Kerti növények

Tűzvirágfa (Delonix regia)

A virágzó tűzvirágfa vagy más néven lángfa különleges látvány. Szubtrópusi területeken a tűzvirágfát útmenti szegélynövényként tartják. Érdekes szobanövény, magunk is nevelhetjük magról.

Tűzvirágfa jellemzői

A tűzvirágfa (Delonix regia) vagy más néven lángfa, Madagaszkár magasan fekvő területeiről származik, és viszonylag gyorsan elterjedt. A szubtrópusi vidékek kedvelt díszfája.

Csodaszép virágok

A tűzvirágfa valóságos virágzó “tűzfa”, ahogyan a bennszülöttek nevezik. Csodaszép látvány. A tűzpiros virágok hosszú narancssárga porzóikkal olyan benyomást keltenek, mintha lángolna a fa. A tűzvirágfa 8-10 éves korában virágzik először, dézsás növényként pedig még később.

Sok szubtrópusi országban, pl. Egyiptomban, a lángfát elsősorban fasorokba ültetik. Kairóban a repülőtérről a városközpontba vezető utat szegélyező fasor virágpompája felejthetetlen látvány.

Hüvelyes gyümölcs

A tűzvirágfa hosszú, borsószerű, hüvelyes termést hoz, ezek tartalmazzák a magokat. Ősszel a hüvely kinyílik, és a magok kiszóródnak. A kb. 30 cm hosszú, tollszerű pálmalevelet sok kis hosszúkás levélke alkotja. A levelek a paliszander levelére emlékeztetnek. A lángfa ősszel lehullatja leveleit.

A tűzvirágfa korábban kastélyok üvegházainak kedvelt gyöngyszeme volt. Ha valamelyik kertésznek sikerült virágoztatnia a fát, elnyerte a kastély urának kegyeit.

Szép nevek

Madagaszkár korábban francia gyarmat volt. A franciák a ‘Flamboyant’ (lángoló) nevet adták ennek a növénynek, és gyarmataikon is terjesztették.

A lángfa angol neve ‘Fla of the Forest’ (az erdő lángja), spanyol elnevezése ‘Arbol de Fuego’ (tűzfa)

Tűzvirágfa Magyarországon

Magyarországon a növény még nem annyira elterjed, de reméljük idővel sokan kedvet kapnak e szép dísznövény szaporításához és tartásához. Hazai webshopokban már ezer forint körül vásárolhatunk 4-5 szem magot.

A vadon élő tűzvirágfa természetes körülmények között 6-8 m magas, terebélyes, ernyőforma koronájú.

Tűzvirágfa gondozása

A lángfa gondozása munkaigényes. Nyáron a meleget, télen a hűvöset szereti. Fáradozásunk azonban bőségesen megtérül, mert erre az érdekes növényre még akkor is büszkék lehetünk, ha nem hoz virágot.

Hazájában, a szubtrópusi területeken a tűzvirágfa 6-8 méter magasra nőhet. Dézsás növényként, megfelelő környezetben max 2-4 méteres magasságot ér el.

Virágzás

A virágzási időszak kora tavasszal kezdődik, amikor a fa még csupasz, és tovább folytatódik, miközben megjelennek a levelek. A virágok lángvörösek. Illatuk nincs.

Fény és hőmérséklet

A lángfa rendkívül fényigényes. Tavasszal és nyáron napos helyre tegyük. 5-10 °C-on teleltessük.

A magokat a fa termése, a hosszú, borsó-formájú hüvely tartalmazza.

Öntözés, tápanyag

A tűzvirágfa nyáron sok vizet igényel. Az öntözések között mindig hagyjuk egy kissé kiszáradni a földjét. Ősszel ritkábban öntözzük, télen pedig szüneteltessük az öntözést. Ugyanez érvényes a trágyázásra.

Tavasszal óvatosan kezdjük öntözni, és fokozatosan növeljük a trágya mennyiségét.

Talaj

A növény jó vízelvezetésű, nagy dézsába ültessük, durva homokkal vagy kaviccsal kevert virágföldbe. A fiatal növényeket évente ültessük át, az idősebbeket néhány évenként.

Tűzvirágfa szaporítása

A tűzvirágfa magról szaporítható. Ha nem sikerül maghoz jutnunk a szakboltokban, hozzunk vagy hozassunk magunknak szubtrópusi területekre utazó ismerőseinkkel. A kb. 40 cm hosszú hüvelytermés ősszel hullajtja ki a magokat. Tél végén vagy tavasz elején a beszerzett magokat vessük könnyű, nedves földbe vagy nedves tőzegmohába.

Tűzvirágfa visszavágása

A lángfa visszavágása nagy ügyességet igényel, úgy kell ugyanis visszavágni, hogy koronája ernyőszerű legyen, de ne legyen túl széles. Ha a növény kb. másfél méter magasra nőtt, fentről vágjuk vissza, hogy esztétikusan ágazzon el. Később a túl hosszú ágakat is vágjuk vissza.