Gyümölcs

Guava (Psidium guajava) gyümölcs fajtái, gondozása

Három guáva fajta bemutatása, és azok jellemzői.

Közönséges guava

A közönséges guava (Psidium guajava) – vagy más néven guáva –  a mirtuszfélék családjába tartozik. Közép-Amerika trópusi területein őshonos. Napjainkban Hawaiiban, Indiában, Algírban és Franciaországban termesztik.

Közönséges guava
Közönséges guava

A karcsú, pikkelyes törzsű fák 6-9 m magasra nőnek. Levelei tojás alakúak, hegyben végződnek. 2,5 cm-es virágai hófehérek; sok porzójuk jellegzetes, mirtuszra emlékeztető. A nyáron vagy ősszel nyíló virágokból ősszel vagy télen érnek gyümölcsei. A 4-8 cm-es termések általában élénksárgák, kerekek vagy hosszúkásak, színe a fehér és a rózsaszín között változik, benne sok apró, kemény maggal.

Közönséges guáva
A közönséges guáva érett termése

Magas a fehérje és cukortartalma. Melegigényesebb a szamóca guavánál. Magcsemetéi már 3-4 éves korban beérlelik első terméseiket.

Szamóca Guava

A szamóca guava (Psidium cattleianum), mely örökzöld, kis termetű növény a mirtuszfélék családjába tartozik. Brazíliában őshonos. Először Mexikót hódította meg, majd megjelent a Hawaii-szigeteken, Indiában és Kínában. Európa mediterrán övezetében is előfordulnak nagy bokrai, vagy kis termetű fákká fejlődő példányai.

Törzse sima, szürkésbarna színű. Vastag, bőrszerű, fényes zöld levelei 5-7 cm-esre nőnek. A gyorsan termőre forduló fákon a különleges virágok egyesével nyílnak. A virágok hófehérek, a négy kerek sziromlevél tövében nagy számú porzószál fejlődik, a mirtusz virágaira emlékeztetve. A virágok, mint puha pamacsok ülnek a levélhónaljakból eredő, vékony nyeleken. A virágokat saját virágpora termékenyíti meg, így nincs szükség beporzóra.

szamóca guava (Psidium cattleianum)
szamóca guava (Psidium cattleianum)

A nyári virágokból tél elején érnek be termései. Méretük 2,5-3,5 cm között változik. Alakjuk ovális, vagy kissé a körtére emlékeztető. A fajra jellemző sötétbordó, sötétlila szín mellett ritkábban előfordulnak élénksárga, narancsszínű termésűek is. Szamóca guava nevét a szamócára emlékeztető ízéről és illatáról kapta.

 szamóca guava (Psidium cattleianum)
szamóca guáva termése

A vékony héj alatt fehér színű hús található. Szaftos lágy húsában sok apró, kemény mag fejlődik, ami kissé csökkenti a gyümölcs értékét. Édes, aromás termése sok fehérjét és cukrot tartalmaz, különleges csemege. Mérsékelt hőigényű növény. Idősebb korban a kis fák 8-14 °C-s fagyokat is elbírnak. Magcsemetéi 3 éves korban kezdenek teremni.

Brazil Guava

A Brazil guava (psidium guineense)  Brazíliai eredetű, ott őshonos, trópusi gyümölcs. Közepes termetű, örökzöld fái a közép-amerikai trópusokon sokfelé díszlenek. Fái lazán álló ágakat fejlesztenek, a törzs és az idősebb részek színe drapp-fehér.

Brazil guava (psidium guineense)
Brazil guava (psidium guineense)

A levelek a hajtások végén csoportosulnak, vastag, viaszos tapintásúak, fényesek, örökzöldek, szélesen lándzsásak. A virágok többesével, fürtszerűen nyílnak a fiatal hajtásrészeken. Az elterülő ágak leveles végein csoportosan elhelyezkedő termések a többi guavától eltérően hosszúkásak, orsó alakúak.

Brazil guava (psidium guineense) termése
Brazil guáva termése

A gyümölcsök kezdetben zöldek, majd a világoszöld, fakósárga, cinóberpiros színárnyalatokon keresztül a feketés-bordó színig változnak az érés folyamán. A gyümölcshús édes, pikáns ízű.