Lámpák növényekhez – melyiket válasszuk?

A sikeres növénytermesztés kulcsa a megfelelő feltételek megteremtése. Az ilyen termesztéshez nemcsak a megfelelő talajra, hőmérsékletre vagy öntözésre van szükség, hanem mindenekelőtt optimális megvilágításra. Ez utóbbi elem gyakran hiányzik, különösen ősszel és télen. Akkor érdemes elgondolkodni a növénytermesztéshez használt lámpák használatán.

A növények fotoszintézis útján termelnek maguknak táplálékot, és ehhez vízre, napfényre és szén-dioxidra van szükségük. Nyáron bőséges a hozzáférés ezekhez a tényezőkhöz, de a probléma általában ősszel és télen jelentkezik.

A rövid nappalok miatt a növények különösen kevés fényt kapnak, így növekedésük és fejlődésük lelassul. Ez azonban megváltoztatható a növényeknek szánt izzókkal. A piacon sokféle növekedési lámpa kapható, de nem mindegyik alkalmas otthoni vagy kereskedelmi célú termesztésre.

Hogyan hat a fény a növényekre?

A növények megfelelő növekedéséhez és virágzásához a legjobbak a teljes spektrumú lámpák, azaz olyan lámpák, amelyek elsősorban kék és vörös fényt bocsátanak ki, és minimális fehér, infravörös és ultraibolya fényt. Ezek a színek befolyásolják a klorofillok termelését. A növények azonban a növekedésükhöz a legtöbb kék és vörös fényt veszik fel.

  • A kék fény (420 – 490 nm) – elsősorban a növény zöld részeiért felelős: a hajtások megfelelő növekedése a vastagságukhoz képest, valamint a levél- és virágfejlődés serkentése;
  • vörös fény (600-700 nm) – befolyásolja a virágzást és a magtermelést.

Milyen lámpákat használnak növénytermesztéshez?

A piacon számos különböző izzó és növénynövesztő lámpa kapható, amelyek teljes mértékben helyettesítik a természetes fényt. Ennek köszönhetően még egy teljesen elsötétített helyiségben is egész évben sikeresen termeszthet virág-, gomba-, cserje-, fűszernövény- és egyéb palántákat.

Érdemes azonban megfontolni, hogy milyen típusú növekedési lámpák lesznek a legmegfelelőbbek a saját termesztéséhez.

Az összes növénynevelő lámpa közül három típus létezik:

HPS és MH lámpák – a közelmúltig ez a világítási típus volt a legnépszerűbb a növénytermesztéshez, mindezt alacsony ára és nagy mennyiségű fény kibocsátása miatt. Egy lámpának köszönhetően nagy területet világíthat meg, ami tökéletes a kereskedelmi növények termesztéséhez. Sajnos a nátrium (HPS) és a fémhalogén (MH) lámpáknak van néhány jelentős hátránya. Először is, további tápegységet igényelnek, és sok energiát fogyasztanak. Ráadásul gyorsan felmelegednek, ami a szobahőmérséklet emelkedését eredményezi.

CFL lámpák – úgynevezett fénycsövek vagy fénycsövek számos előnnyel rendelkeznek, amelyek befolyásolják a termés minőségét. Először is, sokkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint például a nátriumlámpák, és élettartamuk nagyon hosszú. A pozitívum az alacsony ár. A CFL-lámpák nagyon alacsony fénykibocsátással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem alkalmasak mindenfajta növénykultúrához. Az ilyen típusú növénylámpák azonban megfelelő beállítás mellett jól kiegészíthetik a természetes fényt. Ráadásul az ilyen típusú izzók a népszerű E14-es és E27-es lámpatestekhez való menettel is kaphatók.

LED-lámpák – a szobanövények és ipari növények megvilágításának egyre népszerűbb módja. A rendelkezésre álló változatok sokasága miatt a növénytermesztéshez használt led lámpák jelentős előnyt élveznek más megoldásokkal szemben, és a legkülönfélébb termesztési típusokhoz használhatók. Először is, a kibocsátott fény erejéhez képest nagyon kevés áramot fogyasztanak, és a legtöbb modell teljes spektrummal rendelkezik, ami leginkább hasonlít a természetes fényhez, és amire a növényeknek szükségük van az élelmiszer-termeléshez. A GrowLed-nek is nevezett ledlámpák hosszú élettartamúak, és kaphatóak egyes izzók, ledcsíkok vagy például függesztett panelek formájában.

Milyen növénynevelő lámpát válasszak?

A növényneveléshez használt lámpának mindenképpen alacsony energiafogyasztással kell rendelkeznie a fénykibocsátáshoz képest. A fénynek a növények számára megfelelő értékűnek kell lennie, azaz a megfelelő hullámhosszúságú fényt kell kibocsátania.

Ha csak egy vagy néhány kisebb virághoz vagy fűszernövényhez van szüksége fényre, gondolkodhat egy fénycső vagy egy kis termesztő lámpa felszerelésén LED izzóval.

Nagyobb növények esetében viszont jobban működnek a LED-es növénynövesztő panelek, amelyek felfüggeszthetők és összekapcsolhatók, valamint programozhatók.