Szobanövény

Ámpolna gyertyavirág (Ceropegia woodii) gondozása, szaporítása

A gyertyavirág igazi ámpolnanövény. Ez a különleges virággal ékeskedő ámpolnavirág a viaszvirág rokonságához tartozik.

Az ámpolna gyertyavirág bemutatása

Az ámpolna gyertyavirág (Ceropegia woodii) fonalszerű száraiból apró, húsos, szív alakú levelek fejlődnek, melyek a felső oldalukon erősen márványozottak, az alsó részükön pedig lilás rózsaszínűek.

Nyár végétől őszig a levelek között megjelennek a cső formájú, lila virágok. Általában a növényszárakat hagyják a cserép oldalán lecsüngeni, de akár kis bambuszrácson is fel lehet futtatni őket. A növény alapját egy parafaszerű gumó képezi, amely a virágföldön helyezkedik el. A szárakon egyenlőtlen távolságokban kis gumók nőnek, melyek könnyen levehetők és felhasználhatók a szaporításhoz.

A gyertyavirág (Ceropegia woodii) dekoratív levelei hosszú, fonálvékony száron csücsülnek.

Az ámpolna gyertyavirág igényei, gondozása

Fény és hőmérséklet

A lehető legtöbb napsütést igényli, amennyi csak lehetséges, ugyanis ez a növény Dél-Afrikából származik. A tűző napot is elviseli.

Átlagos szobahőmérsékleten tartsuk, télen kevesebb hőt igényel, 7-11 °C-ot.

Öntözés és tápanyag

Takarékosan kell öntözni. A növekedési időszakban havonta egyszer adjunk neki tápoldatot. Télen rendkívül mérsékelten öntözzük, tulajdonképpen nem is kell locsolni.

Az ámpolna gyertyavirág virága

Páratartalom

A gyertyavirág bírja a száraz levegőt, nincs szüksége a páratartalom pótlására.

Föld, átültetés

Két-három évente ültessük át kaktusznak megfelelő földbe.

Szaporítás

A szaporításhoz vegyük igénybe a kis gumókat, amelyek a szárakon nőnek és helyezzük a földdel megtöltött cserépre, felülre azonban 1 cm vastagságban durva homok vagy perlitréteget rakjunk. Fontos, hogy a felszínen maradjanak. Ezek után a gyökerekkel együtt keresik a nedvességet és később új növényszárakat képeznek.