Kerti növényekAktuális

Szarkaláb (Consolida)

Az egynyári szarkaláb elegáns virágkalászokkal díszíti a nyári kertet és a lakást.

Szarkaláb virág jellemzői

Az egynyári szarkaláb rokona az ismert évelő szarkalábnak, de igénytelenebb és kevésbé bonyolult tartani. Jellemzői a finoman szárnyalt levelek és a sarkantyús virágok, amelyek hosszú fürtökben ülnek egymás mellett.

Kerti szarkaláb

A kerti szarkaláb (Conolida ajacis) egyenes szárú, fehér, rózsaszín, kárminpiros, világoskék és lila virágokat hoz. Többnyire vegyesen árulják. A telt szirmú ‘Niedrige Hyazinthen’ magassága körülbelül 50 cm, a ‘Riesenhya-zinthen’ rendkívül jó vágott virágnak, hiszen magassága elérheti a 110 cm-t. Nagyon korán virágzik a mintegy 80 cm magas ‘Early-Bird-Mischung’.

kerti szarkaláb (Conolida ajacis)
kerti szarkaláb (Conolida ajacis)

Mezei szarkaláb

A mezei szarkaláb (Consolida regalis) nálunk szántóföldi gyomként honos. Kertbe főleg az ‘Exquisit’ és a ‘Regal’ fajta ajánlható, amelyek külön és vegyesen egyaránt kaphatók. Bokrosan nőnek, sok-sok ágat hoznak, virágaik 80-110 cm magas szárakon ülnek.

Szibériai szarkaláb

A szibériai szarkaláb (Delphinium grandiflorum) tulajdonképpen az évelők közé tartozik, de rövid életű növény lévén, többnyire egy-vagy kétnyáriként nevelik. A kék virágok bokrosan szerteágazó hajtásokon nyílnak, amelyek a ‘Blauer Spiegel’ fajtánál 50 cm magasra nőnek. A ‘Blauer Zwerg’ magassága csupán 20 cm.

Szarkaláb ültetése

A kecses szarkalábak tarka nyári virágágyak hatásos kiegészítői, de jól illenek évelőkkel vegyesen beültetett szegélyágyakba is. Legjobb, ha nagyobb csoportokban, lazán elszórva ültetjük őket a növények közé.

Fontos a mély, tápanyagban gazdag kerti talaj, amely meszet is tartalmazhat. Szeles helyeken a magas növények könnyen eldőlhetnek, ezért jó, ha kerítés vagy fal előtt állnak, aminek nekitámaszkodhatnak, és teljes napfényt kapnak.

Kitűnő, sokáig megmaradó vágott virágot főleg a telt szirmú fajták biztosítanak. Ha teljesen kinyíltak, a virágokat szárítani is lehet, finom színeik alig halványulnak el.

Ültetés, vetés lépései

Direkt vetés az ágyba: március végétől.

1. A gyomokat távolítsuk el, lazítsuk fel a talajt és terítsünk szét komposztot.

2. Ásóvillával felületesen dolgozzuk be a komposztot a földbe, és távolítsuk el az összes követ és gyökeret. A felületet gereblyézzük simára.

3. Húzzunk a gereblyével 0,5 cm mély barázdákat egymástól 30 cm távolságra. Finoman szórjuk szét a magokat a barázdákban.

4. A magokat vékonyan 1 takarjuk be földdel, és enyhén nyomkodjuk le. Száraz időben rendszeresen öntözzünk. A csírázás kb. 20 napig tart.

5. Amikor a magoncok elérik az 5 cm-es magasságot, 20 cm-es távolságra ritkítsuk ki őket. Végezzünk talajtakarást (pl. levelekkel).

Szarkaláb gondozása

A szarkaláb egynyári növény. Júniustól augusztusig virágzik, virágai illatosak, azonban mérgező növény. A szarkaláb teljes napfényben, védett helyen fejlődik a legjobban. Termékeny, mély talajt kíván. A túlságosan savanyú talajhoz adjunk némi meszet, mert a szarkaláb az enyhén lúgos talajt kedveli leginkább.

Tavasz – vetés

Március végétől a szarkalábat közvetlenül vethetjük szabad földbe. Előnevelhetjük tőzeg-cserépben.

Nyár – megtámasztás és öntözés

A magasabb fajtákat időben támasszuk meg bambuszrúddal vagy karóval, nehogy szélben vagy esőben letörjenek. Száraz időben jól öntözzük meg.

Ősz – magszedés

Az érett magokat szedjük le a következő tavaszi vetéshez, és tároljuk hűvös, száraz helyen. Rendkívül korai virágzáshoz már ősszel vessük el. A palántákat télen védeni kell.

Kártevők és betegségek

A baktériumok okozta fekete foltosodás következtében kerek, kátrányhoz hasonló foltok jelennek meg a leveleken és szárakon. A betegséget nem lehet gyógyítani. A fertőzött növényeket távolítsuk el, semmisítsük meg, és ne adjuk hozzá a komposzthoz.