Fűszer- és gyógynövény

Fűszerpaprika – az édesnemestől a csípősig

A fűszerpaprika különféle színekben pompázó termése zamatos, olykor csípős.

Fűszerpaprika jellemzői

A fűszerpaprika (Capsicum annuum) tetszetős zöldségféle, tápanyagokban gazdag talajt és meleg környezetet igényel.

Apró, fehér, csillag alakú virágai júniusban kezdenek nyílni. A megtermékenyítést követően csüngő termések fejlődnek belőlük. A zöldpaprikánál jóval kisebb termések fajtától függően olykor gömbölyűek, de általában keskenyek, hosszúkásak és hegyesek, zöld vagy sárga színűek, érett állapotukban pedig pirosak.

A fűszerpaprika egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Csípős ízét a capsaicin nevű anyagnak köszönheti, amely elsősorban a magokban és a válaszfalakban található.

A capsaicin emésztést segítő és fertőtlenítő hatású. A paprika capsaicin-tartalma a fajtától és a termesztés módjától is függ: a szabadföldi termesztés során gyakran nem ér el olyan koncentrációt, mint a melegházban. A teljesen érett paprika ugyanakkor csípősebb, mint a kicsi zöld termés.

Fűszerpaprika nevelése dézsában

Nálunk a fűszerpaprika szabadföldben is megterem, de dézsában is nevelhetjük.

A magvetést februárban a lakásban végezzük. Május közepétől ültessük a növényeket legalább 30 cm átmérőjű edényekbe. Meleg időben tegyük ki a cserepeket a szabadba, hidegben vigyük be a lakásba. Alaposan öntözzük és trágyázzuk, mert a szárazság és a hideg hatására a növények lehullatják virágaikat. A terméskezdemények akkor lesznek erőteljesek, ha egy-egy növényen csak 3-4 hajtást hagyunk meg, a többit pedig letörjük.

A virágzás júniusban kezdődik, júliustól már szüretelhetünk.

Bőséges termés esetén karóval támasszuk meg a növényt. Hideg őszi éjszakákon takarjuk le fóliával, hogy az utolsó termések is beér-jenek.

Ajánlott fajták a hosszúkás, vékony, először zöld, majd piros terméseket hozó ‘De Cayenne’ és ‘Westlandse Lange Rode’. Az ‘Amando’ paprikái nagyon erősek, hosszuk elérheti a 18 cm-t. Apróbb termés jellemzi a csípős ‘Red Cherry’-t, a közepesen erős ‘Mini Pfefferoni’-t és a nagyon erős Jalapenó-t. Az ‘Elefantenrüsser sárga, hosszúkás termései édesek.

A csili (Capsicum frutescens) is közeli rokon. Az évelő növényen apró, hegyes, csípős, sárga vagy piros termések fejlődnek. A csili melegigényes, ezért csak dézsában vagy üvegházban nevelhetjük.

Tanács

A fűszerpaprika hidegérzékeny növény. Levelei már 15 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten lehullanak anélkül, hogy kifejlődnének a termések. Fekete szigetelőfólia segítségével idejében felmelegíthetjük a talajt. Hideg időben takarjuk le a fiatal növényeket fóliával vagy fóliaalagúttal. Ha süt a nap, vegyük le a takarást, különben a zsenge hajtások eléghetnek.

A paprikacsövet ollóval vagy éles késsel szüreteljük, mert ha leszakítjuk a termést, megsérülhetnek a hajtások és a gyökerek.

Fűszerpaprika ültetése

Ültetési idő: május közepe.

1. A talajt mélyen lazítsuk fel, dolgozzuk bele a komposztot és a trágyát. Ültetés előtt egy héttel takarjuk le szigetelőfóliával, hogy felmelegedjen.

2. Vágjunk lyukakat a fólián egymástól 40 cm-es távolságra, és a palántákat ültessük el talajszintben.

3. Hideg időben átlátszó fóliával védjük. Ha a hőmérséklet 18 °C fölé emelkedik, távolítsuk el a burát. Alaposan öntözzük meg a növényeket.

4. Amikor a növények elérik a 30 cm-es magasságot, szúrjunk a földbe karókat. A növényeket zsineggel vagy rafiával rögzítsük.

A paprika erejét adó capsaicin olajos anyag, nehezen lehet lemosni a bőrről. Ha vetéskar megfogjuk a magokat vagy termést szüretelünk, mindig viseljünk kesztyűt. Soha ne érjünk a szemünkhöz alapos kézmosás előtt.

 

Fűszerpaprika gondozása

A fűszerpaprika egyszerűen gondozható egynyári növény. Termési ideje júliustól októberig tart. A terméshozam növényenként 3-12 termés. fűszerpaprikát napos, szélvédett helyen neveljük. Fontos a humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talaj. Tartsuk egyenletesen nyirkosan, és akadályozzuk meg a pangó víz kialakulását.

Kora tavasz – magvetés

Ha a fűszerpaprikát magról neveljük, a magokat februártól vessük el a lakásban vetőtálakba. Csak egészen vékony réteg földdel takarjuk be őket, mert fényben csíráznak. A növényeket meleg (22-25 °C-os), napos helyen neveljük.

Késő tavasz – ültetés

Május közepétől takarjuk be az ágyást fóliával, vágjunk rajta lyukakat, és ültessük el a palántákat. Június közepéig fóliabúrával védjük a paprikát a hidegtől.

Nyár – gondozás

Egy-egy növényen csak 3-4 hajtást hagyjunk meg, a többit törjük le. Tartsuk egyenletesen nyirkosan a növények földjét. Húzzuk ki az elfonnyadt töveket.

Kártevők és betegségek

A bagolypille éjszakai lepke. Szürkésbarna hernyói napközben a föld alatt élnek, és csak éjszaka bújnak elő, hogy megrágják a — főleg frissen ültetett — növényeket, Rendszeresen vizsgáljuk meg a növényeket. A hernyókat gyűjtsük össze és semmisítsük meg.