Kerti növények

Aloé (aloe) fajták gondozása, betegségeik

A vastag, húsos levelű aloe nagyon hasonlít az agávéra, amellyel gyakran össze is tévesztik. Alapvető különbség viszont, hogy az aloe majdnem minden évben gyönyörű virágot hoz.

Több mint 200 érdekes faj

Az aloék családjába több mint 200 érdekes formájú és felépítésű faj tartozik. Ezek közül a legtöbb Afrikában honos, ahol elsősorban a kontinens déli részén találhatók, de megtalálhatjuk őket az arab országokban és Madagaszkár szigetén is.

Gyógyászatban használt növény

Az aloe leveleinek sejtjeiben sűrű nedv található, amely jól megfigyelhető, ha a növény levelét megsértjük.

Egyes országokban az aloe nedvét lecsapolják és eladják. A feldolgozott nedvet nyugtatószerként használják fel. Bizonyos aloé-fajok leveleit korábban “orvosságként”, egyfajta “elsősegélyként” alkalmazták. Régebben az aloé frissen letört levelével dörzsölték be a friss sebet, hogy így gyorsítsák meg a gyógyulás folyamatát, ezért az aloét tapaszfának vagy sebkaktusznak is nevezik.

Kozmetikai szer

Manapság elsősorban az ‘Aloe vera” nedvét használják fel a kozmetikában, mivel az megőrzi a bőr természetes nedvességtartalmát, így megfiatalítja és megszépíti a bőrt. Ezenfelül kitűnő sejtregeneráló és gyulladáscsökkentő hatású is.

Néhány faj

Az egyik legelterjedtebb szobanövények közé tartozik a nagy íves és zöld levelű fásodó aloe (Aloe arborescens), valamint a tigris aloé (Aloe variegata). Ez a fehér és zöld csíkos faj viszonylag kicsi. Mindkét fajról találhatnak részletes leírást a honlapunkon.

Fásodó aloe (Aloe arborescens)

Kedvelt a növénybarátok körében a szálkás aloé (Aloe aristata) is. A 15 cm átmérőjű dús levélrozettát nevelő növény meglehetősen kicsi és nincs törzse. Levele érdes, virága narancssárga.

Szálkás aloé (Aloe aristata)

A rövidlevelű aloé (Aloe brevifolia) rövid, húsos, háromszög alakú levelei rozettát alkotnak. A leveleken 2-3 mm hosszú kemény fogak helyezkednek el. Ez a faj nagy telepeket alkot.

Az előző fajok közül a csíkos aloé (Aloe striata) széles, rozettát alkotó fehér porcos szegélyben végződő leveleivel tűnik ki.

Csíkos aloé (Aloe striata)

Az aloe gondozása

Az aloé formája fajonként különböző. Némelyeknek jól elkülönülő törzsük van és felfelé nőnek. Vannak azonban olyanok is, amelyek egyre szélesednek és rozetta formájú telepeket alkotnak. Megint mások elterülnek a földön és zöld réteget képeznek.

Közös jellemzője azonban a különféle aloe fajoknak, hogy a szép formájú leveleken általában mintázat látható, a levélszegély pedig fogazott.

Aloe virág és illat

Az aloé virágszára a levélrozetta mellett felfelé nő. A sárga vagy narancssárga, néha fehér virágok a liliom virágához hasonlítanak. A virágszár hossza eltérő, egyes fajoknál elérheti az egy métert, más esetekben pedig alig észrevehető. A harang alakú virágok illata gyenge, de kellemes. Az aloé szokásos virágzási ideje szinte mindig télre esik.

Fény és hőmérséklet igénye

Az aloe sok fényt és meleget igényel. Nyáron nyugodtan kitehetjük a szabadba. Ha mégis a lakásban hagyjuk, gondoskodjunk jó szellőzésről. Télen tegyük az aloét hűvös, ám világos helyre. A legtöbb bimbó akkor fejlődik, ha a növényt 10 °C alatti hőmérsékletű helyiségben teleltetjük.

Öntözés és tápanyag

Nyáron kapjon az aloé bőségesen vizet, de azért ne vigyük túlzásba az öntözést. A földet hagyjuk néha kicsit kiszáradni. Ha az aloet télen hűvös helyre tesszük, csak nagyon kevés vízre lesz szüksége, viszont ha melegebb helyen van, akkor öntözzük ennek megfelelően. gyakrabban. Márciustól októberig kéthetente trágyázzuk is.

Föld

Az aloét háromévente tavasszal ültessük át. A tápanyagban gazdag földhöz keverjünk kavicsot, hogy jobban elvezesse a vizet.

Aloe Szaporítás

A különböző aloéfajokat dugványról vagy magról szaporíthatjuk. A legtöbb növény a törzsénél nevel sarjakat. Ezeket átültetéskor szedhetjük le és ültethetjük külön cserepekbe.