Fűszer- és gyógynövény

Oregánó (Origanum vulgare)

Eleve nem egyszerű e növény és a majoránna megkülönböztetése, s a helyzetet csak bonyolítja, hogy az oregánó, termőhelyétől függően, eltérő habitusokat ölthet. Népszerű konyha fűszernövény, többféle változata van.

Oregánó jellemzői

Az oregánó (Origanum vulgare)  vagy más néven szurokfű, Délnyugat-Ázsiából és a mediterrán térségből származó, erősen aromás, általában bokros növekedésű évelő növény, felálló szárakkal (bár azok néha szét is terülhetnek) és sötétzöld levelekkel. Gyönyörű, rózsaszín-fehér virágai késő nyáron nyílnak.

Oregánó termesztése

Ez a fűszer legjobban a meleg, napos helyeken, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik. A virágzás befejeztével vágjuk vissza a szárakat, hogy új leveleket hozzon. Igény szerint szedjük a friss leveleket és a virágos ágakat. Téli felhasználásra a szárakat közvetlenül a virágzás előtt vágjuk le, és akasszuk őket száraz helyre.

Oregánó felhasználása

Felhasználható részek: virág, levél

Leveleit levesekhez, ragukhoz és sült húsokhoz adhatjuk; jól illik minden fokhagymás, csilis, illetve paradicsomos ételhez.

Az oregánó erőteljes íze jobban passzol az őszi és a téli ételekhez, mint a nyáriakhoz, bár friss leveliből egy keveset rászórhatunk a salátákra és a pizzákra.

Leveleiből és virágos ágaiból főzhetünk teát vagy beáztathatjuk olajba, ecetbe. Erőteljes olaját kereskedelmi céllal egyaránt használják ízesítő szernek és pipere cikkekhez (különösen férfiaknak szánt illatokhoz) adva.

Az oregánó hatása a szervezetünkre

Emésztési gondok, szájüregi és torokfertőzések, láz, vágások és sebek, valamint marások és csípések kezelésére használták.

Gyógyászati felhasználás

A szurokfű illóolaja tartalmazza a fertőtlenítő hatású vegyületet, a “timolt”. A szurokfűre vonatkozó tudományos kutatások többsége a növény antimikrobiális tulajdonságaival, vagy az olajnak a sokféle baktérium és gomba elleni reakciójával foglalkozik.

Az illóolajat a ráksejtekre gyakorolt hatása miatt is vizsgálják, a növény egyéb részeit pedig a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban kutatják. A növényből származó készítmények antioxidáns tulajdonságot mutatnak, és májvédő hatásuk is igazolást nyert.