Zöldség

Metélőzeller termesztése, gondozása

Nem kell boltba menni, ilyen egyszerűen is termeszthetsz otthon metélőzellert.

Metélőzeller jellemzői

A metélőzeller (Apium groveolens var. secatinum) fűszeres levélzete nem olyan erős ízű, mint maga a zellergumó, de sokkal kisebb a helyigénye, és sokkal korábban lehet szedni. Ha ősszel nem vágjuk teljesen vissza. akkor tavasszal ismét kihajt, és egészen a nyári virágzásáig fogyasztható marad.

Növénykártya

Tudományos név:

Apium graveolens var. secalinum.

Család:

ernyősök.

Elhelyezés:

napon, félárnyékban.

Tápanyagszükséglet:

közepes.

Vetés:

márciustól ablakpárkányon, április végétől közvetlenül ágyásba.

Palántázás:

májustól.

Betakarítás:

júniustól szptemberig.

Egyéb:

cserépben is nevelhető.

Metélőzeller termesztése

A metélőzeller szereti a napfényt és a humuszos talajt, amelyet ültetés előtt érdemes komposzttal kiegészíteni. Április végétől lehet közvetlenül ágyásba vetni, de biztosabb, ha március és május között 18-20°C-os hőmérsékleten előneveljük.

A fényre csírázó magokat jól benyomjuk a talajba, és csak egészen kevés földdel takarjuk le. Még elegendő talajnedvesség esetén is előfordulhat, hogy a metélőzeller csak lassan és rendszertelenül csírázik ki – vagyis nincs miért aggódnunk. A palántákat kiültetni májustól érdemes. 25-30 cm-es távolságra egymástól.

Fontos a rendszeres öntözés és a talajlazítás, illetve a mulcs szétterítése.

Az ültetés idejétől függően már május végétől le lehet szedni az első leveleket. Ha a szívleveleket meghagyjuk. a zeller már pár héten belül megint erőteljes hajtásokat hoz. és ismét szüretelhetünk belőle. A levelek pikáns ízt kölcsönöznek a leveseknek, egytálételeknek. szászoknak, salátáknak, és jól illenek a túróhoz is.

Metélőzeller vitamin tartalma

Az metélőzeller jelentős mennyiségben tartalmaz C vitamint, folsavat, káliumot, valamint kisebb mennyiségben B6-vitamint, kalciumot, magnéziumot és vasat is. Az esetlegesen eltérő vitamin tartalmakat befolyásolhatják a termesztési feltételek, az érési fok, és a tárolási mód.