Szobanövény

Széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora)

Széleslevelű korallvirág jellemzői

A pozsgások közé tartozó széleslelevű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora) bíbor-vörös szélű levelei teszik különösen feltűnővé. Néha sárga sínű virágokat is hoz, de inkább a cm hosszúra is megnövő levelei Jatt tartják. A korallvirágot más dézsás növényekkel és kaktuszokkal együtt tálba ültetve sivatagi tájat varázsolhatunk lakásunkba.

Széleslevelű korallvirág gondozása

A növénynek nappal legalább 10 °C, legfeljebb 15 °C-os hőmérsékletet és szellőzést biztosítsunk. A téli nyugalmi időszak alatt tartsuk a korallvirágot hűvös helyen. A korallvirág az erős fényt kedveli, de azt is el-viseli, ha csupán 4 órányi közvetlen fény éri. Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj kiszikkadjon.

A téli időszakban a korallvirág pihen, ezért csak annyi vizet igényel, hogy levelek és a tő ne zsugorodja-nak össze. Vízzel csak a legforróbb idő-szakokban permetezzük, és akkor is a korán, a természetes harmathulláshoz hasonlóan. Amíg a növény meg nem szárad, tegyük napfénytől védett helyre. A pozsgás növények többnyire nem igényelnek külön párásítást.

Széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora)
A korallvirág széles, vékony levelei a tő közelében zölden, a levélcsúcsoknál bíborszínben pompáznak.

Korallvirágunkat a növekedési periódusban kéthetente tápoldatozzuk szobanövény műtrágyával. Késő ősztől kora tavaszig ne használjunk tápoldatot. Tavasszal ültessük át tőzeg, virágföld és éles szemcséjű homok keverékéből álló ültetőközegbe. Ne adjunk a talajhoz műtrágyát, és vigyázzunk arra is, hogy a föld mindenféle rothadó anyagtól mentes legyen.

A hajtáscsúcsokat csipkedjük le, hogy az oldalhajtásokat növekedésre serkentsük. A korallvirág hajlamos alsó leveleit lehullajtva törni felfelé. Ilyenkor azután egyetlen tőből álló hosszú, nyurga növénnyé fejlődik, a csúcsán néhány aprócska levéllel.

A korallvirág széles, vékony levelei a tő közelében zölden, a levélcsúcsoknál bíborszínben pompáznak.

Kártevők és betegségek

Levélhullást okozhat a hideg levegő, a huzat, vagy ha a gyökereket megtámadja a gyapjastetű; ellenőrizzük, hogy a növény számára biztosított feltételek megfelelnek-e az ajánlott kritériumoknak, majd nézzük meg, hogy van-e a gyökerek körül jellegzetes gyapjastetű „gyapjú”.

Levélcsavarodás jelentkezhet pozsgás növényeken bizonyos növényvédőszerek használata után. Általában valamilyen morzsika-alapú terméket javasolnak. Ez érintkezéssel hat, de nem valószínű, hogy olyan rejtőző kártevőkre, mint a gyökeret megtámadó gyapjastetű, hatással lehet: használjunk inkább szisztemikus növényvédő-szereket, és ne sajnáljuk kidobni a növényt, ha ennek eredményeképp levélcsavarodás jelentkezik.