Gyümölcs

Dinnye termesztése (Görög, sárga)

Napos helyen, fólia alatt vagy üvegházban finom dinnyét termeszthetünk.

Dinnye jellemzői

A dinnyének sok fényre és melegre van szüksége, egyes fajtái azonban hűvösebb körülmények között is megteremnek. Hosszú, indás hajtásokat hoz.

A sárgadinnyének (Cucumis melo) két változata létezik. A Cantalup-dinnyének a fehértől a sárgászöldig változó színű, sima, részben barázdált termésfala és a narancssárgától a pirosig változó színű húsa van. A recézett sárgadinnye termésfala parafaszerű bevonattal rendelkezik, terméshúsa zöld és ízletes. Rövidítsük a hajtásokat, hogy bő termést hozzanak.

Recézett héjú sárgadinnye
recézett héjú sárgadinnye

A görögdinnye (Citrullus lanatus var. vulgaris) még több meleget igényel, mint a sárgadinnye, és csak szőlőművelésre alkalmas éghajlaton, szabadban termeszthető. Fényes, zöld héjú és piros terméshúsú, nagy gyümölcsöt hoz. Ne támasszuk meg a görögdinnyét, mert gyümölcsei a hajtáscsúcsokon fejlődnek.

görögdinnye (Citrullus lanatus var. vulgaris)
görögdinnye (Citrullus lanatus var. vulgaris)

Dinnye fajták

Sárga dinnye

Fajta

Jellemzők

'Accent F1'

kis, kerek gyümölcs; világoszöld csíkos, sárga, sima héj; narancssárga, ízletes. édes gyümölcshús

'Bastion F1'

közepes nagyságú, hosszúkás-kerek, enyhén barázdált gyümölcs; halványzöld, sima héj; élénk narancssárga. nagyon édes gyümölcshús

'Delada F1'

közepes nagyságú. kerek gyümölcs: zöld pettyes. sárga, recézett faéj; zöld, nagyon ízletes és édes terméshús

'Ha'on'

közepes nagyságú, kerek gyümölcs; sárga pettyes, zöld, recézett héj; zöld. nagyon ízletes és édes terméshús

'Honigtop F1'

kis, kerek gyümölcs: sárga. sima héj; élénk narancssárga gyümölcshús: mézédes

'Maja F1'

közepes nagyságú, kerek gyümölcs; sárgászöld, sima héj; sötét narancssárga, nagyon édes gyümölcshús

'Sweethearth'

közepes nagyságú, lapos, kerek gyümölcs; zöld csíkos, sárgászöld héj; narancssárga, nagyon édes gyümölcshús

'Viva F1'

kis, kerek gyümölcs; középzöld cslOs, sárgászöld, sima héj: narancspiros, nagyon édes gyümökshús

Görög dinnye

'Crimson Sweet'

nagy. a kerektöl az oválisig változó alakú gyümölcs; csillogó sötétzöld héj; mélyvörös, lédús. nagyon édes gyümölcshús

'Red Honey F1'

nagy, kerek gyümölcs; csillogó, sötétzöld héj; élénkpiros, lédús, édes gyümölcshús

'Sugar Baby'

nagy, kerek gyümölcs; csillogó, sötétzöld héj; sötétrózsaszín, édes gyümölcshús

'Sweety F1'

nagy, hosszükásan gömbölyű gyümölcs: csillogó sötétzöld héj; sárgáspiros, lédús, édes gyümölcshús

Dinnye ültetése

Ültetési időszak: március közepe

1. Március közepén vessük el a magokat 1 cm mélyre a vetőfölddel megtöltött ládába. Permetezzük vízzel, és az ablakban 20 °C-on neveljük.

2. Pikírozzuk (tűzdeljük) a magoncokat 10 cm-es cserepekbe, amikor az első levelek megjelennek. A szikleveleket lepje be a föld.

3. Május elején nappal a szabadban eddzük a növényeket. Ássuk fel az ágyást egy ásónyom mélyen. és dolgozzunk bele komposztot,

4. Május közepén ültessük a növényeket az előkészített ágyásba (80-100 cm). Ha hűvös az idő, takarjuk le őket fóliával vagy kőzetgyapottal.

5. Júniustól takarjuk a dinnyét szalmával, hogy tartsa a talajhőmérsékletet és nagyobb gyümölcsök fejlődjenek.

Közepes hőmérsékletű vízzel öntözzük a dinnyét, de csak a gyökérlabdánál. A gyökérnyaknál nem tűri a pangó vizet.

Dinnye nevelése

A dinnyéknek napos, nagyon meleg, szélvédett helyre van szüksége. Hideg éghajlaton neveljük inkább fóliaalagútban vagy üvegházban. Jó vízáteresztő talaj igényel. A talaj legyen humuszos és tápanyagban nagyon gazdag.

Csak olyan fajták friss magját vásároljuk meg, amelyek a területnek megfelelők. Ne vegyünk régi magot, amely rosszul csírázik, és ne ültessük el a vásárolt gyümölcsök magjait sem, mert általában nem kelnek ki.

Kora tavasz – előnevelés

Március közepén vessük el a dinnyét palántanevelő ládába. Neveljük az ablakpárkányon 20 °C-os hőmérsékleten. Amikor megjelenik az első lomblevél pikírozzuk 10 cm-es cserepekbe, és mindkét sziklevelét takarjuk be földdel. Meleg helyen neveljük tovább.

Késő tavasz – ültetés

Május elejétől eddzük a növényt. Május közepétől ültessük ki. Júniusig védjük a kései fagyoktól fóliaburával vagy fóliaalagúttal.

Nyár és ősz – gondozás és szüret

A sárgadinnye vezérhajtását az ötödik, az oldalhajtását a harmadik levél felett tetejezzük. A gyümölcsöt tegyük pl. üres konzervdobozra, hogy ne rothadjon meg. Az érett gyümölcsöket csavaró mozdulattal szedjük le vagy késsel vágjuk le.

Helyet takaríthatunk meg, ha támrendszeren termesztjük, amelyhez hozzáerősítjük a nehéz gyümölcsöket. A fekete talajtakaró fólia serkenti a növekedést és az érést. Terítsük a fóliát az ágyásra, és ültessük a palántákat a keresztvágásokba.

Hogyan tudom, mikor érett a dinnye?

A dinnyét éretten szedjük, hogy kialakulhasson jellegzetes íze. A recézett sárgadinnye akkor érett, amikor édes illatú, szára zsugorodni kezd, és a szártőnél repedések mutatkoznak. A Cantalup dinnye akkor érett, amikor héjának színe világosodni kezd, és a gyümölcsszárral szemben ülő levél sárgává válik. A görögdinnye akkor érett, amikor a gyümölcs üreges, tompa hangot ad, ha megkopogtatjuk. Ezen kívül az a része, amelyiken a dinnye a földön fekszik, megsárgul, és a közelében lévő inda hervadni kezd.