Kerti növények

Babérmeggy (prunus laurocerasus)

A babérmeggy egy árnyékkedvelő örökzöld. Kecses fehér virággyertyák és sötétzöld lombozat jellemzi.

Babérmeggy jellemzői

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) vagy más elnevezéssel balkáni babérmeggy, 10-14 cm hosszú, sötétzöld, bőrszerű leveleinek köszönheti a nevét, amelyek a babér leveleire emlékeztetnek és egész évben díszítenek. A cserjéken májustól számtalan egyenes, akár a 15 cm-es hosszúságot is elérő virágfürt jelenik meg. Az erős illatú fehér virágok portokjai feltűnően hosszúak.

Babérmeggy fajták

Kereskedelmi forgalomban növekedési formájukban eltérő fajtákat árusítanak. Keskeny, felfelé törő vagy kúpos formát nevel a 2-3 m magasra növő ‘Herbergii’ , amelynek ágrendszere sűrű, zárt.

A legismertebb és legkedveltebb fajta a szintén sűrű lombozatú ‘Otto Luyken’, amely az előző fajjal ellentétben szélesen és csak 1,5 m magasra nő, hajtásvégei függőlegesen állnak. 2-2,5 m magas, lazán elterülő alakú és nagy levelű a ‘Schipkaensis Macrophylla’ fajta.

Alacsony, mindössze 80-120 cm magasra nő a ‘Zabeliana’, amely szélesen elterülő formájú, keskeny levelű és a ‘Barmstedt’, amely keskeny, felfelé törő ágrendszert fejleszt.

Babérmeggy ültetése

A babérmeggy termőhely szempontjából igénytelen növény, minden kerti földben jól fejlődik. A magas fajtákat árnyékos előkertben szoliterként ültethetjük, ezáltal feltűnő díszei lehetnek a kertnek. Sűrű növekedésük miatt sövényként is alkalmazhatjuk őket.

A széles növésű fajtákat magas fák aljnövényeként vagy vegyes növénycsoportokba hézagpótló cserjeként ültethetjük. Több növényt egy csoportba telepítve nagyobb felületeken talajtakarónak is alkalmasak.

Az alacsony fajtákat gyógynövényekkel , évelőkkel vagy hagymás növényekkel dézsába is ültethetjük.

Ültetés lépései:

1. Ássunk a gyökérlabdával megegyező mélységű, de kétszer szélesebb ültetőgödröt. A kitermelt földhöz keverjünk egy lapát komposztot.

2. Ültetés előtt öntözzük meg a növényt, ha túl száraz a gyökérlabdája. vegyük ki a konténerből, és lazítsuk fel a földlabdát.

3. Úgy helyezzük el a növényt, hogy a gyökérlabda felső széle talajszintbe kerüljön. A gyökerek köré töltsük vissza a javított földet.

4. Kézzel nyomkodjuk meg a talajt. A tő körül alakítsunk ki tányért, majd alaposan öntözzük meg a növényt.

5. A téli kiszáradás megelőzése érdekében napos helyen húzzunk lenzsákot a fiatal egyedekre. Fagymentes napokon öntözzünk.

FONTOS! A babérmeggy minden része mérgező. A gyerekeket és a háziállatokat tartsuk távol a kerti munka során viseljünk kesztyűt.

A babérmeggy függőleges virággyertyái
A babérmeggy függőleges virággyertyái

Mit ültessünk mellé?

A babérmeggyet leginkább más örökzöld lombú növényekkel társíthatjuk. Kiváló, magasra növő társnövénye lehet a tűztövis (Pyracantha), a kerti mahónia (Mahonia aquifolium) és a közönséges magyal (Ilex aquifolium) jól illenek hozzá a lapos növekedésű talajtakarók is, például a japán kövérke (Pachysandra terminalis), japán dérbabér (Skimmia japonica), a repkénykecskerágó (Euonymus fortunei) és a madárbirs (Cotoneaster).

Színes összeállítást készíthetünk, ha tollbugát (Astilbe), széleslevelű harangvirágot (Campanula latifolia), illatos gólyaorrot (Geranium macrorrhizum) vagy piros gyűszűvirágot (Digitalis purpurea) ültetünk mellé.

babérmeggy sövény
Babérmeggy sövény

Babérmeggy gondozása

A babérmeggy egyszerűen gondozható örökzöld növény. Májustól júniusig virágzik, majd júliustól fekete bogyós termés terem. Szinte bárhol megél, de félárnyékos, árnyékos helyen és enyhén nyirkos talajon érzi magát a legjobban.Humuszos, tápanyagban gazdag talajt kíván.Kerüljük a pangó vizes helyeket. Meszes talajon is jól fejlődik.

Tavasz- ültetés és metszés

Ültetéshez kedvező időszak. Márciusban vágjuk le az elhalt ágakat.

Nyár – talajtakarás és öntözés

A laza talajt kiszáradás ellen takarjuk a növények töve körül. Hosszan tartó szárazság idején rendszeresen öntözzük meg a cserjéket.

Ősz – ültetés

Ültetéshez kedvező időszak. Telepítés után takarjuk a talajt.

Tél – teleltetés

Napos helyen célszerű takarással védeni a kiszáradás ellen. Fagymentes napokon, amikor kissé felenged a talaj öntözzük meg a növényeket.

Babérmeggy teleltetése

A babérmeggy gondozása nyáron igen egyszerű, teleltetése azonban okozhat nehézséget. Legjobb, ha a növényt télen fagymentes, de mégis hűvös helyen tároljuk. A pincében a hőmérséklet éppen megfelelő lehet.

Ha világos, és alkalmanként (fagymentes napokon) kiszellőztetjük, jó tárolóhely lehet a növény számára. Ha nincs ilyen helyiségünk, megpróbálhatjuk a növényt körültekintően becsomagolva a szabadban átteleltetni.

Állítsuk a ház egyik védett sarkába, és a fagy ellen tegyünk alá egy darab hungarocelt. A dézsát vastagon tekerjük be újságpapírba, a földlabdát borítsuk be tőzeggel. Az öntözésről télen se feledkezzünk meg: a talajt tartsuk enyhén nyirkosan.

babérmeggy teleltetése

Babérmeggy szaporítása

Dugványozással egyszerűen nevelhetünk új növényt. A babérmeggy dugványokat ősszel vágjuk le. Válasszunk nem túl puha, inkább félkemény, teljesen érett hajtáscsúcsokat. Ha biztosak akarunk lenni a sikerekben borítsunk a dugványra szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, amely alatt a melegházakéhoz hasonló klíma alakul ki. Ezzel a módszerrel a babérmeggy gyökereztetése is megoldott.

Babérmeggy szaporítása házilag