Kerti növények

Gólyaorr ültetése

A gólyaorr olyan sokoldalú növény, hogy a kert szinte minden részébe találhatunk odaillő fajt.

Hova ültessük?

A gólyaorr olyan sokoldalú növény, hogy a kert szinte minden részébe találhatunk odaillő fajt. Legalább, ha csoportosan ültetjük. Szegélyágyásba elsősorban a pompás gólyaorr való, de jól érvényesül itt az örmény gólyaorr is. Cserjés szélén a legtöbb faj jól érzi magát. Jellegzetes erdőszéli növény a nálunk is honos piros gólyaorr, amely a természetes kert viszonyaihoz is alkalmazkodik.

Talajtakarónak különösen az illatos és a nagyvirágú gólyaorr alkalmas, amely gyorsan terjeszkedik kúszó rizómáival és sarjaival. Sziklakertben jól fejlődnek az alacsony fajok, például a hamuszürke és a dalmát gólyaorr, amelyek szárazon rakott falak réseiben, kőlapok között és kőedényben is megélnek.

Bővebben a gólyaorr virág gondozásáról >>>

Ültetés lépései

Szükséges kellékek: gólyaorr, ásóvilla, kés, komposzt, ültetőkanál, takaróanyag, kézi kultivátor.

1. Kora ősszel vagy tavasz elején ásóvillával óvatosan emeljünk ki a talajból egy gólyaorrnövényt.

2. Erős késsel osszuk több részre az erőteljes gyökérlabdát, vagy válasszunk le darabokat a széléről.

3. A darabokat ültessük el azonnal jól előkészített, morzsalékos, komposzttal dúsított talajú ágyásba (tőtávolság 45-60 cm)

4. Alaposan öntözzük meg, és takarjuk be a talajt. Begyökeresedésig tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt, nehogy a hajtások elszáradjanak.

Mit ültessünk mellé?

Gólyaorrból bármely helyen mutatós összeállítást készíthetünk. A kék virágú fajokhoz jól illenek az ágyáscserjék, például az illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) a lágyszőrű palástfű (Alchemilla mollis), de a fehér vagy a sárga bokorrózsák is.

Természetes hatást keltenek mellette a vad évelők, így az olasz atracél (Anchusa azurea) vagy az évelő len (Linum perenne). Ritkás cserjék alatt és cserjések szélén társítsuk tollbugával, baracklevelű harangvirággal (Campanula persicifolia), árnyékliliommal vagy páfrány- és fűfélékkel.