Zöldség

Paradicsom ültetése, termesztése

Paradicsom jellemzői

A paradicsom (Solanum lycopersicum) ásványi anyagokat, káliumot (K), foszfort (P), kalciumot (Ca) és vitamonokat (A és C.vitamin) tartalmaz. A paradicsomnak a termését fogyasztjuk.

Fényigényes, melegigényes, hosszú tenyészidejű, intenzíven párologtató, vízigényes.

Paradicsom fajták

A növekedés alapján lehetnek; folytonos növekedésű fajták, ami azt jelenti, hogy a főhajtás növekedése korlátlan, pl. Lugas F1 és a hajtatási fajták nagy része. Determinált növekedésű fajták: a növény főhajtása virágzatban záródik, befejezi a növekedést; általában ilyenek a konzervipari fajták.

Termesztés szempontjából lehetnek: hajtatási fajták és szabadföldi fajták. A bogyó alakja szerint lehetnek: gömbölyű lapított (friss fogyasztásra alkalmas fajták, lédúsak, savasak); hosszúkás (longum) típusok (általában a konzervipari fajták, magas szárazanyag-tartalmúak és édesek).

Kiskerti termesztésre ajánlott fajták

Delta F1: középérésű, determinált, kissé megnyúlt bogyójú (80-100 g/db); sűrítménynek és friss fogyasztásra is jó.

Kecskeméti 262: korai, bogyója gömb alakú (50-60 g/db); friss fogyasztására és sűrítménynek is jó; fűtetlen fóliás hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre is javasolt.

Kecskeméti 3 F1: korai, determinált, bogyója gömb alakú (50-60 g/db); friss fogyasztásra alkalmas; fűtetlen fóliás hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre is javasolt.

Kecskeméti 407: középérésű, determinált, bogyója lapított gömb alakú (120-130 g/db); sűrítménynek kiváló.

Kecskeméti jubileum: középkésői érésű, determinált növekedésű, bogyója gömbölyű (80-100 g/db); sűrítménynek is jó.

Kecskeméti korai bíbor: korai érésű, determinált növekedésű, bogyója gömbölyű (80-100 g/db); befőzésre is alkalmas.

Lugas F1: középméretű, folytonos növekedésű, erőteljes, hosszúkás bogyójú (70-80 g/db), támrendszer mellett nevelhető, friss fogyasztásra alkalmas.

Príma: középérésű, determinált, bogyója kissé szögletes, megnyúlt (70-90 g/db), befőzésre való.

Robot: középkorai, determinált, bogyója hosszúkás (40-50 g/db), egészben eltehető, sűrítménynek kiváló.

Sláger: középkésői, determinált, bogyója hosszúkás (60-70 g/db; sűrítménynek kiváló.

Zömök: korai érésű, törpe növekedésű, hosszúkás bogyójú (50-60 g/db), befőzésre is alkalmas; fűtetlen fóliás hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre is javasolt.

paradicsom ültetése

Paradicsom vetése, palántázása

Talaj-előkészítés: ősszel 25-30 cm mélyen felássuk a kijelölt ágyást, és ezzel egy időben elvégezzük az esedékes szervestrágyázást is. Tavasszal, amikor a talaj járható, elgereblyézzük, morzsalékos magágyat készítünk.

Helyrevetés: idejét a talaj hőmérséklete határozza meg, kötött talajon május 5-10. között, homokon április 10-15. között.

Ezermagtömege: 3,0-3,5 g.

Sor-tőtávolság: 60 x 40 cm (minimális), 3-4 növény/m2.

Palántázás: ezt ajánljuk a kiskertbe; egy 4 tagú család részére 40 db vegyes fajtájú paradicsompalánta, valamint 2 db lugas fajta elegendő.

Ültetés ideje: időjárástól függően április vége, május eleje. A paradicsomot általában kiültethetjük a “fagyos szentek” (május 12-14.) előtt. Jobb a hidegtűrő képessége, mint a paprikának, de fagyzugos helyen várjuk meg a “fagyos szentek” utáni időt.

Gondozás

Talajmunka: szükség szerinti gazoló kapálás (4-5 alkalommal), 4-5 cm mélységben; lazító kapálás (horolóval) minden eső és locsolás után, a nedvesség megőrzésére és a talaj levegőztetése céljából.

Tápoldatozás: egy-két alkalommal, virágzás után, környezetbarát bioszerekkel, szükség szerint.

Zöldmunkák: főleg a lugas fajtáknál:

  • kacsozás (hónaljhajtások ritkítása),
  • levelezés (fokozatosan végezzük, a fényellátás fokozása a cél)
  • tetejezés (a főhajtást egy magasságban visszacsípjük (ideje július 10-20. között).

Öntözés: szükség szerint

Szedés: időpontja a kötődéstől számított 40-50. nap; teljes érésben szedjük le a bogyókat. Várható termésmennyiség kb. 2-5 kg/m2.