Kerti növények

Árlevelű lángvirág, sűrű tarka virágszőnyeg

A gazdagon virágzó árlevelű lángvirág a kert tartós színfoltja

Árlevelű lángvirág jellemzői

Az árlevelű lángvirág talajtakaró növény, virágai csillag alakúak, sötét rózsaszínűek, fehérek vagy ibolyakék árnyalatúak – gyakran fehér szemfolttal. Hihetetlen gyorsasággal terjed, gazdagon virágzik, és alig igényel gondozást. Az enyhén száraz, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Az árlevelű lángvirág (Phlox subulata) számtalan fajtája április-májusban hozza 1-1,5 cm átmérőjű virágait.

A kőfalon növő lángvirág

A törpe lángvirág vagy Douglas lángvirág (Phlox douglasii) hibridjei hasonlóak, de alacsonyabbak, tömöttebbek, és május-júniusban nyílnak.

Törpe lángvirág (Phlox douglasii)

Beszerzési tipp: vásároljunk virágzó növényeket, hogy lássuk a virágok színét. Ügyeljünk rá, hogy a levelek egészségesek, zöldek legyenek. Ne vegyünk olyan növényt, melynek levelei halványsárgák vagy a közepükön barna foltosak. Ez a gyökérrothadás jele.

Lángvirág gondozása

Az árlevelű lángvirág egyszerűen gondozható, évelő növény. Virágai fajtától függően áprilistól májusig vagy májustól júniusig virágzik. Virágai illatosak, jó talajtakaró. A növény csak napfényes, meleg helyen virágzik rendszeresen. A jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag meszes talaj biztosítja a lángvirág megfelelő és egészséges fejlődését.

Tavasz – vásárlás és ültetés

Vegyük meg a palántákat, és azonnal ültessük el őket. A lángvirágot kihajtás után óvatosan öntözzük, és kevés tápoldatot adjunk neki, különben gombafertőzésre hajlamossá válik.

Nyár – metszés és öntözés

Elvirágzás után a felére vágjuk vissza a növényt, így ősszel másodvirágzásra is számíthatunk. Tartós szárazság idején rendszeresen öntözzük.

Ősz – mulcsozás

Fagyos teleken lombtakarással védjük a növényeket, vagy takarjuk a gyökérzónát fenyőgallyakkal.

Douglas lángvirág (Phlox douglasii) ‘Eva’

A lángvirág párnái között gyakran nő fű, és elvonja a tápanyagokat. Ha ilyet észlelünk, húzzuk ki a fűszálakat.

Lángvirág ültetése

Az árlevelű lángvirágot sokoldalúan felhasználhatjuk a kertben, csak arra ügyeljünk, hogy napos helyre ültessük.

Megkapó látványt nyújt a kőfalak tetejéről leomló virágzuhatag. Napsütötte lejtők virágágyásaiban a növény megakadályozza a talaj gyomosodását. Ha rendszeresen öntözzük, az apró, csillag alakú virágok hamarosan ellepik a rézsűt. Szép látványt nyújtanak, és egyben a talajerózió elleni védelmet is szolgálják. Az árlevelű lángvirág párnái az út mentén és egy napos sziklakertben is mutatós, üde színfoltként hatnak. Dézsába ültetve hamar átnyúlik a peremen, és eltakarja az edényt.

Ültetés lépései

1. Ássunk kétszer akkora gödröt, mint a földlabda. Keverjünk a talajhoz apró szemű kavicsot és komposztot.

2. Csavarhúzóval szúrjunk mély lyukakat a gödör aljára, hogy lefolyhasson a felesleges víz.

3. A növényt ültessük olyan mélyre, ahogyan a cserépben állt. Töltsük vissza a földet, jól nyomkodjuk le, és öntözzük meg.

4. A tő köré terítsünk bőven mulcsot, hogy hűvösen tartsuk a gyökereket.

5. Elvirágzás után vágjuk vissza a hajtásokat fele hosszúságúra. Így a növény megőrzi tömött formáját

Mit ültessünk mellé?

Az árlevelű lángvirág kiváló talajtakaró, fás szárú növények alá ültethetjük. A terebélyesebb fajtákat telepíthetjük örökzöld fagyal- vagy puszpángsövények elé vagy akár virágzó orgonabokor tövéhez.

Sziklakertben különösen elegánsan mutatnak a halványabb színű összeállítások. Az árlevelű lángvirág erőteljes színeihez társítsunk semleges fehér virágú örökzöld tatárvirágot (Iberis sempervirens) vagy ibolyakék pázsitviolát (Aubrieta). Tetszetős látvány a lángvirág fölé magasodó tavaszi virág, például a tulipán vagy a spanyol kékcsengő (Hyacinthoides hispanica).

Növényvédelem

A szárfonálférgek az alacsony és a magas lángvirág fajokat egyaránt megtámadhatják. Az 1-1,5 mm nagyságú kártevők behatolnak a szár belsejébe. A hajtások megrövidülnek vagy megvastagodnak, a levelek fodrossá válnak vagy eltorzulnak. Ássuk ki és váljunk meg a beteg tövektől.