növényt átültetés után úgy kell elhelyezni, hogy a levelek szorosan a cserép felső szélén üljenek.

Milyen virágföldet használjunk?

Az átültetéshez hasonlóan a virágföld kiválasztása is nagyon egyszerű. Normál virágföld komposzttal vagy tőzeggel elegendő. E két komponens egyenlő arányú keveréke optimális. A kaktuszoknak szánt föld is alkalmas.

afrikai ibolya átültetése

Vágjuk vagy tépjük az elhalt virágot?

Az afrikai ibolya hervadt, fonnyadt vagy sérült virágait és leveleit a lehető leghamarabb el kell távolítani. Ellenkező esetben rothadás, lisztharmat és betegségek léphetnek fel. Ezért a legjobb, ha az érintett leveleket vagy virágokat rövid, határozott mozdulattal eltávolítjuk. Azokat a leveleket is el kell távolítani, amelyek például az átültetés vagy a cserép áthelyezése során megsérültek.

Fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolya  magról, oldalhajtásokról és levéldugványokról szaporítható. A legegyszerűbb és leggyorsabb módszer a dugványozással történő szaporítás. Ehhez vágja le a lehető legnagyobb és legfejlettebb levelet a négy-öt centiméteres levélnyéllel együtt. A teljes levélnyél a levél alsó részével együtt az aljzatba kerül. Ez lehet közönséges virágföld vagy két rész föld és egy rész homok keveréke. Egy nagyon kicsi edény tökéletes erre a célra.

  • A talajt nedvesen, de nem vizesen kell tartani. A helynek világosnak kell lennie, de nem szabad túlzott napfénynek kitenni, és a páratartalomnak lehetőleg magasnak kell lennie. A hőmérsékletet 20-25 ºC között kell tartani. Ha ezek a feltételek teljesülnek, az első levelek legkésőbb két hónap múlva megjelennek. Általában már négy hét után kibújnak a földből.
  • Az oldalhajtásokból történő szaporításakor egy kis türelemre van szükség. Ahhoz, hogy ez a változat sikeres legyen, előbb megfelelő hajtásokat kell létrehozni. A főszárból kiemelkedve a növény fiatal növényeket fejleszt, amelyek apró levelei egyértelműen különböznek az anyanövénytől. Ezeket óvatosan le lehet választani és külön ültetni.
  • A magról történő szaporítás sokkal nehezebb amiről majd egy külön cikkben írunk.