Szobanövény

Kopasz murvafürt (Bougainvillea glabra)

Kopasz murvafürt jellemzői

A murvafürt (bugenvillea) szokatlan formájú kúszónövény, amelynek kicsi virágait élénk színű, levélszerű fellevelek veszik körül. A felleveleket gyakran tévesztik össze szirmokkal. Hibridjei kaphatók fehér, sárga illetve leggyakrabban bíborvörös színben is. A Brazíliából származó, tüskés szárú Bougainvillea gyorsan nő, szobanövénynek inkább a kisebb termetű kopasz murvafürtöt (Bougainvillea glabra) válasszuk.

Kopasz murvafürt gondozása

Magas hőmérséklet (21 °C), megfelelő szellőzés és sok napfény mellett a Bougainvillea szinte folyamatosan „virágzik”: meghálálja, ha (az elvirágzást követően — általában ősszel-télen) hűvösebb nyugalmi időszakot biztosítunk a számára. Ilyenkor tavasztól a nyár végéig virágzik. A növény az életben maradáshoz télen minimum 7 °C, nyáron 13 °C hőmérsékletet igényel, a növekedési időszakban pedig 16 °C az optimális.

Állítsuk a növényt világos helyre, ahol legalább napi négy óra közvetlen napfényt kap. A kis cserepes növényeket gyakran forgassuk, hogy egyenletesen növekedjenek. Nagyméretű cserépbe ültetve szépen fejlődik. A nagyobb példányoknak még fokozottabb a fényigényük: ha világos fal elé helyezzük a növényt, a falról visszaverődő fényt is hasznosítani tudja.

Két öntözés között hagyjuk a talajt kicsit szikkadni; kora tavasztól késő nyárig szükség szerint öntözzük, majd a nyugalmi időszak alatt csökkentsük az öntözést. A meleg időszakban kora reggel permetezzük, ügyelve, hogy ilyenkor ne érje közvetlen napfény A növénybetegségek elleni védekezésül gyakran szellőztessünk.

Kéthetente adjunk a növénynek szobanövény-tápoldatot (a jól beállt növényekre fele erősségűre hígítottat). A nyugalmi időszakban (ősszel és télen) ne tápoldatozzuk. Kora tavasszal ültessük át földalapú ültetőközegbe. Vigyázzunk a gyökereire. Nagyobb növények esetében felszíni talajcserét javaslunk. A bugenvillea kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny. Ősszel vágjuk vissza, hogy megőrizze a formáját.

Gyakorlati tanács

A növény szára nem képes ezt a nagy súlyt megtartani: a trópusokon a közeli fákra kúszik fel. A nagyobb növényeknek drót vagy bot támasztékra van szükségük; a kisebbeket felfuttathatjuk erős drótkarikákra. Használjunk hajlékony kerítésdrótot, hajtsuk össze kétszeres vastagságúra, majd szúrjuk a földbe. Még hatásosabb, ha két, egymásra merőleges drótkarikát helyezünk el a cserépben.