Kerti növények

5. Gyönyörű évelő őszirózsa

Ezek a pompás őszirózsák számtalan varázslatos színnel gazdagítják a kertet.

Őszirózsa fajták

Az őszirózsák választéka rendkívül gazdag. A nemzetséghez mintegy 600 faj tartozik. Sok közöttük a régóta kedvelt házi kerti növény, amelyből idővel számtalan fajta került kereskedelmi forgalomba, a legkülönfélébb színekben.

A tavasszal és nyáron nyíló fajok közé tartozik a havasi őszirózsa (Aster alpinus), amely 15-30 cm magasra nő, és száranként csak egy virágot hoz. Virágai májustól júniusig nyílnak.

Havasi őszirózsa (Aster alpinus)

A 60 cm magasra is megnövő csillagőszirózsa (Aster amellus) júliustól szeptemberig hozza sűrű kötegekben álló virágait. Mindkét faj számtalan fajtaváltozatban kapható, virágaik színe legtöbbször ibolyaszínű, rózsaszín, fehér vagy kék.

Csillagőszirózsa (Aster amellus)

Még ennél is nagyobb a választék az ősszel nyíló őszirózsák között. Ide tartoznak a sokak által kedvelt és sok változatban árusított, 15-50 cm magasra növő törpe őszirózsa (Aster dumosus).

A törpe őszirózsák bokrosabbak lesznek, ha kihajtáskor visszavágjuk a fiatal hajtásokat.

Törpe őszirózsa (Aster dumosus)

Akár a 160 cm-es magasságot is elérheti a mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) és fajtái. Közismert őszi virág az ugyancsak erős növekedésű kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii). Az ebbe a csoportba tartozó változatok színe ibolyaszínű, lila, levendulakék, kárminpiros, bíborvörös, rózsaszín vagy fehér.

Mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae)

Őszirózsa beszerzése

Ne tévesszük össze az évelő őszirózsákat (Aster nemzetség) az egynyári kerti őszirózsa (Callistephus chinensis). Az egynyári faj rendkívül gazdag fajtaváltozatban kapható.

Kellően fejlett, élénkzöld levelekkel és néhány bimbóval rendelkező növényeket vásárolhatjuk. Ne vegyünk gyengén fejlett, kiszáradt talajban sínylődő növényt vagy olyat, amelynek levelei hervadtan csüngenek.

Őszirózsa gondozása

Az őszirózsák egyszerűen gondozható évelő növények. Virágai májustól októberig nyílnak. Szereti a napfény, napos helyen virágoznak a legszebben. A legtöbb faj a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, humuszos talajt kedveli; a csillagőszirózsa enyhén meszes talajban fejlődik a legjobban.

Tavasz – ültetés

Az őszirózsák ültetéséhez a leg-kedvezőbb időszak a tavasz. Csak fagymentes talajba ültessünk.

Nyár – öntözés 

Hosszan tartó szárazság idején alaposan öntözzük meg a növényeket. A magasra növő fajokat karózzuk ki, nehogy hajtásaik megdőljenek. Rendszeresen vágjuk le az elnyílt virágokat, így a növények nem érlelnek magokat, erősebbek maradnak, és szebben virágoznak.

Ősz – trágyázás

A növények körül takarjuk a talajt komposzttal. A gyöktörzseket háromévente vágjuk több részre, hogy megifjítsuk őket. Különösen fontos ez az idősebb egyedek esetében.

Őszirózsa ültetése

A csillagőszirózsákat és a havasi őszirózsákat sziklakertbe ültethetjük, de a virágágyásban is megfelelően fejlődnek, ha a talaj kissé száraz és tápanyagban nem túlságosan gazdag. A többi évelő őszirózsa főként virágágyásba való. Kedvelik a napos, lehetőleg meleg helyeket. A törpe őszirózsák félárnyékban is szépen virágoznak. Minden őszirózsa érzékeny a pangó talajvízre.

Bár a legtöbb faj tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát, óvatosan trágyázzunk. Legjobb, ha az ültetés helyén mélyen fellazítjuk a talajt, és érett komposztot keverünk hozzá. Az őszirózsák ültetéséhez a legkedvezőbb időszak a tavasz, de az előkészítő munkákat az ültetést megelőző ősszel végezzük el.

Ültetés lépései

1. Ősszel lazítsuk fel az ágyás talaját húzókapával. Miután eltávolítottuk a gyomokat, keverjünk hozzá 5 cm-es komposztréteget.

2. A konténert állítsuk langyos vízzel teli vödörbe, amíg már nem képződnek légbuborékok.

3. Vegyük ki a növényt a konténerből, és óvatosan lazítsuk fel a gyökérlabdát. A túl hosszú gyökereket vágjuk vissza.

4. Ássunk akkora ültetőgödröt, amelyben jól elfér a gyökérlabda. A növényt olyan mélyre ültessük, ahogy a konténerben állt.

5. Öntözzük meg a növényeket. A legtöbb őszirózsa talaját mérsékelten trágyázzuk, különben fogékonnyá válnak a betegségekre.

A legtöbb őszirózsafajt egyszerűen szaporíthatjuk. Ősszel vágjuk több darabra az idősebb növények gyöktörzsét.

évelő őszirózsa virága

Mit ültessünk mellé?

Az őszirózsák változatosak, ezért sokféle növénnyel társíthatjuk őket.

Kék és sárga színű összeállítást kapunk, ha például a kékeslila virágú csillagőszirózsa mellé sárga virágú kúpvirágot (Rudbeckia) ültetünk. Kék színű, a nyár második felében virágzó ágyást készíthetünk, ha ősszel nyíló kék árnyalatú őszirózsákat kék virágú sarkantyúfű (Delpbinium), szintén kék virágú bánsági szamárkenyérrel társítjuk. Talajtakarónak használhatunk tarackoló kékgyökeret.

Harmonikus látványt nyújt, ha a magasra növő fajokat háttérnövénynek ültetjük, az alacsonyabbakat pedig az előtérbe telepítjük.

Növényvédelem

Az őszirózsa-fonnyadást talajgombák okozzák. A virágok hirtelen elhervadnak, és a szárak tövénél világos penészbevonat figyelhető meg. Semmisítsük meg a fertőzött egyedeket. Ugyanabba az ágyásba néhány évig ne ültessünk őszirózsákat.