Kerti ötletek

Magaságyás készítése házilag

Ha a kerti talaj nem megfelelő, alakítsunk ki mutatós magaságyást. Az egyszerűen gondozható magaságyás bő termést biztosít.

Magaságyás jellemzői

A magaságyás teherbíró testből áll, amely évekig tartást ad az ágyásnak. A belsejében különböző szerves anyagokat kell meghatározott sorrendben egymásra rétegezni. A magaságyás kialakítása sok munkával jár, de bő termést biztosít. Belsejében rothadási folyamat megy végbe, ami tápanyaggal és meleggel látja el a növényeket.

Magaságyás előnyei

A magaságyás a kert talajától függetlenül kialakítható. Kiváló megoldás, ha a talaj savas, túltrágyázott, pangó vizet tartalmaz vagy az építkezés után túlságosan kötötté vált. Nagyszerűen alkalmas átmeneti ágyásnak, amely természetes módon építi fel a talajt, de ez idő alatt sem kell lemondanunk a termésről.

A magaságyás kis kertekben is kialakítható, mivel sűrűbben ültethetjük be, és az oldalát mutatós csüngő és kúszónövényekkel díszíthetjük. A magaságyást kényelmesen művelhetjük, kertészkedés közben nem kell hajolgatnunk.

Magaságyás ötletek

A magaságyás kialakításának legmegfelelőbb időszaka az ősz, amikor sok kerti hulladék halmozódik fel, amelyet fel tudunk használni. A növényeknek akkor biztosítjuk a legmegfelelőbb fényiszonyokat, ha az ágyást északdéli irányban alakítjuk ki.

Megfelelő méretű magaságyást hozzunk létre. Az 1,2-1,3 m széles és 60-80 cm magas ágyást a legkönnyebb művelni. Hossza tetszőleges lehet. A kerethez stabil anyagot válasszunk. Megfelel a vastag deszka, a gömbfa és a cölöpsor, valamint a beton- vagy az üreges falazóelem is.

Magasított ágyás

Ha a kötött, tőzeges vagy nagyon homokos talajon csak egy évelőágyást szeretnénk, nem kell fáradságos munkával magaságyást kialakítanunk. Lazítsuk fel az alapot, és az ágyás helyére terítsünk 20-30 cm vastag humuszréteget. Ugyanígy járjunk el, ha mésztartalmú talajon fenyérágyást akarunk létrehozni. A humuszt keverjük el 3: 1 arányban tőzeggel és homokkal. Az ilyen ágyásokat is támasszuk meg kívülről.

magasított ágyás
magasított ágyás

Hogyan készül a magaságyás?

1. Ássunk 25 cm mély ágyást. Építsünk 60 cm magas keretet, és lécekkel erősítsük a földbe.

2. Az ágyás aljára és oldalaira feszítsünk ki dróthálót a pockok ellen. Az oldalfalakat béleljük tófóliával.

3. Legalulra tegyünk 25 cm vastagon durva ágakat, erre 10 cm vastagon gyeptéglát, zöld felével lefelé. A tetejére tegyünk 15 cm vastag avarréteget.

4. Terítsünk rá 15 cm vastag, félig érett komposztréteget. A kiemelt földet keverjük össze érett komposzttal és tegyünk az ágyásra 20 cm vastag réteget.

Az alsó három rétegbe keverjünk algameszet, agyagásványokat, valamint szaru-, csont- vagy vérlisztet. Ezek az anyagok értékes nyomelemeket tartalmaznak, gyorsítják a rothadási folyamatot, és ezáltal megfelelő talajhőmérsékletet és fontos tápanyagokat biztosítanak a növényeknek.

TIPP: magaságyás készítése raklapból >>>

magaságyás készítése házilag

Magaságyás gondozása

A magaságyás kialakítása utáni első évben főként nagy tápanyagigényű növényeket ültessünk, mert a rothadás során nagy mennyiségű tápanyag szabadul fel. Kezdetben ne ültessünk spenótot, salátát és céklát, mivel ezek a zöldség fajták sok nitrátot halmozhatnak fel.

A régebbi magaságyásokra minden ősszel terítsünk egy vastag réteg félig érett komposztot. Mivel az ágyás egyre jobban összeesik, ezzel kiegyenlítjük az anyagveszteségét. Erre tegyük téli védelemnek a szalmát vagy az avart, amit rőzsével vagy hálóval rögzítünk.

Ősz – kialakítás

A legmegfelelőbb időszak a kialakításhoz, mivel sok kerti hulladék áll rendelkezésünkre. Téli védelemként takarjuk a kész ágyást avarral vagy szalmával, nehezéknek tegyünk rá rőzsét. A következő évtől ez alá terítsünk egy-egy réteg félig érett komposztot.

Tavasz – ültetés

Távolítsuk el a téli védelmet, sarabolóval lazítsuk fel az ágyás felszínét. Mivel az újonnan kialakított magaságyások belsejében rothadási hő termelődik, körülbelül két héttel korábban kezdhetjük az ültetést.

Nyár – gondozás

Nagy melegben rendszeresen öntözzük. mivel a magaságyás hamar kiszárad. Az első évben ne trágyázzuk.

A magaságyásnak nyáron több vízre van szüksége, mint a hagyományos kerti ágyásnak. Hogy nagy meleg esetén se kelljen naponta öntöznünk, egyenletesen elosztva dugjunk az ágyásba néhány vízzel töltött üveget, fejjel lefelé. Így a föld folyamatosan nedvességhez jut. Az üveget két-három naponta töltsük meg újra.