Érdekesség

Húsevő növények fajtái, gondozása

Aki szívesen látna ablakpárkányán valami különlegességet, és az érzékenyebb növényekkel is tud törődni, feltétlenül próbálkozzon meg a zöld légyfogók, azaz a húsevő növények nevelésével.

Húsevő növény jellemzői

A húsevő növények igazi különlegességek. Nemcsak növekednek, mint a többi növény, hanem a legkisebb érintésre mozogni kezdenek.

A szúnyogokat és a kisebb rovarokat könyörtelenül elpusztítják, de vannak közöttük olyanok, amelyek még a legyekkel is elbírnak. Egy darabka sajtot sem utasítanak vissza.

Ezek a növények nálunk is egyre gyakoribbak, és egyre több nagyobb virágüzletben, kertészetben beszerezhetők. Ugyan a gondozásuk nem egyszerű feladat. Átlagos szobai körülmények között nem érzik kimondottan jól magukat, egy zárt virágablak sokkal jobban megfelel számukra. Aki azonban nem rendelkezik ilyesmivel, egy üvegben vagy akváriumban is tarthatja őket. A botanikusok rovarevőknek, azaz húsevőknek nevezik ezeket a növényeket.

A Vénusz légycsapója leveleinek két fele érintés hatására összezáródik.

Védett növények

Ezek a növények vadon az egész világon előfordulnak. Főként lápok és vízfolyások peremterületein élnek. Ha rábukkanunk egyre, ne essünk kísértésbe, hogy kiássuk, mert szigorúan védett növények!

Különféle csapdák

Minden húsevő növény ugyanazokat a rovarokat fogyasztja, de azok elfogásának módja az egyes fajok esetében eltérő.

Egyesek közülük, mint a vénuszlégycsapó, levéllemezeik összecsapásával állítanak csapdát. A két levéllemez belső oldalát apró érzékelőszőrök borítják. Amint ezeket inger éri, összecsapódnak.

Ezzel ellentétben egyes növények mély, tölcsérszerű képződményekkel rendelkeznek, amelyek igazi csapdaként működnek. Ha ezekbe egyszer belecsúsznak a rovarok, onnan többé nem szabadulnak.

Végül a húsevő növények harmadik csoportja ragacsos csapdákkal fogja meg áldozatát. Levélkéiket ragadós váladék borítja. A rovarok emésztését enzimek segítségével végzik, amelyet minden növény kiválaszt.

Kürtvirág

Húsevő növények gondozása

Ahhoz, hogy tanúi lehessünk egy rovar elejtésének, megfelelően kell gondoznunk a növényt. Ez elsősorban azt jelenti, hogy ne adjunk neki kiegészítő táplálékot, azaz tápoldatot. Mivel ezek általában lápi növények, földjüket tartsuk folyamatosan nedvesen. Nyáron vizet is tehetünk az alátétedénybe.

Öntözéshez lehetőleg mészmentes vizet használjunk.

Az általános virágföld nem megfelelő ezeknek a növényeknek. A legjobban tiszta tőzegben fejlődnek. A húsevő növényeket évente ültessük át, ugyanis egy év elteltével a tőzeg rothadni kezd, és a növények számára káros anyagok szabadulnak fel.

Fény és hőmérséklet igénye

A húsevő növények számára egy délkeleti vagy délnyugati fekvésű ablak az ideális hely. Ha azonban a szobában elhelyezett terráriumban tartjuk őket, akkor mesterséges megvilágítás mellett is jól fejlődnek.

Télen tegyük őket hűvösebb helyre. A legtöbb faj ebben az időszakban a 10-12 °C körüli hőmérsékletet igényli. Ez alól csak a kancsóka kivétel, amely nem állhat 18 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyen.

Ne csodálkozzunk, ha néhány növény leveleinek egy részét lehullatja. Ez a nyugalmi időszakban természetes jelenség, a következő tavasszal újra megjelennek a levelek.

Gondoskodjunk állandóan magas páratartalomról. A közvetlen permetezést ezek a növények nem viselik el, inkább tegyünk a közelükbe vízzel teli edényeket, vagy használjunk elektromos párásítót.

Még egy tanács: kifejlett növényeket vásároljunk, mert ezek ellenállóbbak.

Húsevő növények, virágok fajtái

A legismertebb húsevő növény a Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula). Ez a növény Magyarországon is kapható a nagyobb virágboltokban, kertészetekben ill. kertészeti áruházakban.

Az észak-amerikai származású növények közül nálunk leginkább két faj kapható: A kürtvirág (Sarracenia) és a légycsapda (Darlingtonia), amelyek levelei kobrafejekre hasonlítanak.

Az áldozataikat ragacsos anyag segítségével elfogó növények csoportjának legismertebb képviselője a harmatfű (Drosera), amely nálunk is őshonos.

A trópusokról, Délkelet-Ázsiából származik a kancsóka (Nepenthes). Ez az egyik legnehezebben gondozható faj.

Érdekes továbbá a hízóka (Pinguicula) is, amely csodálatos virágokat nevel.