Zöldség

Fejes káposzta termesztése

A fejes káposzta egész évben termeszthető, ha több fajtát ültetünk.

A fejes káposzta bemutatása

Nyár elején, a friss zöldségek megjelenésekor örülünk neki a legjobban, és persze télen, amikor már nem igen szedhetünk más friss terményt. Sokféle alakú, színű és textúrájú fajtája van, ami üdítő változatosságot ad a veteményeskertnek.

A fejes káposzta a többi káposztával együtt most a káposztafélék családjába tartozik, de korábban ezt a családot viráguk alapján keresztesvirágúaknak hívták. A virágok négy szirma kereszt alakban helyezkedik el, aminek a feszülethez való hasonlatossága miatt a középkori Európában kiemelt jelentőséget tulajdonítottak.

Elhelyezés

Tápanyagdús, jó vízelvetésű talajban, napos helyen termeszük, különösen az áttelelő fejeket. Amennyire lehet, védett helyre tegyük, mert nem szereti, ha a szél mozgatja.

A fejes káposzta gondozása

A káposztát egész évben vethetjük, fajtától és a szedés tervezett idejétől függően. Az áttelelő fajtáknál az a cél, hogy elég nagyok legyenek a hideg elviseléséhez, de ne képezzenek fejet az első fagyok előtt.

A magokat sekély tálcákba vessük, ha a magoncok elég nagyok, tűzdeljük modulokba. Fokozatos edzés után ültessük ki, különösen a télen vetetteket. Miután végső helyükre ültettük, tömörítsük a talajt a gyökerek körül, és alaposan öntözzük be. A káposztagallér és rovarháló megvédi a károsítóktól. Kupacoljunk földet a szárak köré, hogy stabilitást adjunk a növénynek.

Termesztési ötletek

A káposzta meglehetősen lassú fejlődésű, az optimális helykihasználás érdekében vessünk közé hónapos retket vagy tarlórépát.  Sarkantyúkát (Tropeolum majus) is vethetünk közé, amely magához vonzza a lepkéket, és feláldozza magát a hernyóknak  a káposzta védelmében.