Szobanövény

Sárga nyalókavirág (Pachystachys lutea) gondozása

A sárga nyalókavirág (Pachystachys lutea) az újra felfedezett szobanövények közé tartozik. Már a századfordulón is ismert volt, később azonban feledésbe merült. Gondozása egyszerű, egész nyáron virágzik.

A sárga nyalókavirág bemutatása

A nyalókavirág (Pachystachys lutea) Peru és Mexikó hegyes vidékeiről származik, ahol egy méter magasra megnőhet. A nálunk kapható nyalókavirág alacsonyabb cserepes növény – mert a kertészek mesterségesen visszafogják a növekedésben. Kezelés nélkül a növény 60 cm-esre nő, de vágással mindig alacsonyan kell tartanunk.

Tényleges virága fehér színű

A sárga nyalókavirág levele hosszú, ovális és csúcsos. A levélbordák közül nő ki. Színe a világostól a középzöldig terjed, matt fénnyel.

A hajtásvégeken alakulnak ki az aranysárga, valódi fedőlevél-kalászok, melyek a 15 cm-es hosszúságot is elérhetik. Rajtuk ülnek a kis fehér, nyelv alakú virágok. Időszakosan jelennek meg, de már két-három nap után elhervadnak, míg a fellevelek néha egészen október-novemberig megmaradnak.

Hosszú élettartam

A nyalókavirág azok közé a növények közé tartozik, melyek viszonylag hosszú kort érnek meg. Más bokros növényekhez hasonlóan alacsonyan mutat a legjobban. Ne engedjük tehát magasra nőni, és minden tavasszal az átültetéskor vágjuk jól vissza. Ilyenkor nyílik alkalom a dugványok vágására is.

Társas növény

Míg sok növény legszívesebben magjában áll, ez jól viseli a társaságot. Alkalmas rá, hogy más növényekkel együtt virágládában vagy növénytálcán helyezzük el. Ha több növény szorosan egymás mellett áll, a levegő nedvességtartalma is növekszik.

A többi növény azonban ne legyen túl magas, nehogy elvegye a fényt a sárga nyalókavirágtól . Ha árnyékban áll, a kalászok elvesztik a színüket.

Magas nedvességtartalmú levegő

A levegő nedvességtartalmának növelésére a cserepet egy felfordított alátétre állíthatjuk egy nagyobb edényben, mely tele van vízzel. Vehetünk egy nagyobb edényt, és a cserép és az edény fala közötti részt nedves tőzeggel tölthetjük meg. A virágzás idején ne permetezzük vízzel a növényt.

Fehér virágok – sárga kalászok

A sárga nyalókavirág (Pachystachys lutea) nevét aranysárga, hosszú kalászairól kapta, melyek egészen késő őszig megmaradnak. Ezek a kalászok színes fellevelek, míg a tulajdonképpeni virágok kicsi fehér nyelvekre hasonlítanak, és már pár nap után lehullanak.

Egymás után virágoznak lentről felfelé. Minél több kalásza van egy nyalókavirágnak, annál több virágzat alakul ki. Ezért a fiatal növényeket lehetőleg évente kétszer vissza kell vágni. Ettől bokrosabbak lesznek. A nyalókavirág a kevésbé gyakorlott kertészek is sikert aratnak.

A sárga nyalókavirág igényei, gondozása

Ne engedjük túl magasra nőni, 30 cm elegendő. Évente kereken 10 cm-t nő.

Virágzás

A sárga kalászok fellevelek. Közülük bomlanak ki a valódi, fehér színű, nyelv alakú virágok, melyeknek nincs illatuk.

Fény és hőmérséklet

Világos vagy félárnyékos hely megfelelő, de ne tegyük tűző napra vagy túl sötét helyre. A szobahőmérsékletet jól tűri, de télen kissé hűvösebb levegőt kedveli. Körülbelül 8 °C-nál lehullatja a leveleit.

Öntözés

Májustól októberig rendszeresen kell langyos vízzel öntözni, és minden második héten nitrogéndús trágyával trágyázni. Télen csak annyi öntözést igényel, hogy a földje ne száradjon ki teljesen. Gyakran lehet vízzel permetezni.

Föld és átültetés

Virágföld vagy tőzegkultúra megfelelő talaj. Tavasszal kell átültetni. A cserép legyen jó vízáteresztő: először egy réteg kavicsot tegyünk bele.

A sárga nyalókavirág szaporítása

Amikor visszavágjuk a növényt, egyidejűleg dugványokat is vehetünk róla. Ehhez azonban nem a levágott felső hajtáscsúcsokat használjuk, hanem az alsóbb ágakat, amelyeken nincsenek virágok.

A dugvány legyen 8-10 cm hosszú. A két alsó levelet le kell csípni. Könnyű és nedves tőzeg-homok keverékkel teli cserépben vagy szaporítóládában, üveg vagy fólia alatt 20 °C-os talajhőmérsékleten a dugványok viszonylag gyorsan gyökeret eresztenek.