Szobanövény

A csodagumó (Sauromatum venosum) gondozása

A pettyes csodagumó valóban csodákra képes! Ha például az ablakpárkányon  – föld és víz nélkül – helyezzük el, hirtelen gyönyörű virágot hoz. Később pedig a gumóból érdekes levelű zöld növény fejlődik.

A csodagumó bemutatása

A növény gumóját már 1774-ben felfedezték a Himalájában, de azóta is mindenkit újra és újra ámulatba ejt.

Virágzás föld és víz nélkül

Nálunk tulajdonképpen egy fajta, a Sauromatum venosum, a kb. 15 cm széles gumójú pettyes csodagumó található meg. Ha valahol rábukkanunk a növény gumójára, feltétlenül vásároljuk meg. Ha a gumót egyszerűen az ablakpárkányra vagy az asztalra tesszük, néhány hét elteltével megjelenik a virág, amely felfelé ágaskodó kígyóra hasonlít.

A keskeny virágtorzsát fantasztikus, kb. 30 cm hosszú, felfelé elkeskenyedő, borvörös alapon sárga foltokkal díszített buroklevél veszi körül, amely a virág kinyílásakor hátrahajlik.

A virág illata nem mondható kellemesnek, a virágzási időszakban a növényt valószínűleg a legtöbben kiteszik majd a lakásból.

…aztán megjelenik a zöld növény

A virágzási időszak végén ültessük a gumót nagy cserépbe. A nyár folyamán a pettyes csodagumó gyönyörű levéldísznövénnyé fejlődik. A szárak foltosak, a levelek pedig nagyon dekoratívak.

Gyíkra hasonlít

A növény a trópusi esőerdőből származik. A görög ‘sauros’ szó jelentése a “gyík”, a növény ugyanis gyík farkára emlékeztet.

A pettyes csodagumó egy éve

A pettyes csodagumó általában tél végén vagy kora tavasszal szerezhető be. A gumót tegyük az ablakpárkányra, hogy virágot hozzon. Virágzás után ültessük a gumót 8-10 cm mélyen tápanyagban gazdag földbe.

Áprilisban már a szabadba is kitehetjük. Ha melegebbre fordul az idő, vagy erősebben süt a nap, ajánlatos a növényt árnyékba tenni. Idővel a növény a felálló, pettyes szárakon szép, nagy, karéjos leveleket nevel.

Új gumó

A növekedési időszakban a régi gumó összezsugorodik, az utánpótlásról pedig új gumó gondoskodik. Az új gumót a gyökerei ugyanolyan mélyre húzzák le, mint a régit.

Ilyen húzógyökerekkel rendelkezik a krókusz is. Az első éjszakai fagyok hatására a növény tönkremegy, ezért szedjük ki a földből a gumót, tisztítsuk meg, télen pedig tároljuk száraz, fagymentes helyen.

Új év, új növény

A következő tavasszal az ámulatba ejtő fejlődés elölről kezdődik. A pettyes csodagumó ismét víz és föld nélkül virágzik az ablakban.

Gondozási tanácsok

A pettyes csodagumó a trópusi őserdőkből származik, így az árnyékot és a meleget egyaránt kedveli. A gumót bárhol elhelyezhetjük, de óvjuk a közvetlen napfénytől. Ha azonban a gumót már elültettük a cserépbe, a napot is elviseli.

Öntözés, tápanyag.

A virágzási időszakban ne öntözzük. Csak akkor kapjon vizet, ha már cserépbe ültettük a gumót, és a föld száraz. Ha megjelennek az első levelek, megkezdhetjük a tápanyag-utánpótlást.

Föld és átültetés

Virágzás után ültessük a gumót tápanyagban gazdag földbe. Ha az első éjszakai fagyok után a levelek tönkrementek, a gumót vigyük be a lakásba és, és ott teleltessük át.