Kerti növények

7. Gyönyörű gólyaorr gondozási útmutatója

Hűvös színekben nyíló vadvirág. A kert különböző részeibe válasszunk a széles kínálatból megfelelő fajokat és fajtákat.

Gólyaorr fajták

A gólyaorr nemzetségbe számos faj és fajta tartozik. Mindegyikre jellemzőek a nyitott, ötszirmú virágok és a gyakran boglárkára emlékeztető, erősen szabdalt levelek, amelyek néhány fajnál ősszel élénk színűre változnak.

1. Pompás gólyaorr

A pompás gólyaorr (Geranium x magnificum) 40-60 cm, erőteljes felépítésű növény. Nagy, kékeslila virágai júniustól júliusig nyílnak.

Pompás gólyaorr (Geranium x magnificum)

2. Himalájai gólyaorr

A Himalájai gólyaorr (Geranium himalayense), 30-60 cm, májustól júniusig hozza tiszta kék árnyalatú virágait. A bíborvörös közepű ‘Gravetye’ világoskék, a ‘Johnson’s Blue’ élénk liláskék színben nyílik. A levelek ősszel narancssárgára színeződnek.

Himalájai gólyaorr (Geranium himalayense) ‘Gravetye’

3. Illatos gólyaorr

Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum), 20-30 cm, fehéres rózsaszín virágai májustól júliusig díszlenek. Kedvelt fajtái a fehéres rózsaszín ‘Spessart’, a halvány rózsaszín’ Ingwersen’, a fehér ‘Album’ és a bíborvörös ‘Czakor’.

Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) ‘Spessart’

4. Örmény gólyaorr

Az Örmény gólyaorr (Geranium psilostemon), 60-100 cm, júniustól júliusig jelennek meg a sötét közepű, kárminvörös virágok.

Örmény gólyaorr (Geranium psilostemon)

5. Piros gólyaorr

A piros gólyaorr (Geranium sanguineum), 10-40 cm, élénk kárminvörös virágai májustól augusztusig nyílnak.

Piros gólyaorr (Geranium sanguineum)

6. Hamuszürke gólyaorr

A hamuszürke gólyaorr (Geranium cinereum), 10-15 cm, rózsaszín virágokat hoz júliustól augusztusig.

Hamuszürke gólyaorr (Geranium cinereum)

7. Dalmát gólyaorr

A Dalmát Gólyaorr (Geranium dalmaticum), 10-15 cm, júliustól augusztusig hozza a virágokat, melyek rózsaszín színűek.

Dalmát Gólyaorr (Geranium dalmaticum)

Gólyaorr gondozása

Igényei: a gólyaorr fajtától függően a napos vagy a félárnyékos, hűvös, párás levegőjű helyet kedveli. Üde, jó vízáteresztő talajt kedveli. A sziklakertbe való, alacsony fajok a szárazságot is elviselik. Kiváló talajtakaró növény, mely egyszerűen gondozható évelő növény.

Kora tavasz – ültetés és szaporítás

Fiatal évelők kedvező ültetési ideje. Három- négy évente osszuk részekre a bokoralkotó fajokat, hogy elkerüljük az elöregedést. A magokat a lakásban áprilistól vessük ládába vagy május közepétől szabad földbe. Útmutató a gólyaorr ültetéséhez >>

Nyár – gondozás

Virágzás után vágjuk vissza a növényeket. Száraz időben öntözzünk. Kiszáradás ellen takarjuk a talajt. Virágzás után gyűjtsük össze a magokat, és tároljuk papírzacskóban.

Ősz – fagyvédelem

A fagyok beállta előtt vágjunk vissza minden évelőt tenyérnyivel a talaj felett. Az örmény gólyaorr gallytakarítást igényel. A többi faj fagytűrő.

TIPP: virágzás után vágjunk vissza minden hajtást közvetlenül a talaj felett. Így a növények újra nyílnak.

Kártevők és betegségek

A gólyaorrot ritkán támadják meg betegségek vagy kártevők. Gyökereit olykor megrágják a vincellérbogár lárvái. A növény növekedése megáll, a levelek elszáradnak. A bogarak rágásnyomokat hagynak a leveleken Éjszaka gyűjtsük össze őket. Ellenőrizzük a gyökereket.