Levendula metszése – Hogyan és mikor?

Levendula metszése

A levendula, a boglárkafélék családjába tartozó örökzöld cserje aminek a szára hajlamos a fásodásra. Sok kertész számára ez a növény imázshátránya. Emiatt a formáló metszés, a levendula fenntartó kezelésévé vált.

Miért kell metszeni a levendulát?

A levendula megfelelő termesztése magában foglalja a rendszeres metszést is, hogy megakadályozza a fásodást és megfiatalítsa a növényt. Ez is fenntartja a cserje kompakt habitusát és szép formáját.

Ennek a lenyűgöző és nagyon pihentető munkának van egy nagy hátránya. A metszés után ugyanis a növény egyre kevesebb értékes vegyületet termel. Ha gyógyászati céllal termeszt levendulát, ez fontos. Másrészt a levendulát, mint tisztán dísznövényt a kertben, rendszeresen kell metszeni.

Levendula metszése mikor

Rendszeres metszésre van szükség, hogy a levendula ne fásodjon el, és hogy megfiatalodjon. Így a bokor megtartja kompakt habitusát és gyönyörű formáját.

Tavasszal általában a hajtáshossz egy-kétharmadát metszik meg. Nyáron csak a harmada és a fele. A fiatal levendula jobban megrövidül, az idősebbek pedig kevésbé drasztikusan. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a levendula erős metszésének szükségessége eltúlzott.

Levendula metszése tavasszal

A levendula metszésekor elkövetett főbb hibák:

  • túl mélyen vág az növény szárába;
  • nyáron túl későn vágják;
  • túl korai vagy túl késői vágás tavasszal.

Ezen hibák bármelyike gyorsan észrevehető. A növény meggyengül, és akár el is hervadhat.

Hogyan kell tehát megfelelően metszeni a bokrot?

  • Az egész bokrot egyenletesen kell megmetszeni.
  • A régiótól és az adott év időjárásától függően a levendula vágásának ideális ideje minden alkalommal kissé eltérő.

Levendula metszése tavasszal

A metszés a fő ápolási és alakítási művelet. A fásodás mértékétől, valamint a levendula korától és fajtájától függően a szárakat hosszuk kétharmadáig visszavágják. A levendula tavaszi metszésnek köszönhetően a levendulabokor gyönyörű formát és egész nyáron át kompakt alakot kap.

A természetes lignifikáció miatt a levendula ezen a növényi részen nem hoz leveleket és új hajtásokat. Szürkévé és csúnyává válik. Másrészt a levendula erősebbé és intenzívebbé válik. Gyógynövényként vonzóvá válik. A döntés a kerttulajdonos érdekeitől függ: “megjelenés vs. gyógyhatás”. A legtöbb amatőr kertész számára az esztétikai szempontok kétségtelenül fontosabb szerepet játszanak.

Levendula tavaszi metszése

Tavasszal általában a hajtáshossz egy-kétharmadát metszik meg. Nyáron csak egyharmadát vagy felét.

A legjobb időpont a tavaszi kezelésre április eleje, feltéve, hogy a fagyok még nem tértek vissza.

Az általános szabály: ne túl korán, mert egy váratlan fagy károsíthatja a növényt, és ne túl későn, amikor a levendula már sok hajtást hozott.

A tavaszi metszésnek erősnek kell lennie, de nem szabad túlságosan megzavarni az öreg fát. Azokat a hajtásokat, amelyeknek nincsenek hajtásai vagy szárazak, gondolkodás nélkül el kell távolítani.

Levendula nyári metszése

A kereskedelmi forgalomban termesztett levendulát július közepétől, részben augusztusban szedik. Ha nem akarja betakarítani és szárítani a levendulát, egyszerűen metssze vissza a virágzó hajtásokat. Az időzítés döntő. Ha túl későn, például augusztusban végezzük, a növénynek nem lesz ideje felkészülni a télre. Ha valakinek kétségei vannak, inkább várjon a vágással tavaszig.