Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Édesgyökér jellemzői

Magasság: 60-90 cm Maximális szélesség: 60-90 cm vagy nagyobb. Évelő, hosszú gyökérzetű növény. Levelei a borsófélékhez hasonló, közép-vagy sötétzöld színűek, ovális alakúak, egy száron 9-17 levél található. Virága babszerű, halvány kékeslila. amelyből apró hüvelyek (2,5 cm hosszúak) nőnek ki, ezek 3-4 magot tartalmaznak. A gyökerek 1-2 méteresek is lehetnek, melyekből 4-6 m-es gyökértarackok nyúlnak ki.

Észak-Amerikában egyes indián törzsek az édesgyökérből kosarat fontak; erre a hosszabb. illatos gyökereket használták.

igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)
Erős illatú gyökerek

Ültetés, gondozás

Tavasz elején vagy közepén ültessük el a fiatal palántákat egymástól 30 cm távolságra.

A kevésbé zsíros, tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli, gyorsan nő és hamar felszedhető. Gyomláljuk rendszeresen. Az első évben közel 23 cm magasra nő. A második évben fekete fóliával fedjük be a földet, hogy a gyomok ne nőhessenek ki. ősszel elhullajtja leveleit, ekkor vágjuk vissza a szárát egészen a talajszintig.

Általában 3-5 év után szedhetjük fel az ősz folyamán a növényt. A gyökérzetet hasznosítjuk, főként a vastagabb részeit.

Felhasználás

Az édesgyökér szárított gyökértörzsét és a gyökerét használjuk fel. Őrölt formában vagy felaprítva édesség, üdítőitalok, köhögéscsillapítók és gyógyszerek, teák készítéséhez ízjavítóként is használható. A répa-cukornál 50-szer édesebb, glicirrizint tartalmaz. Köptető, köhögéscsillapító és hurutoldó hatású.