Szobanövény

Törpe balzsamfenyő (Abies balsamea ‘Nana’)

Ez a miniatűr jegenyefenyő virágládában nevelve egész évben mutatós díszként szolgálhat, és kitűnő növény azok számára, akik a szabályos növésű növényeket kedvelik.

Balzsamfenyő jellemzői

A kertészetekben két törpe fajtát, az Abies balsamea ‘Nana’-t és az Abies balsamea ‘Hudsonia’-t szokták ajánlani. A két növényfajtát sokszor nehéz megkülönböztetni egymástól, s az is előfordulhat, hogy a különböző néven árusított növények tulajdonképpen nem is különböznek egymástól.

Az Abies balsamea ‘Nana’ változat tömött, kicsi halom formájúra fejlődik. Levelei tetszetősek, spirális elhelyezkedésűek, a szára pedig jellegzetesen vastag. A növények teteje gyakran lapított, a levelek összemorzsolva balzsamos illatot árasztanak. Ezek a cserjék olyan lassan növekszenek, hogy fejlődésük szinte észrevehetetlen. Tíz év alatt kb. 30 cm-t nőnek.

Törpe balzsamfenyő (Abies balsamea 'Nana')
Törpe balzsamfenyő (Abies balsamea ‘Nana’)

Balzsamfenyő gondozása

Az anyanövény, amelyből ezt a fajtát kitenyésztették, Kanadából származó, fagytűrő faj. Az Abies balsamea ‘Nana’ kitűnően tűri a szélsőséges időjárást, de jobban megsínyli a szélsőséges meleget, mint a hideget. A nyári kánikulában a virágtartóban nevelt növényeket tartsuk jól szellőző helyen.

Bár a legtöbb jegenyefenyő jól bírja az árnyékot, ez a növény jó fényben fejlődik a legjobban. A növekedési időszakban a törpe balzsamfenyőt alaposan öntözzük. Ha lehet, mészmentes vizet használjunk, annak ellenére, hogy ez a változat az alapfajnál jóval kevésbé mészérzékeny. Télen törekedjünk rá, hogy a földet nyirkosan tartsuk, de ha nagy hideg várható, csökkentsük a vízmennyiséget. A növény nem sokáig marad életben, ha a gyökérlabdája átfagy, de ha a gyökere viszonylag száraz, a fagyot is tűri.

Ez a hűvös éghajlatról származó tűlevelű nem igényel magas páratartalmat. Csak akkor kell tápanyag-utánpótlásról gondoskodni, ha nem ültetjük át rend-szeresen. Ha túltápláljuk, meggyorsítjuk a növekedését, amelyre egy törpefenyő esetében aligha van szükségünk. Ha tápanyag-hiányban szenved, tavasszal felszíni talajcserézzük, nyár elején adjunk neki műtrágyát, a következő tavasszal pedig ültessük át.

Az Abies balsamea ‘Nana’-nak mészmentes virágföldre van szüksége. A földhöz keverjünk szerves anyagokat, vagyis levélkomposztot, tört fakérget vagy tőzeget. Csak akkor ültessük át, ha a cserepét kinőtte. A túl kicsi cserépbe ültetett törpe tűlevelűek jóval több odafigyelést igényelnek, pedig a legtöbben éppen egyszerű gondozásuk miatt választják ezeket a növényeket.