Törpe dália fajták

Törpe dália

A bokros törpe dália egész nyáron színesíti az ágyüst és a dézsát.

Törpe dália jellemzői

Törpe dáliának azokat a bokros és alacsony, telt, félig telt vagy egyszerű virágú dáliákat nevezzük, amelyek magassága nem haladja meg a 60 cm-t. Ennél a csoportnál is megtalálható szinte minden virág-forma, amely a magas dáliáknál előfordul. Gyakran „alacsony ágyásdália” néven árulják, többféle formában kapható: lehet gumó, lehet cserépben előnevelve, de gyakran virágmaghoz is hozzájuthatunk.

A 40-60 cm magas telt virágú fajtákat többnyire gumós változatban árulják. Az ékszerdáliáéhoz hasonló virágú a ‘Berliner Kleene’ (rózsaszín), a ‘Bluesette’ (élénk rózsaszín), a ‘Margaret Kleene’ (narancs), az ‘Autumn Fairy’ (narancs), a ‘Purple Fairy’ (bíborpiros), a ‘Linz’ (vérvörös), a ‘München’ (sárga) vagy az ‘Aspen’ (fehér).

Kaktuszvirágú fajta a ‘Stars Lady’ (halvány rózsaszín), a ‘Playa Bianca’ (fehér) és a ‘Park Princess’ (élénk rózsaszín). Galléros virágú például a ‘Falmenco’ (fehér), a ‘Fantastico’ (bíbor-piros) és a ‘Fortuna’ (sárga).

Félig telt és telt virágú több magkeverék is, mint a ‘Tigaro’-keverék (30 cm), a ‘Redskini-keverék (50 cm, barnáspiros levelek), a ‘Rigoletto’-keverék (30-40 cm) és a félig telt virágú ‘Sunny’- sorozat (30 cm, piros, rózsaszín és sárga).

Az egyszerű virágú törpe dáliáknál a nagyon alacsony 20-40 cm-es Top-Mix-dáliákat (például ‘Piccolo’-díszkeverék, ‘Mignon’-díszkeverék) és a 30-60 cm magas Mignon-dáliákat (például ‘Coltness’- hibridkeverék) különböztetjük meg. Ezeket az egyszerű virágú törpe dáliákat gyakran egynyári virágnak vetik.

Törpe dália gondozása

A törpe dália hibridek, egyszerűen gondozható hagymás növények. Hosszan virágzó fajta, júniustól októberig. Védett helyet igényel, és azt, hogy napi hat órán át érje a napfény. Jó vízáteresztő vízáteresztő talajt igényel.  Ültetés előtt dúsítsuk a földet komposzttal. Virágzásig rendszeresen trágyázzunk.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciustól vessük el a magokat a lakásban. Az áttelelt gumókat ültessük cserepekbe, és neveljük elő. Május közepétől tegyük az ágyásba a gumókat, vagy ültessük el az előnevelt és vásárolt növényeket.

Nyár – gondozás

Rendszeresen, kéthetenként trágyázzunk, de csak a virágzásig. A növekedési időszakban tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt. Az elhervadt virágokat gyakran szedjük le,

Ősz – kiásás és tárolás

Az első fagy után ásóvillával emeljük ki a talajból a gumókat, és néhány napig hagyjuk őket száradni. Tisztítsuk meg a földtől, és tároljuk enyhén nyirkos homokban sötét, hűvös és fagymentes helyen.

Törpe dália ültetése

Aligha létezik a kertben olyan napos hely, amelyet ne lehetne felélénkíteni a fáradhatatlanul virágzó törpe dáliával. Ágyások vagy utak keretezésére kiválóan alkalmasak az alacsony, bokros virágok, hiszen soha nem zavaróak, és egészen a fagyokig virágoznak. Kis kertekben a törpe dália értékes díszítőelem, mert kevés helyet igényel. Bármilyen dézsát beültethetünk törpe dáliával, és így színesíthetjük a bejáratot, az erkélyt, a teraszt, az előkertet vagy a gyepet.

Vetés kezdete: március eleje.

1. A vetőföldet lazítsuk fel, amíg morzsalékos lesz, és töltsük tőzegcserepekbe. A cserepeket állítsuk tálba.

2. Egy-egy cserépbe két—három magot tegyünk, és lazán fedjük be földdel. Ehhez ajánlatos Szitát használni.

3. Az elvetett magokat enyhén öntözzük meg. A tálat tegyük világos, nem napos ablakba. Az optimális csírázási hőmérséklet 18 °C.

4. Csírázás után csak a legerősebb hajtást hagyjuk meg. Amikor a magonc eléri a 6 cm-es magasságot, tetejezzük; ez serkenti a bokrosodást.

5. Június közepétől a fiatal növényeket cseréppel együtt ültessük az ágyásba. Ássunk gödröket egymástól 30-40 cm-re. Jól öntözzük meg.

Az áttelelt gumókat korábban virágzásra serkenthetjük, ha már márciusban cserépben előneveljük őket.

Kártevők és betegségek

Az entilomás levélfoltosodás elsősorban nyirkos időben fordul elő. A leveleken sötétbarna szélű fokok jelennek meg. Távolítsuk el a fertőzött leveleket. Többször permetezzünk réztartalmú készítménnyel. Az átteleltetéshez minden levelet szedjünk le.