Kerti növények

Nyuszifül (Stachys byzantina), gyapjas tisztesfű

Az alacsony termetű gyapjas tisztesfű (nyuszifül), amelynek levelei szürkésfehérek és bársonyosan szőrösek, az egyik legismertebb virágos évelő dísznövény. Igénytelen, rövid idő alatt jelentős felületet borít be.

Nyuszifül jellemzői

A gyapjas tisztesfüvet, amelyet sokan nyuszifül néven ismernek, régebben főleg olyan helyre ültették, ahol a napsütötte talaj gyorsan kiszáradt. A gyerekek szívesen játszottak puha leveleivel.

Manapság elsősorban virágágyak szegélynövényeként, valamint napos rézsűk, teraszok és tetőkertek beültetésére használják. Különösen szépen mutat lépcsőfokok közelében, hiszen a köveket körbenövi, és ezáltal feloldja azok merev vonalát.

Szürkésfehér bársonyosan szőrös levelei csodálatosan érvényesülnek vörös rózsák közelében vagy azok között. Jól társíthatjuk továbbá kék virágú őszirózsával, kármin-vörös virágokat hozó kakukkszegfűvel és az ugyancsak igénytelen kerti macskamentával. Ha ezeket a növényeket összeültetjük, tömör, pompás virágszőnyeget alakíthatunk ki, még a napsütés miatt különösen száraz, felforrósodó területeken is.

nyuszifül, gyapjas tisztesfű
nyuszifül bársonyos tapintású levelei

Nyuszifül virág változatai

A gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina) a Kaukázusból származik. Nálunk régen meghonosodott, gyakran a természetben is találkozhatunk vele. Apró, liláspiros virágai elég jelentéktelenek, kis számban jelennek meg a növényen. Tulajdonképpen csak szép levelei miatt ültetik, amelyek színt visznek a szürke őszi és téli napokba. A kertészek leginkább a ‘Silver Carpet’ fajtát árusítják, amely a talajviszonyoktól függően 15-40 cm magasra nő.

A nagyvirágú tisztesfű (Stachys grandiflora) ‘Superba’ fajta liláspiros virágaival kápráztat el bennünket, amelyek júliustól augusztusig a 40 cm magas szárakon nyílnak. Napos és árnyékos helyeken egyaránt kielégítően fejlődik és csakhamar sűrű párnákat alkot.

A Stachys nivea levelei zöldek, virágai fehérek.

A Stachys spicata esetében a ‘Rosea’ fajtát érdemes megemlíteni. Szárai szorosan a talajra fekszenek, virágai rózsaszín-piros árnyalatúak.

nyuszifül virág
nyuszifül virág

Nyuszifül gondozása

A nyuszifül növény általában 30 cm magasra nő, elfekvő hajtásai befedik a talajt. Elipszis alakú levelei szürkésfehérek, bársonyosan szőrösek. A csekély számban megjelenő, lilásrózsaszín virágok nem feltűnőek. Illatuk nincs. Ez a fagytűrő növény csak napos helyen fejlődik megfelelően. Ha helye árnyékossá válik, ássuk ki, és ültessük át napos helyre.

Öntözés, tápanyag

A túlzott nedvességre érzékeny, még a hosszabb száraz időszakokban se öntözzük. Évente egyszer (leginkább március-áprilisban) adjunk a fiatal vagy éppen szétosztott töveknek szerves ásványi tápanyagot úgy, hogy a növény körül forgassuk be a talajba. Legkielégítőbben meszes, homokos-agyagos vályogtalajon fejlődik, de bármely nem túl kötött talajban kiválóan megél.

Nyuszifül szaporítása

A gyapjas tisztesfüvet tőosztással vagy még egyszerűbben tépett hajtásokról szaporíthatjuk. Ez utóbbi módszert azért is célszerű előnyben részesíteni, mert nem kell hozzá kiásnunk a meglévő tövet, és a metszéssel a növény alakját is szebbé tehetjük.

A szélső hajtásokat szakítsuk le tavasszal vagy a nyári hónapokban, de ne később, hogy az új növénykék kellően megerősödhessenek. Minden letépett részen legyen gyökér vagy legalább gyökérképződmény. A hajtásokat ültessük szorosan egymás mellé laza talajba, hogy igazi gyökérlabda alakulhasson ki.

A növénykék gyökeresedése különösen gyorsan megy végbe, ha szaporítóládát használunk. A nyár végén elültetett hajtásokat a következő tavaszig hagyjuk a láda földjében.