Zöldség

Gyömbér termesztése

A hazánkban a piacokra és a boltokba kerülő gyömbér nagy részét Dél-Kínában, Indiában, Indonéziában vagy Nyugat-Afrikában termesztették. A növény ezeken a területeken őshonos, itt háztáji kertekben is megterem.

A gyömbér ültetése

Más területeken a trópusi vagy szubtrópusi éghajlaton szintén termeszthető kültéren, hűvösebb, mérsékelt éghajlatú területeken azonban csak a beltéri termesztés jöhet szóba. Annak ellenére, hogy a gyömbér a trópusi éghajlatot kedveli, a gyömbérgyökér termesztése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

A gyömbér kiválasztása

A gyömbérnek számos fajtája létezik. A legelterjedtebb ehető fajta, a Zingiber officinale, amelynek termesztéséhez csak egy (vagy több, igény szerint), a boltban is kapható gyömbérgyökérre van szükségünk. Habár az általános élelmiszerboltokban vásárolt gyömbérből is lehet gyömbérnövényt termeszteni, ezeket néha növekedésgátlóval permetezik le, hogy ne tudjanak kicsírázni, mielőtt megvásárolnánk. Ez a növekedésgátló akkor is megakadályozhatja a csírázást, amikor a gyömbérgyökeret földdel teli cserépbe helyezzük.

Amennyiben a bolti gyömbért növekedésgátló szerrel permetezték le, akkor érhetjük el a legjobb eredményt, ha a gyömbérgyökereket egy éjszakán át vízben áztatjuk, ami segíthet a növény élénkítésében. A legjobb alap a gyömbér termesztéséhez azonban a biotermelőtől vagy a helyi termelői piacról szerzett gyömbérgyökér, amelyet biztosan nem permeteztek növekedésgátlóval.

Az ültetéshez olyan gyömbérgyökereket válasszunk, amelyek teltek és nem ráncosak, az nyúlványok végén pedig jól fejlett szemek, azaz növekedési rügyek láthatók. Kerüljük az olyan darabokat, amelyek fonnyadtak vagy száraznak tűnnek. Az legmegfelelőbb gyömbérdarab körülbelül 10-15 centiméter hosszú, és több nyúlvány indul ki belőle. Ideális, ha a szemek már elkezdtek zöldülni, de nem feltétlenül szükséges. Ha olyan gyömbérdarabot találunk, amelyik már kicsírázott, az sem baj, valószínűleg jól fog növekedni.

gyömbér termesztése

A gyömbér előkészítése

Amennyiben a vásárolt gyömbérgyökerünkből több növényt is szeretnénk termeszteni, fel is darabolhatjuk. A gyökeret fertőtlenített, éles késsel vágjuk fel legalább körülbelül 2,5 – 3,5 centiméteres darabokra, és ügyeljünk rá, hogy az egyes darabokon legalább egy, de ideális esetben két-három szem is legyen, így nagyobb eséllyel hajtanak ki és szerencsés esetben mindegyik szemből egy-egy önálló növény fog majd kifejlődni.

Ezután hagyjuk a darabokat néhány napig száraz helyen, hogy a vágási felületek behegesedjenek, kalluszosodjanak, ami csökkenti a fertőzés kockázatát.

Ültetés előkészítése

Miután a levágott gyömbérdarabok vágási felületei megkeményedtek, elültethetjük őket a cserépbe. Az ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a legegészségesebbnek tűnő szemek felfelé nézzenek.

A gyömbér jó minőségű, nedves, de jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legjobban. A szerves virágföld és jól rothasztott komposzt vagy műtrágya keveréke megfelelő a növények. A legtöbb kerti növényhez hasonlóan a gyömbér is az enyhén savas talajt kedveli (pH 5,5-6,5), valamint szereti a meleget és a páratartalmat.

Ha figyelemmel szeretnénk kísérni a gyömbér kezdeti fejlődését, kezdhetjük egy tőzegmohával vagy kókuszrosttal teli ültetőtálcával is, amelybe a gyömbérdarabokat helyezzük. Ezek az anyagok nagyon jó vízelvezetők, ezáltal megakadályozzák a fiatal növények rothadását. Amint a levelek és a gyökerek kialakulnak, a gyömbért rendes földbe kell majd átültetni, ami azonban megterhelő lehet a növény számára.

