Szobanövény

Pelyvavirág (Iresine herbstii) gondozása

A pelyvavirág (Iresine herbstii) lombja olyan látványt nyújt, mintha borvörös festékkel mázolták volna be. E takaros mexikói növény levelei és szárai a legpompásabb bordó színben tündökölnek.

A levélerek ugyanilyenek, csak világosabb árnyalatban. Dekoratív hatása miatt az Iresiné-t szívesen használják tarka egynyári virágágyak szegélynövényeként, de szobában is könnyű a tartása. A párás virágablakokban érzik magukat a legjobban, egy évig tartó életében azonban a világos, napos ablakpárkánnyal is megelégszik. Itt ugyan alacsonyabb marad, de így is feltűnő látványt nyújt. Virágai jelentéktelenek ugyan, magyar nevét mégis ezeknek köszönheti.

Pelyvavirág (Iresine herbstii) virágzása

A pelyvavirág egész évben szobahőmérsékletű, nagyon világos és napos helyet kíván, különben hajtásainak élénkpiros színe elvész. Talajigénye: tőzeg alapú földkeveréket B-típusú virágföldet igényel. Nyáron bőségesen öntözzük, de a pangó víztől feltétlenül óvjuk. Márciustól szeptemberig kéthetenként tápoldattal locsoljuk. Átültetése szükségtelen, inkább újítsuk meg évente a növényt dugványokkal. Szaporítása: az átteleltetett anyanövényről tavasszal szedett hajtásdugványok szobahőmérsékleten, tőzeg-homok keverékben könnyen meggyökereznek. A fiatal növényeket többször csípjük vissza, hogy szépen bokrosodjanak.

Kártevők és betegségek

A pelyvavirág esetében ritkán fordulnak elő. Csupán a túl sötét hely és az öntözési hibák képesek kárt tenni ebben az igénytelen növényben.