Kerti növények

Mahónia – félárnyékban fejlődő örökzöld cserje

A mahónia örökzöld lombjában sárga virágok, majd kék bogyók díszlenek.

Mahónia jellemzői

A mahónia egyenes szárú, bokros cserje, melynek csillogó levelei tüskésen fogazottak. Tavasszal tömött sárga virágfürtök díszítik, amelyekből nyáron kékesfekete bogyók fejlődnek. E bogyók enyhén mérgezőek, de a madarak nagyon kedvelik őket.

A közönséges mahónia (Mahonia aquifolium) a legismertebb faj. Télen a levelek gyakran piros árnyalatot öltenek, és tavasszal a friss hajtások is ragyogó barnáspirosak. A színezet rendkívül feltűnő az alacsony ‘Apollo’ fajtánál, amely terebélyes, bokros növekedési’, magassága legfeljebb 1 m.

közönséges mahónia (Mahonia aquifolium)
közönséges mahónia (Mahonia aquifolium)

A törzses mahónia (Mahonia bealei) kicsit érzékenyebb ellenálló rokonánál. A védett helyeket kedveli, ahol nincs annyira kitéve a fagyoknak és a szárító téli napfénynek, de már februártól illatos virágfürtökkel örvendeztet meg bennünket, amelyek az egyenes, kissé terpedt hajtások végén nyílnak.

törzses mahónia

Mahónia beszerzése

Vásároljunk kora ősszel vagy késő tavasszal egészséges lombú, konténeres mahóniát. Ne vegyünk sárgás, vagy elszáradt növényt, mert esetleg vízhiányban szenved.

Mahónia ültetése

A mahónia nagyon sokoldalú, egész évben mutatós cserje. A közönséges mahónia rendkívül ellenálló és igénytelen. Részben napos helyeken ugyanolyan jól fejlődik, mint magas fák árnyékában. Ezért szívesen telepítik facsoportok aljnövényzeteként, házak árnyékos sarkába vagy a sötétebb északi oldalra. Alkalmas arra, hogy nagyobb felületeket zölddé varázsoljon, vagy alacsony, tüskés sövénybe. Magassága nagymértékben függ a talaj minőségétől. Sovány, homokos talajon alacsony marad, míg termékeny, agyagos talajon elérheti a 2 m-t is.

A törzses mahónia védett, félárnyékos helyen érzi jól magát, például örökzöld tólevelű fák előtt, amelyek télen megvédik a jeges széltől és az erős napsugárzástól.

Ültetés menete

Ültetési idő: ősszel vagy tavasszal.

1. A talajt mélyen lazítsuk fel. Ássunk olyan mély és kétszer olyan széles gödröt, mint a gyökérlabda.

2. A kiemelt földet javítsuk komposzttal. A növényt óvatosan vegyük ki a konténerből, a gyökérlabdát kicsit lazítsuk meg.

3. A gyökérlabdát úgy helyezzük az ültetőgödörbe, hogy pontosan olyan mélyre kerüljön, ahogy előtte a konténerben állt.

4. A feljavított földet töltsük a gyökérlabda köré, és jól nyomkodjuk le. Alakítsunk ki öntözőtányért, és alaposan öntözzük meg.

5. A növények körül terítsünk szét komposztot vagy aprított fakérget, hogy nyirkosan tartsuk a talajt és elnyomjuk a gyomokat.

Fiatalítsuk meg radikális metszéssel az idősebb, már nem olyan mutatós mahóniákat. A hajtásokat közvetlenül a talaj felett vágjuk le.

Mit ültessünk mellé?

A mahónia bármilyen fás-cserjés telepítést felélénkít, de szegély- és évelőágyások mutatós háttere is lehet. Tavasszal hagymás növények társulhatnak a mahónia korán nyíló virágaihoz. A sötétzöld lomb előtt rendkívül jól érvényesülnek a sárga tulipánok és nárciszok. Nyáron fehér, sárga vagy rózsaszín virágú évelők élénkítik a mahónia sötétzöld alakját. Félárnyékos erdőszélen tollbuga (Astilbe)  hullámoslevelű árnyékliliom (Hosta fajok), erdei sárgaárvacsalán (Lamium galeobdolon) és lágyszőrű palástfű (Alchemilla mollis) enyhíthet kissé szigorú és merev formáján.

Mahónia gondozása

A mahónia egyszerűen gondozható örökzöld cserje. Februártól májusig virágzik, majd júliustól bogyókat terem. A törzses mahónia védett helyet igényel, ahol télen nem éri napfény. Humuszos, jó vízáteresztő talajt  igényel. Nem túl kötött és enyhén meszes talajon fejlődik a legjobban.

Tavasz – ültetés és metszés

Az április és a május kedvező időszak a mahónia ültetésére. Jól öntözzük meg a növényeket, és takarjuk a talajt. Visszavágni nem szükséges, de a kerti mahónia azt is jól tűri. A törzses mahóniánál csak az elfagyott ágakat vágjuk vissza.

Nyár – szaporítás

Augusztusban, közvetlenül a bogyók megérése után vethetjük el a magokat. A melegágy nyújtja a legjobb megoldást.

Ősz – ültetés és védelem

Ősszel korán ültessük el a cserjéket, hogy még jól be tudjanak gyökeresedni. Napos helyen erős fagynál árnyékoljuk a növényeket. A törzses mahónia fenyőágakból és lombból álló téli védelmet igényel.

Könnyen szaporítható gyökérhajtásról, amelyet ősszel vagy tavasszal vegyünk le az anyanövényről.

Kártevők és betegségek

A mahónia érzékeny a rozsdagombára, amely a levelek fonákján rozsdabarna dudorokat okoz. Súlyos esetben a termést is megtámadja. A fertőzött leveleket távolítsuk el és semmisítsük meg. Ne komposztáljuk! A metszést mindig az egészséges fáig ejtsük.