Az ültetéshez olyan cserepet válasszunk, amelyben elég hely van a fejlődő növény számára. Legalább 30 centiméter mély és 35 centiméter átmérőjű cserép az ideális, amelyben akár két vagy három gyökérdarab is könnyedén elfér és fejlődik. A műanyag cserép jobb, mint a terrakotta, feltéve, hogy sok vízelvezető lyukat szúrunk az aljába.

Minden egyes gyömbérdarabot ültessünk 5-10 centiméter mélyre a földben, a szemekkel felfelé. Ültetés után öntözzük meg őket.

A gyömbér a trópusokon teljes árnyékban is megterem, de ettől eltérő területeken ezek a helyek túl hűvösek lehetnek a növénynek. Ezért helyezzük a gyömbérgyökérdarabok cserepeit napfényes helyre, de ne közvetlen, hanem szűrt fényre, ahol naponta legalább két-ötórányi fény éri őket.

gyömbér ültetése
gyömbér ültetése

Gyömbér növény gondozása

A gyömbér növény a trópusokon kívüli területeken lassan növekszik. A gyömbérgyökérdarabok körülbelül 1-2 hét után, vagy még később kezdenek leveleket növeszteni. Ekkor kezdenek kialakulni a gyökerek is a földben. Amíg nem látjuk, hogy a levelek növekedésnek indultak, csak óvatosan öntözzük. A gyömbérnek az aktív fejlődési szakaszában folyamatos nedvességre van szüksége. A talaj soha nem száradhat ki, mindig tartsuk nedvesen, azonban ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, mert a növény a túl vizes talajban elrohadhat.

A gyömbér növény szereti a párás levegőt. Ha a szobában, ahol a növény növekszik, száraz a levegő, akkor rendszeres vízpermetezéssel és párologtatással segíthetünk a dolgon. A száraz levegő pókháló atkásodási problémákhoz vezethet.

A trágyázás nem szükséges, ha a gyömbér gazdag talajban van, különösen, ha komposztot vagy műtrágyát is kevertünk a földjébe az ültetéskor. A gyömbérnövényeket a vegetációs időszak alatt havonta egyszer tápoldatozzuk.

A gyömbérnek keskeny, fényes, élénkzöld levelei és sárgászöld nyári virágai vannak, amelyek azonban csak ritkán láthatók. A gyömbérnövény akár több, mint 1 méter magasra is megnőhet. A gyökerek egy része a föld felett fog megjelenni, ami a rizómákból nevelt növényeknél teljesen normális.

A gyömbér gyökér teljes kifejlődéséhez körülbelül 8-10 hónapra van szükség, a növény ekkorra éri el a végleges érettséget, de a gyökereket már körülbelül 3-4 hónap után is el lehet kezdeni betakarítani.

A cserépben termesztett gyömbér betakarításához ássuk ki az egész növényt, vágjunk le egy darabot a gyömbérgyökérből, a többit pedig ültessük át. Mindaddig, amíg a gyökérből legalább 5 centiméternyi darabot meghagyunk, a növény tovább fog növekedni. A betakarítás jót tesz az anyanövénynek is, mivel a gyömbérgyökér szeret terjeszkedni.

Ha a gyömbérünk több szárat is kihajt, érdemes szétválasztani és külön cserépbe szétültetni őket, így idővel egy egész gyömbérültetvényre tehetünk szert.

A gyömbér kártevői és betegségei

A gyömbért viszonylag kevés kártevő és betegség fenyegeti. A növényt érintő betegségek közé tartoznak a kártevők által okozott levélkárosodások, a bakteriális hervadás, a lisztharmat, a fuzárium gomba és a gyökereket érintő fonálférgek. A gyökérrothadás is lehetséges, ha túl sokat öntözzük. A gyömbért kedvelhetik a hangyák, a levéltetvek, a vágóférgek és a pókhálós atkák, de a csigák és a meztelencsigák is előszeretettel fogyaszthatják a növényt. Beltérben történő nevelésnél a kártevők jelenléte természetesen még kevésbé valószínű, mint a kerti növények esetében.