Zöldség

Gumós zeller termesztése

A zeller  téli gyökérzöldség. Igaz, hogy nem a legdekoratívabb növény a veteményeskertben, de jellegzetes, erős ízt ad az ételeknek.

Hogyan termesszük?

Tápanyagban gazdag, jó nedvességtartó talajban termesszük, szárazabb helyeken keverjünk szerves anyagot a földbe. A zeller a napos helyet szereti, de elvisel némi árnyékot.

Valójában nem gyökér! Bár a gyökérzöldségek közé soroljuk, a zeller ehető része a meghúsosodott szár, felszedésekor láthatóvá válnak a valódi gyökerei.

Gondozás

Tenyészideje hosszú, ezért az őszi betakarításhoz tavasszal palántákat kell nevelni. Szaporítótálcába vessük, és biztosítsunk neki 15 °C-ot; kb. 3 hét alatt csírázik ki. Tűzdeljük modulokba, és fokozatosan szoktassuk a kinti körülményekhez. Akkor ültessük ki, amikor már csak kis kockázata van a fagynak. A zeller kifejlett korábban elviseli az enyhe fagyot, de a fiatal növényt károsíthatja. Alaposan öntözzük be, és mulccsal védjük a kiszáradástól. Tartsuk nedvesen ha szép termést szeretnénk.

Termesztési ötletek

Szedjük le az alsó leveleket, amikor lehajlanak. Így nemcsak szebb gumókat kapunk, de elkerüljük, hogy a levelek elrothadjanak.

Jól termeszthető fajták

  • Neon – korai, fehér húsú, jól tárolhat.
  • Kompakt
  • Hegykői – közép nagy gumó, jól tárolható.
  • Prágai óriás- hagyományos fajta, nagy gumót nevel.
  • Maxim