Húsos som – a kert elfeledett kincse

húsos som (Cornus mas)

A som kora tavasszal dúsan virágzik és ősszel vitamindús termést hoz.

Húsos som jellemzői

A som (Cornus mas) Közép- és Dél-Európából a Kaukázusig honos, nagyon igénytelen, téltűrő növény.

Növekedése bokros; egyenes középső hajtásokat hoz. Fiatal növényként gyengébb növekedésű, csak később válik erősebbé. Több mint száz évig él, és legfeljebb 7 m magasra nő. A som levelei legfeljebb 8 cm hosszúra nőnek, keresztben átellenesek, tojásdadok és hegyesek. Színük csillogó sötétzöld, fonákjuk kékes. Ősszel a som lombja sárgára színeződik.

Sárga virágai márciusban és áprilisban, a lomblevelek kialakulása előtt kis ernyőkben jelennek meg. Sok nektárt termelnek, ami nemcsak az első méheket, de a bogarakat és a legyeket is odacsalogatja. Vázában nagyon tartósak a virágok.

Ovális termése csillogó sötétvörös, és orsó alakú magot tartalmaz. Vad változatának termése 2 cm, a ‘Titus’ fajtáé kb. 3 cm, az újonnan nemesített különösen nagytermésű ‘Jolico’ fajtáé kb. 4 cm hosszú. Szeptemberben, amikor megérik a gyümölcshús puha, kellemes édes-savanykás ízű és magas C-vitamin tartalmú. Szedés után a somot mintegy tíz napig tárolhatjuk. Csak száraz gyümölcsöt szedjünk le, hogy megakadályozzuk a rothadást.

húsos som bokor

Som gondozása

A som egyszerűen gondozható fácska/bokor, amely virágait márciustól áprilisig hozza. Gyümölcse szeptembertől terem. Termés hozama bokronként 5-40 kg. Kedvelik a madarak és méhek. Bő terméshez napfényre van szüksége. Félárnyékban kisebb a terméshozama. Jó vízáteresztő, humuszos talajt igényel. A meszet is elviseli és szárazságtűrő.

Kora tavasz – ültetés és talajtakarás

Ültessük el a fiatal növényt. Savanyú talaj esetén dolgozzunk meszet az ültetőföldbe. A meggyökeresedett cserje talaját takarjuk komposzttal. A metszett sövénynek nevelt somot kora tavasszal metsszük.

Nyár – gondozás

A frissen ültetett cserjét tartós szárazság esetén feltétlenül öntözzük. A meggyökeresedett som jól tűri a szárazságot.

Ősz – ültetés és szedés

Ilyenkor is ültethetjük. A som szeptembertől érik; akkor szüreteljük, ha élénkpiros színű, és a gyümölcshús nyomásra behorpad. Többször szüreteljük.

Húsos som ültetése

A som őszi lombszíne miatt is kedvelt kerti növény. Színpompássá teszi a vas sövényt. Az ültetési távolság kb. 2 m legyen. A sövény változatos szüretelési lehetőségeket nyújt, ha a somot csipkebogyótermő rózsával vagy termést hozó rézvörös fanyarkával (Amelanchier lamarckii) társítjuk.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: ősz vagy kora tavasz

1. A törött vagy beteg gyökereket ollóval vágjuk le.

2. Hat-tizenkét órára áztassuk be a gyökereket egy vödör vízbe. Ennél hosszabb ideig ne áztassuk őket, mert károsodhatnak.

3. Ássunk a gyökereknél kétszer szélesebb ültetőgödröt. Oldalait és alját lazítsuk fel, majd dolgozzunk bele meszet.

4. Ugyanolyan magasan ültessük el a növényt, ahogyan a faiskolában növekedett. A gyökerek  köré töltsünk javított földet.

5. Jól nyomkodjuk le a földet, és alakítsunk ki öntözőpermet. Alaposan öntözzük meg, majd takarjuk a törzskorongot komposzttal.

A túl sűrűn növekedő cserjét ritkítsuk: január és március között vágjuk ki az ágakat, és tegyük őket vázába.