Kerti növények

Hunyor (Helleborus)

Az ébredő természet korai követének is nevezhetjük a hunyort (Helleborus), mivel már a téli hónapok végén vagy a tavasz első napjaiban kibontja virágait, így előrevetítve az új évszak kezdetét.

Hunyor jellemzői

Ez a közepes termetű, évelő növény a boglárkafélék családjába tartozik, és mérgező tulajdonságokkal bír. A hunyorok között találhatunk lombhullató és örökzöld fajtákat egyaránt, leveleik bársonyosan fényesek, mélyzöld vagy világoszöld árnyalatúak, tenyeresen összetettek és mélyen szeldeltek.

A hunyor virágai, melyek sárga porzóikkal és csésze alakú, alulra hajló szirmaikkal kápráztatnak el, a fehér, rózsaszín, sötétvörös, kék és zöldes színkavalkádban pompáznak. Ezek a virágok hosszantartó virágzásukkal, gyakran egy hónapig is díszíthetik kertünket.

Hunyor fajták

Fekete hunyor (Helleborus niger)

Télizöld hunyor (Helleborus foetidus)

Korzikai hunyor (Helleborus argutifolius)

Illatos hunyor (Helleborus odorus)

Hunyor virág

Hunyor gondozása

A hunyorok ültetése és ápolása kevés figyelmet igényel, mivel a növény jól alkalmazkodik a környezethez. Előnyben részesíti a meszes, jó vízelvezetésű talajt, és a félárnyékos helyeket. Magyarországon szinte mindenhol jól érzi magát és szépen fejlődik. Az ültetés ideális időpontja a nyár vége felé esik, augusztus végétől szeptember elejéig, amikor a tőosztással történő szaporítás is kiválóan megvalósítható.

Mivel a hunyor a tél végén vagy a kora tavasszal virágzik, a nyári időszakot pihenéssel tölti, ezért ilyenkor nem igényel különösebb öntözést. A növény több faja jól tűri a hideget, azonban a nagyon kemény telek ellen védekezhetünk azzal, hogy ősszel a tövét kéregmulccsal vagy lombbal takarjuk. A hunyor hosszú életű évelő, így ritkán szükséges átültetni.

A hunyor gondozása során, ha szükséges, januárban vagy februárban távolítsuk el az elszáradt leveleket, ezzel megelőzve a levélfoltosságot. Vigyáznunk kell, mert a növény hajlamos a gyökérrothadásra, amely a nedves, párás területeken terjedő gombás betegség miatt alakulhat ki. Az ültetésnél fontos a talaj fertőzésmentességére is odafigyelni.

A hunyor vírusos megbetegedéseket is kaphat, amelyek a leveleken fekete csíkok formájában és a virágok deformálódásában nyilvánulnak meg. A beteg részek eltávolításával és elégetésével védekezhetünk ellene.

hunyor ültetése

Hunyor szaporítása

Szaporításra a magvetés és a tőosztás egyaránt alkalmas. A tőosztás során ügyeljünk arra, hogy a hunyor az átültetést nehezen viseli. Magvetéskor a környező területről összegyűjtött magoncokat kora tavasszal ültessük át, vagy a magokat begyűjtve cserépbe is nevelhetjük őket, hogy aztán később, egy-két év elteltével a kis növényeket már a végleges helyükre ültethessük. Fontos, hogy a magoncokat cserépben tartva megfelelő védelemben részesítsük a téli hideggel szemben.