Díszkert

Mahónia – félárnyékban fejlődő örökzöld cserje

A mahónia örökzöld lombjában sárga virágok, majd kék bogyók díszlenek.

Mahónia jellemzői

A mahónia egyenes szárú, bokros cserje, melynek csillogó levelei tüskésen fogazottak. Tavasszal tömött sárga virágfürtök díszítik, amelyekből nyáron kékesfekete bogyók fejlődnek. E bogyók enyhén mérgezőek, de a madarak nagyon kedvelik őket.

A közönséges mahónia (Mahonia aquifolium) a legismertebb faj. Télen a levelek gyakran piros árnyalatot öltenek, és tavasszal a friss hajtások is ragyogó barnáspirosak. A színezet rendkívül feltűnő az alacsony ‘Apollo’ fajtánál, amely terebélyes, bokros növekedési’, magassága legfeljebb 1 m.

közönséges mahónia (Mahonia aquifolium)
közönséges mahónia (Mahonia aquifolium)

A törzses mahónia (Mahonia bealei) kicsit érzékenyebb ellenálló rokonánál. A védett helyeket kedveli, ahol nincs annyira kitéve a fagyoknak és a szárító téli napfénynek, de már februártól illatos virágfürtökkel örvendeztet meg bennünket, amelyek az egyenes, kissé terpedt hajtások végén nyílnak.

törzses mahónia

Mahónia ültetése

A mahónia nagyon sokoldalú, egész évben mutatós cserje. A közönséges mahónia rendkívül ellenálló és igénytelen. Részben napos helyeken ugyanolyan jól fejlődik, mint magas fák árnyékában. Ezért szívesen telepítik facsoportok aljnövényzeteként, házak árnyékos sarkába vagy a sötétebb északi oldalra. Alkalmas arra, hogy nagyobb felületeket zölddé varázsoljon, vagy alacsony, tüskés sövénybe. Magassága nagymértékben függ a talaj minőségétől. Sovány, homokos talajon alacsony marad, míg termékeny, agyagos talajon elérheti a 2 m-t is.

A törzses mahónia védett, félárnyékos helyen érzi jól magát, például örökzöld tólevelű fák előtt, amelyek télen megvédik a jeges széltől és az erős napsugárzástól.

Ültetés menete

Ültetési idő: ősszel vagy tavasszal.

1. A talajt mélyen lazítsuk fel. Ássunk olyan mély és kétszer olyan széles gödröt, mint a gyökérlabda.

2. A kiemelt földet javítsuk komposzttal. A növényt óvatosan vegyük ki a konténerből, a gyökérlabdát kicsit lazítsuk meg.

3. A gyökérlabdát úgy helyezzük az ültetőgödörbe, hogy pontosan olyan mélyre kerüljön, ahogy előtte a konténerben állt.

4. A feljavított földet töltsük a gyökérlabda köré, és jól nyomkodjuk le. Alakítsunk ki öntözőtányért, és alaposan öntözzük meg.

5. A növények körül terítsünk szét komposztot vagy aprított fakérget, hogy nyirkosan tartsuk a talajt és elnyomjuk a gyomokat.

Fiatalítsuk meg radikális metszéssel az idősebb, már nem olyan mutatós mahóniákat. A hajtásokat közvetlenül a talaj felett vágjuk le.

Mahónia gondozása

A mahónia egyszerűen gondozható örökzöld cserje. Februártól májusig virágzik, majd júliustól bogyókat terem. A törzses mahónia védett helyet igényel, ahol télen nem éri napfény. Humuszos, jó vízáteresztő talajt  igényel. Nem túl kötött és enyhén meszes talajon fejlődik a legjobban.

Tavasz – ültetés és metszés

Az április és a május kedvező időszak a mahónia ültetésére. Jól öntözzük meg a növényeket, és takarjuk a talajt. Visszavágni nem szükséges, de a kerti mahónia azt is jól tűri. A törzses mahóniánál csak az elfagyott ágakat vágjuk vissza.

Nyár – szaporítás

Augusztusban, közvetlenül a bogyók megérése után vethetjük el a magokat. A melegágy nyújtja a legjobb megoldást.

Ősz – ültetés és védelem

Ősszel korán ültessük el a cserjéket, hogy még jól be tudjanak gyökeresedni. Napos helyen erős fagynál árnyékoljuk a növényeket. A törzses mahónia fenyőágakból és lombból álló téli védelmet igényel.

Könnyen szaporítható gyökérhajtásról, amelyet ősszel vagy tavasszal vegyünk le az anyanövényről.

Kártevők és betegségek

A mahónia érzékeny a rozsdagombára, amely a levelek fonákján rozsdabarna dudorokat okoz. Súlyos esetben a termést is megtámadja. A fertőzött leveleket távolítsuk el és semmisítsük meg. Ne komposztáljuk! A metszést mindig az egészséges fáig ejtsük.