Szobanövény

13+1 légtisztító növény

A légtisztító növények nagyszerű megoldást jelentenek az otthonunk számára, mivel sajnos a légszennyezés folyamatosan növekszik. A városokban egyre több a szmog. Sok növénykedvelő nem tudja, hogy a cserepes virágok nem csak a lakást díszítik, hanem hatékonyan tisztítják is azt.

Légtisztító növényekről

Az otthonok és irodák, ahol a napunk nagy részét töltjük, mindenféle, az egészségünkre káros vegyületet bocsátanak ki. Ezek a ragasztókból, festékekből és lakkokból, sőt még a tisztítófolyadékokból is származnak. Régóta úgy gondolják, hogy a növényekre lehet bízni ezeknek a káros füstöknek az eltávolítását.

Ezt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tudósai is megerősítették, akik azt keresték, hogyan lehetne megtisztítani a levegőt az űrhajókban és az űrállomáson, ahol az űrhajósok hosszú hónapokig tartózkodnak. Kiderült, hogy egyes növényfajok hatékonyabbak ebben a tekintetben, mint mások.

Légtisztító növény
Légtisztító növények

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a növények napközben szén-dioxidot vesznek fel és oxigént termelnek. Azáltal, hogy a levelekből és a talajból elpárologtatják a vizet, segítenek a levegő párásításában is. Azért is jó a leveleiket bámulni, mert a zöldellő növényzet megnyugtatja és pihenteti a szemet. Ahhoz, hogy a növények jól végezzék munkájukat, egészségesnek és gondozottnak kell lenniük. Érdemes tehát megismerni az igényeiket.

1. Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A vitorlavirág, dekoratív levelei és vitorlaszerű virágzata tavasztól kora őszig díszítik a növényt. A vitorlás virágok fajtától függően 30-80 cm-re nőnek. Enyhén árnyékos helyen, szobahőmérsékleten fejlődnek. Nyáron bőségesen, télen takarékosan öntözzük őket.

 

 

2. Szobapáfrány (Nephrolepis)

Ez az egyik legnépszerűbb szobapáfrány. Levelei elérik a 40-60 cm hosszúságot, kissé túlnyúlnak, és széles csomót alkotnak. A növényt az ablaktól kis távolságra kell tartani, mivel szereti a szórt fényt. Úgy kell öntözni, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Szobahőmérsékleten neveljük.

Szobapáfrány

3. Dracéna, sárkányfa (Dracaena)

 

Ez a népszerű és szívós cserepes növény a világos vagy szórt fényű helyet szereti. Ügyeljen arra, hogy az aljzat (amely lehet cserepes virágokhoz való általános talaj) mindig enyhén nedves legyen. Az edény alján legyen vízelvezetés, mivel a dracaenák nem szeretik, ha a gyökereik eláznak a vízben.

Dracéna, sárkányfa (Dracaena)

4. Kenciapálma (Howea forsteriana)

Érdemes egy irodában vagy egy dolgozósarokban “foglalkoztatni”. Igénytelen, hazai körülmények között akár 2,5 m magasra is megnő. E pálma számára a talajnak jó vízelvezetésűnek, humuszban gazdagnak és semleges pH-értékűnek kell lennie. A növény a napos helyet kedveli, de jól fejlődik szórt fényben is. Nem tűri a huzatot és az edényben lévő vizet.

Kenciapálma (Howea forsteriana)
Kenciapálma (Howea forsteriana)

5. Szobai futóka (Epipremnum aureum)

Ennek a kúszónövénynek a szára körülbelül egy méteresre nő. A növény fénytűrő (napos és félárnyékos helyen is fejlődik). A vegetációs időszakban hetente kétszer, télen hetente egyszer kell öntözni. Cserepes növényekhez csak univerzális talajra van szüksége. Amikor túl nagyra nő, levágjuk a hajtásokat.

Szobai futóka (Epipremnum aureum)

6. Aloe

Aloé (aloe) fajták gondozása, betegségeik

7. Kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

Kislevelű fikusz gondozása, szaporítása

8. Zebrapletyka (Tradescantia zebrina)

Zebrapletyka (Tradescantia zebrina) gondozása

9. Botpálma (Rhapis excelsa)

 

A botpálma (Rhapis) bemutatása, gondozása

10. Közönséges borostyán (Hedera helix)

Borostyán (Hedera helix) igényei, gondozása

11. Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

A Tarka sárkányfa (Dracena marginata), dracéna gondozása

12. Pirosló filodendron (Philodendron erubescens)

13. Mexikói bambuszpálma (Chamaedora elegans)

14. Aranypálma (Areca lutescens)