Szobanövény

Jakabliliom (Sprekelia formosissima) gondozása

A Mexikóban és Guatemalában honos jakabliliomot már 1593-ban behozták Európába. Szoba- és kerti növényként azonban mindmáig nem tudott szélesebb körben elterjedni. Kár, mert ez az amarilliszfélék családjába tartozó hagymás évelő elegáns, sötét skarlátpiros virágaival igazán különleges.

Szabadföldbe április végén ültessük ki a fekete színű hagymákat. A virágok már néhány héttel később megjelennek. Ősszel az első fagy előtt szedjük fel a hagymákat, és megtisztítva 17-20 °C hőmérsékletű helyen szárazon teleltessük.

Ha szobában akarjuk nevelni, már márciusban tegyük nagy méretű cserépbe hármasával a hagymákat. A májusi fagyosszentek után elvirágzott növényeket lehetőleg vigyük ki a szabadba.

Nagyon fontos, hogy a hagymák egészséges leveleket fejlesszenek, mert csak akkor virágzanak újra a következő évben is.

A jakabliliom igényei

Világos és napos, a növekedési időben jó meleg helyet kíván. Télen a levéltelen hagymákat akár sötétben is tárolhatjuk. Tőzeg alapú földkeveréket igényel pl. B típusú virágföld.

Öntözés: télen tartsuk teljesen szárazon. Ahogy hajtani kezd, lassan növeljük, de ősz felé ismét csökkentsük a vízmennyiséget.

Amíg a növény leveles állapotban van, kéthetenként tápoldatozzuk. Átültetés: minden tavasszal, mielőtt kihajtana. A hagymák olyan mélyre kerüljenek, hogy a föld éppen a csúcsukig elfedje őket. Szaporítás: a fiókhagymák leválasztásával.