Fűszer- és gyógynövény

Tárkony fűszer termesztése

Az illatos tárkony az egyik legkülönlegesebb aromájú fűszernövény.

Tárkony jellemzői

A tárkony évelő növény. Erősen bokrosan fejlődik, magassága elérheti az 1,5 m-t. A kiskertbe elegendő belőle egy vagy két tő. A tárkony illóolajokat, csersavakat és keserű-anyagokat tartalmaz, változattól függően eltérő arányban.

Az orosz tárkony (Artemisia dracunculus) erőteljesebb felépítésű és ellenállóbb, de kevésbé fűszeres, mint a francia tárkony. Magról szaporítható. Illatos, lándzsa alakú leveleit apró szőrök borítják. Jelentéktelen, sárgászöld fészkes virágzatai bugában állnak, augusztustól októberig nyílnak.

A francia tárkony vagy esztragon (Artemisia dracunculus var. satitia) különösen aromás, de melegebb, védett helyet igényel. Lándzsa alakú levelei Simák. Sem virágot, sem magokat nem fejleszt, ezért csak vegetatív úton, tőosztással vagy dugványozással szaporítható.

Tárkony cserépben és a konyhában

Míg a kertben nevelt tárkony nagyon hosszú életű, az edényben tartott növény gondozásánál több dolgot is szem előtt kell tartani, ha azt akarjuk, hogy több évig éljen.

Az ültetéshez használjunk nagyobb agyagcserepet vagy magas falú ládát. Gondoskodjunk jó minőségű, humuszos földről, és készítsünk az edény alján drénréteget, mivel a növény gyökerei sok oxigént igényelnek, és nem viselik el a pangó vizet. Ennek ellenére lehetőleg egyenletes vízellátásra van szükségük. Soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földet, és rendszeresen öntözzünk.

Az edényben nevelt növény jobban érzi magát félárnyékban, mint a tűző, szárító napon. Ne válasszunk azonban túlságosan árnyékos helyet se, mert ott a növény nem lesz kellően aromás. Praktikus, ha az edényt a konyhából gyorsan, könnyen elérhető helyen állítjuk fel. Bőségesen szedjük a leveleket és a hajtásokat, nehogy a növény túlzottan elterebélyesedjen.

A tárkonyt teleltethetjük a szabadban, ha az edényt védett helyre tesszük, és a növényt fenyőgallyakkal takarjuk. Két-három év elteltével a növény leépül és felkopaszodik. Új növényt tőosztással vagy fejdugványokból nyerhetünk.

Tárkony fűszer felhasználása

A konyhában lehetőleg frissen használjuk fel a tárkonyt, mert szárításkor sokat veszít az aromájából. A lefagyasztott fűszernövény azonban megőrzi az ízét. Az orosz tárkony enyhén keserű, kissé a turbolyára emlékeztet. A francia tárkony nagyon fűszeres, az ánizsra emlékeztet. Mindkét növény aromája csak a második évtől kezdve teljesedik ki. Bármelyiket használhatjuk salátákhoz, ecet vagy fűszervaj készítéséhez. A bárányhús elengedhetetlen fűszere a tárkony. Kiválóan illik szárnyasokhoz, hal- és húsraguhoz, de nem hiányozhat a vadhoz és az ecetes marhasülthöz kínált mártásból sem.

Tárkony gondozása

A tárkony évelő fűszernövény, májustól októberig virágzik. Levelei illatosak. Napfényes és félárnyékos helyet kedveli. Elsősorban a francia tárkonynak van szüksége meleg, szélvédett helyre. Humuszos, jó vízáteresztő talajt kíván. Legyen tápanyagban gazdag és enyhén nyirkos, de ne pangjon benne a nedvesség.

Tavasz –  ültetés és vetés

Távolítsuk el a fagyvédő takarást az idősebb növényekről, és takarjuk a talajt, Az edényes tárkonyt vigyük ki a szabadba, A vásárolt palántákat áprilisban ültessük ki a kertbe, Áprilisban vessük el az ágyásba a magokat, majd később egyeljük ki a palántákat 30 cm távolságra.

Nyár- szedés és gondozás

Folyamatosan szedjük le a friss leveleket, és azonnal használjuk fel őket. Száraz időben alaposan öntözzünk, Takarjuk a talajt.

Ősz – fagyvédelem

November elején vágjuk vissza a növényt tenyérnyi magasságúra. Kupacolással védjük a föld alatti részeket. Zord éghajlaton takarjuk be a növényt gallyakkal vagy szalmával.

Tárkony szaporítása

Szaporításhoz vágjunk le kora nyáron egy kb. 8 cm hosszú hajtáscsúcsot. Távolítsuk el az alsó leveleket. Tűzzük a dugványt tőzegmentes talajkeverékkel töltött cserépbe, borítsunk rá műanyag zacskót, és állítsuk árnyékos helyre. Amikor a dugvány ki-hajt, vegyük le róla a zacskót. Ősszel ültessük a szabadba.

Növénydoktor

A hervadt növények többnyire a szárazságtól szenvednek, ami laza, homokos talajon gyakran előfordul. Azonnal öntözzük meg a tárkonyt. Javítsuk a talajt nagy mennyiségű komposzttal. Rendszeresen takarjuk a talajt, hogy ne párologjon el belőle a nedvesség.