Szobanövény

Hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) gondozása

A korábbi népszerű laposlevelű anyósnyelv helyett, most itt az újabb kedvenc, a hengeres anyósnyelv.

Hengeres anyósnyelv jellemzői

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica), más néven kígyóvirág, az agávéfélék (Agavaceae) családjába tartozik.

A hengeres anyósnyelv egy lombhullató növényfajta. Húsos, hosszú levelekből álló rozettát alkot, amelyek hengeres tüskékre hasonlítanak – innen a neve. A levelek színe sötétzöld. A növény magasra törő habitusú. Lassan nő, néhány év kell neki mire eléri a 75 cm-es magasságot.

Hengeres anyósnyelv gondozása

A növény napos helyen fejlődik a legjobban – szereti a teljes napsütést, de a félárnyékos helyet is jól tűri. Szobahőmérsékleten is jól fejlődik. Télen a legalacsonyabb hőmérséklet ne menjen 13°C alá.

Szereti a mérsékelt öntözést, de a hosszú szárazságot is gond nélkül elviseli. Az öntözések között hagyjuk, hogy a cserépben lévő felső földréteg (szubsztrátréteg) kiszáradjon. A növényt (tavasztól őszig) havonta egyszer, zöld levelű növényeknek szánt műtrágyával lehet trágyázni.

A hengeres anyósnyelvet ellenálló képessége miatt “az acél növényének” is nevezik. Száraz szobában, teljes napsütésben és kevés vízzel is eláll. A növény a tevékhez hasonlóan húsos leveleiben tárolja a vizet, hogy bármikor felhasználhassa.

Elhelyezés

Remekül mutat a modern belső terekben, mivel kevés gondozást igényel. Nagyon dekoratív növény, még ott is jól mutat, ahol más fajok nem akarnak nőni: irodákban, csarnokokban, folyosókon.

A hengeres levelek gyakran jellegzetes zöld fonatba fonódnak.