Kerti növények

Gloxínia (Sinningia speciosa)

A gloxínia levelei és hatalmas tölcsérvirágai bársonyos tapintásúak. Télen a növény lehullatja leveleit, de ha megfelelően gondozzuk, tavasszal kihajt és új virágokat hoz.

Gloxinia jellemzői

A gloxinia (Sinningia speciosa) jó példa arra, hogyan lehet nemesítéssel és keresztezéssel megváltoztatni a növényeket. Új színek és új foltos, szegélyezett és fodros virágú növények keletkeznek így.

Ez a szép brazíliai növény a 18. század elején jelent meg Európában. Latin nevét a bonni Egyetemi kertésznek, Wilhelm Sinningnek, magyar nevét pedig a colmari orvosnak, Peter Gloxinnak köszönheti.

Eredetileg a gloxíniavirágok vízszintesen (vagy ferdén) helyezkedtek el, és gyűszűformájuk volt. A mai gumós növénynek egyenesen álló, nagy tölcsérvirágai vannak, melyeket mattzöld, nyelv formájú, puha szőrű levelek gyűrűje vesz körül.

A tendencia az alacsonyabb, kisebb levelű, ám nagyobb virágú növények nemesítésének irányába mutat (ma mintegy 30 cm-esre nőnek).

A félárnyékot kedveli

Szobanövényként a gloxínia leginkább a 20-22 °C-os hőmérsékletet kedveli.

Ha 15 °C-nál hűvösebb helyre kerül, nem fejlődik. Szép nyári időben a gloxíniát félárnyékos helyre a szabadba is kitehetjük.

Gloxínia teleltetése

A gloxínia áprilistól októberig virágzik. Ezután kezdődik a nyugalmi időszak. A növénynél ez úgy nyilvánul meg, hogy először elveszti virágait, majd elfonnyadnak a levelei.

Hagyjuk a cserépben és tegyük 15 °C-os hőmérsékletű helyiségbe, sem öntözni sem trágyázni nem szükséges.

Februárban vegyük ki a cseréből, tisztítsuk meg, és ültessük új földbe.

Kerti gloxinia gondozása

A növény a gumósok közé tartozik. 15-20 cm hosszú dús levélzete rövid nyélen ül. A virágok a növény közepén jelennek meg.

Virág

A májustól szeptemberig megjelenő szép tölcsérvirágok bársonyosak, színük fehér, vörös, lila de akár kétszínűek is lehetnek, vagy a virágok szélén csík fut körbe.

Fény és hőmérséklet

A gloxinia leginkább a félárnyékot kedveli, ugyanis a tűző nap megégetheti a leveleit. Nyáron 20-22 °C-os hely a megfelelő számára. Télen a gumót 15 °C-on tároljuk.

Öntözés és tápanyag

A növény a magas páratartalmat kedveli. Állítsunk a növény mellé párologtatót, vagy tegyük nedves tőzegágyra. Kora tavasszal és nyáron sok vizet igényel, szeptembertől aztán egyre kevesebbet. Figyeljünk arra, hogy a levelek ne legyenek vizesek.

Hetente egyszer trágyázunk. A virágzás alatt káliumtartalmú trágyát használjunk.

Föld és átültetés

A gloxiniánál a szó igazi értelmében vett átültetésről nem beszélhetünk. Az átteleltetett gumót februárban ültessük új földbe (enyhén savanyú virágföldbe).

Gloxínia szaporítása

Aki megkedvelte a gloxíniát, még többet szeretne. A növény szaporítására több lehetőség is van.

Szaporítás gumóosztással

Amikor a gumó kora tavasszal hajtani kezd, vágjuk ketté. Használjunk éles kést és kemény alátétet. Fontos, hogy minden gumódarabon legyenek hajtások. Ezek jobban felismerhetők, ha előtte alaposan megtisztítjuk a gumót.

A vágási felületet szórjuk be kénporral, hogy elkerüljük a fertőzést. A gumófeleket ültessük föld és homok keverékével megtöltött cserépbe. Az első hetekben tegyük 22-25 °C-os helyre.

Szaporítás magról

A magról történő szaporítás olcsó, de igen nehéz.

A magok olyan aprók, mint a homokszemek. Tegyük a magokat szaporítóládába, nedves tőzegkorpa-keverékbe, és gondoskodjunk a 22-25 °C közötti hőmérsékletről. Vannak kertészek, akik homok közé keverik a magokat, hogy egyenletesebben el tudják osztani azokat.

A vetést követően (a legjobb november-decemberben) két hétig sötétben csíráztassuk a magokat. Ha a csírák már olyan nagyok, hogy csipesszel megfoghatók, egyenként ültessük ki őket. A pikírozást öt hét múlva még egyszer ismételjük meg.

Mivel a fiatal növények fényigénye napi 14-16 óra, gondoskodjunk mesterséges megvilágításról.

Szaporítás levéldugványról

Töltsünk meg egy ládát egy réteg kaviccsal, majd tőzegkorpával, s erre kerüljön 1 cm homok. Nedvesítsük meg a keveréket, majd vágjunk le egy nagy, egészséges levelet a növényről, és két helyen vágjuk át a főlevélér bordáját. Rögzítsük a levelet hajtűkkel, fedjük le a ládát üveglappal, és tegyük 20 °C hőmérsékletű helyre. A vágás helyén új növények fejlődnek.

Ha már gyökeret eresztettek, óvatosan vágjuk le a növényeket, és ültessük el őket.

Szaporítás hajtásdugványról

Ha a gumók új hajtásokat növesztettek, ezeket is felhasználhatjuk dugványként.

Ültessük őket közvetlenül a földbe, és műanyag fóliával takarjuk le, míg a gyökerek meg nem jelennek.