Kerti növények

Kőris – nagy kertekbe való mutatós fa

A magas kőris és a virágos kőris a kert szép színfoltja.

Kőris jellemzői

A kőris a legjellegzetesebb hazai lombhullató fák közé tartozik.

Magas kőris

A magas kőris (Fraxinus excelsior) akár 40 m magasra is megnő. Vastag fekete telelőrügyeiből későn hajt ki. A legfeljebb 30 cm hosszú levelek páratlanul szárnyaltak. Jelentéktelen virágai a levelek kihajtása előtt, áprilisban vagy májusban nyílnak, termést augusztustól hoz. Egymagú, szárnyas kis makkjai gyakran tavaszig a fán maradnak.

A magas kőrisnek sok fajtája van, amely kertbe is illik. A ‘Diversifoliá’-nak nem szárnyaltak a levelei, koronája keskeny, tojásdad, és csak 15 m magasra nő. Az 5-6 m magasra növő ‘Globosa’ koronája kezdetben gömbölyű, később tojás alakúvá válik. A ‘Nana’ törpe változatnak lelapított gömbölyű koronája van, általában magas törzsűvé nevelik. Magassága a nemesítéstől függ.

A ‘Pendulá’-t lombos kőrisnek is nevezzük. Magas törzsűvé nemesítik, ágai ívelten csüngnek le a földig. 6-8 m magasra nő. A ‘Westhof’s Glorie’ fajtát eredetileg erdőgazdaságoknak nemesítették. Magas a faanyaghozama, nem hoz termést, és 20-25 m magasra nő. Parkba is ültetik.

Virágos kőris

A virágos kőrist (Fraxinus ornus) mannakőrisnek is nevezzük, mert kéregrepedéseiből édes nedvet választ ki. A napos helyeket kedveli, fiatal korában kissé fagyérzékeny. Lassan növekszik, gömbölyű koronát alkot, és csak 6-10 m magasra nő. Néha inkább cserjére hasonlít. 10-15 éves korától kezdve májusban fehér, illatos virágokból álló, 10 cm hosszú és széles virágfürtöket hoz. Augusztustól jelennek meg jellegzetes terméságazatai.

Kőris ültetése

A magas kőris csak nagy kertekbe vagy parkokba való. Általában magányos növényként ültetik. A lombos kőris lecsüngő ágai árnyékossá teszik a kerti pihenőhelyet. Kerti fának az alacsonyabb, gömbölyű koronájú fajták kedveltek. Cserjésbe elsősorban a virágos kőris illik, de a ‘Nana’ is megfelel.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: tavasz vagy ősz.

1. A gyökereket néhány órára áztassuk vízbe. Ássunk akkora ültetőgödröt, amely elég nagy a gyökereknek.

2. Keverjük össze a földet komposzttal. A földkeverék egy részét tegyük vissza az ültetőgödörbe. A kőrist állítsuk a gödör közepére.

3. Verjük le a karót a gyökerek mellé, 50 cm mélyre, hogy jól tartson. Ne érjen a koronába.

4. A földkeveréket töltsük a gyökerek köré. Óvatosan tapossuk le a földet, és alakítsunk ki öntözőperemet. Alaposan öntözzük meg a növényt.

5. Szizálzsinórral vagy más fakötözővel erősítsük a törzset nyolcashurokkal a tartóoszlophoz.

6. Ültetés után takarjuk a törzskorongot komposzttal. Ez nyirkosan tartja a talajt és megkönnyíti a meggyökeresedést.

Kőris gondozása

A kőris egyszerűen gondozható fa. Áprilistól májusig virágzik, majd augusztustól terem termése, mely madarak és kisemlősök eledele. Akkor hoz sok virágot és termést, ha sok napfény éri. A virágos kőrisnek napos, védett helyre van szüksége. Nyirkos, tápanyagban gazdag talajt kíván. A talaj az enyhén savanyútól az erősen lúgosig változhat.

Tavasz – ültetés és gondozás

Megfelelő ültetési időszak. A nemesített kerti fajtáknál az alanyból kinövő vad hajtásokat a törzshöz közel vágjuk le. Egyébként ne metsszük! A magas kőris nem kívánt magoncait húzzuk ki a földből.

Nyár – gondozás

Tartós szárazság esetén öntözzünk. A torzskorongot takarjuk vagy ültessük be nyári virágokkal.

Ősz – ültetés és téli védelem

A magas kőrist ilyenkor is elültethetjük. A fagyérzékeny virágos kőrist inkább tavasszal ültessük el. Téli védelemnek terítsünk a törzskorongra komposztot és avart.

Kártevők és betegségek

A kőrislevélbolha a levéltetűre emlékeztet, és szintén a levélszívó rovarok közé tartozik. A lefelé összetekeredő, megvastagodott és elszíneződött levelek fertőzésre utalnak. Permetezzük a növényt kenőszappan-spiritusz oldattal.