Növényvédelem

Hangyák ellen a kertben mit tehetünk?

Otthon még egy kis hangyakolónia is gyorsan kellemetlenséget okozhat. A kertben a hangyák a helytől és az előfordulás mértékétől függően károsnak vagy hasznosnak tekinthetők.

Hangyák okozta kárkép

A hangyák (formicidae) a kertben ugyan kárt nem okoznak, de sokszor a terhünkre vannak. Olykor megrághatják egyes növények gyökérnyaki részét, vagy sérült terméseket fogyaszthatják. Ha a hangyaboly éppen egy növény alá épít fészket, károsodhat a gyökérrendszer, hiszen az aláásást következtében a gyökerek a levegőben lógnak, így nem tudják a növényt ellátni.

A hangyaboly, amely főként nagyobb esők után emelkedik ki a talaj felszínéből, csak esztétikai problémát okoz.

Nagyobb gonddal jár ugyanakkor a hangyák “barátsága” a levéltetvekkel. A hangyák ápolják, gondozzák a levéltetveket, így az utódaiknak mindig tudnak mézharmatot szállítani. A levéltetvek új növényen való megtelepedését, új kolónia létrehozását is segítik a hangyák.

A hangyák jó kertészek

A hangyák a lárváik táplálására rovarokat (főként beteg állatokat) és elhullott egyedeket zsákmányolnak, így tisztítják a kertet. Alapos gyűjtögetők is, ugyanis összeszedik a magokat az azokon található táplálékban dús függelékek miatt.

Folyamatosan megfigyelhetjük a szárnyas hangyák rajzását: a más-más kolóniából származó hímek és királynők a megfelelő időpontban találkoznak és párosodnak. A nőstények ezután leengedik a szárnyaikat, és egy rövid násztánc után új bolyt hoznak létre.

Védekezés a hangyák ellen

• Főként a hangyabolynál rendszeresen lazítsuk a talajt.

• Enyvvel kenjük kőrbe a fatörzset.

• Helyezzünk a hangyaboly kijáratához fanyesedékkel vagy szalmával töltött edényt. Néhány nap múlva a cserépedény hangyákkal tele (a királynővel együtt) áttelepíthető.

• A hangyabolyt mélyen ássuk ki és telepítsük át.

• Kőliszttel és algaporral hintsük be a bolyt.

• Az utak és teraszok mentén forró vízzel kezeljük a hangyajáratokat (ne a csupasz talajt kezeljük, mert károsodhat a talajélet).

A hangyák egy bevált, biztonságos szagnyomot követnek.

Házi praktikák

• A hangyákat intenzív illatú, hígított gyógynövénykivonattal, vagy bodza, gilisztaűző varádics kivonatával, vagy borpárlattal tudjuk távol tartani.

• Illóolajokat locsoljunk rá összetört agyagcserép-darabkákra.

• Szórjunk ki kőlisztet vagy algaport.