Légtisztító cserepes növények otthonra

A légtisztító növények nagyszerű megoldást jelentenek az otthonunk számára, mivel sajnos a légszennyezés folyamatosan növekszik. A városokban egyre több a szmog. Sok növénykedvelő nem tudja, hogy a cserepes virágok nem csak a lakást díszítik, hanem hatékonyan tisztítják is azt.

Növények, amelyek tisztítják lakásunk levegőjét

Az otthonok és irodák, ahol a napunk nagy részét töltjük, mindenféle, az egészségünkre káros vegyületet bocsátanak ki. Ezek a ragasztókból, festékekből és lakkokból, sőt még a tisztítófolyadékokból is származnak. Régóta úgy gondolják, hogy a növényekre lehet bízni ezeknek a káros füstöknek az eltávolítását.

Ezt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tudósai is megerősítették, akik azt keresték, hogyan lehetne megtisztítani a levegőt az űrhajókban és az űrállomáson, ahol az űrhajósok hosszú hónapokig tartózkodnak. Kiderült, hogy egyes növényfajok hatékonyabbak ebben a tekintetben, mint mások.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a növények napközben szén-dioxidot vesznek fel és oxigént termelnek. Azáltal, hogy a levelekből és a talajból elpárologtatják a vizet, segítenek a levegő párásításában is. Azért is jó a leveleiket bámulni, mert a zöldellő növényzet megnyugtatja és pihenteti a szemet. Ahhoz, hogy a növények jól végezzék munkájukat, egészségesnek és gondozottnak kell lenniük. Érdemes tehát megismerni az igényeiket.

Légtisztító növények listája

Vitorlavirág. Dekoratív levelei és vitorlaszerű virágzata tavasztól kora őszig díszítik a növényt. A vitorlás virágok fajtától függően 30-80 cm-re nőnek. Enyhén árnyékos helyen, szobahőmérsékleten fejlődnek. Nyáron bőségesen, télen takarékosan öntözzük őket.
Ez az egyik legnépszerűbb szobapáfrány. Levelei elérik a 40-60 cm hosszúságot, kissé túlnyúlnak, és széles csomót alkotnak. A növényt az ablaktól kis távolságra kell tartani, mivel szereti a szórt fényt. Úgy kell öntözni, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Szobahőmérsékleten neveljük.
Dracéna, sárkányfa. Ez a népszerű és szívós cserepes növény a világos vagy szórt fényű helyet szereti. Ügyeljen arra, hogy az aljzat (amely lehet cserepes virágokhoz való általános talaj) mindig enyhén nedves legyen. Az edény alján legyen vízelvezetés, mivel a dracaenák nem szeretik, ha a gyökereik eláznak a vízben.
Kenciapálma (Howea forsteriana). Érdemes egy irodában vagy egy dolgozósarokban “foglalkoztatni”. Igénytelen, hazai körülmények között akár 2,5 m magasra is megnő. E pálma számára a talajnak jó vízelvezetésűnek, humuszban gazdagnak és semleges pH-értékűnek kell lennie. A növény a napos helyet kedveli, de jól fejlődik szórt fényben is. Nem tűri a huzatot és az edényben lévő vizet.
Szobai futóka (Epipremnum aureum). Ennek a kúszónövénynek a szára körülbelül egy méteresre nő. A növény fénytűrő (napos és félárnyékos helyen is fejlődik). A vegetációs időszakban hetente kétszer, télen hetente egyszer kell öntözni. Cserepes növényekhez csak univerzális talajra van szüksége. Amikor túl nagyra nő, levágjuk a hajtásokat.