Iringó virág; napos helyek növénye

iringó virág

Az iringó bizarr megjelenésű virágai jól mutatnak más évelők társaságában.

Iringó virág jellemzői

Az iringó igénytelen évelő, gömb alakú virágait érdekesen szabdalt fellevelekből álló gallér veszi körül. A szárazvirágként is kedvelt acélkék, ibolyáskék vagy ezüstöskék virágok merev szárak végén helyezkednek el. A növények ősszel érdekes termést érlelnek, amely az enyhébb éghajlatú vidékeken egész télen díszít. Kereskedelmi forgalomban számtalan faj és fajta kapható.

Mindössze 40 cm magasra nő a pireneusi iringó (Eryngium bourgatii). Virágai acélkékek, levelei fehér erezetűek. Hasonló levelei vannak a tarkalevelű iringónak (Eryngium variifolium), de virágai szürkés árnyalatúak.

A havasi iringó (Eryngium alpinum) 60-80 cm magasra nő. Kiváló fajtája a mélykék virágokat hozó ‘Blue Star’, az ezüstlila virágú ‘Opal’ és az ezüstös ibolyaszínű virágaival díszítő ‘Amethyst’. Keresztezés útján jött létre a csodálatos hibrid iringó (Eryngium x zabelii), amelynek nagyméretű virágai az elágazó szárak végén helyezkednek el. A ‘Violetta’ fajta virágai sötét ibolyaszínűek, a ‘Juwel’ fajtáéi acélkékek.

A spanyol iringó (Eryngium tricuspidatum) ezüstös virágfejei a világos erezetű levelek fölé nyúlnak.

Akár az egy méteres magasságot is elérheti a kék iringó (Eryngium planum), amelynek kecses tőlevelei szív alakúak, apró virágai kékek. Az ‘Argenteum’ virágai ezüstös-fehérek, a ‘Blauer Zwerg’ fajtáéi sötétkékek. Ez utóbbi alacsony méretével (40-50 cm) kivételt képez.

Iringó virág ültetése

Az iringó napos helyen, laza, száraz talajon fejlődik a leg-jobban. Sziklakertbe jól illenek az alacsony növésű fajok és fajták. Évelőágyban magányosan vagy kisebb csoportokba ültetve érdekes színfoltot ad és hosszan virágzik. A halványabb árnyalatú virágok különösen jól mutatnak sötétzöld sövények előtt. Virágos gyepágyásokban más szárazságtűrő növényekkel társítva a vadon élő növények könnyed báját csodálhatjuk meg.

Előkertbe és napsütötte fal elé a magasabb fajokból és fajtákból készíthetünk szemet gyönyörködtető kiültetést. Ezek a növények különösen modern épületekhez illenek.

1. Szaporítás gyökérdarabokról: tavasszal keverjünk el 1:1 arányban homokot és kerti földet, majd töltsük egy cserépbe.

2. Az egyik oldalon ásóval tegyük szabaddá a gyökeret. Vágjunk le róla 7 kisebb darabot (7,5 cm) és tegyük a talajba fúrt lyukakba.

3. Nedvesítsük meg a talajt, húzzunk fölé műanyag fóliát és tegyük az edényt világos helyre. Ha megjelennek hajtások, távolítsuk el a takarást.

4. Ha a palánták már kellőképpen megerősödtek, ültessük át őket 30-60 cm tőtávolságra napos ágyásba, és alaposan öntözzük meg őket.

Egyes iringófajták gyenge szárúak, ezért támasztékra van szükségük. Ha tápanyagban túlságosan gazdag talajba ültetjük őket, akkor az egyébként erős szárú fajok hajtásai is elhajolhatnak. Ezért időben gondoskodjunk megfelelő támasztékról, mielőtt letörnének a hajtások.

Iringó gondozása

Az iringó egyszerűen gondozható évelő virág. Virágzása júniustól szeptemberig, vágott virágnak alkalmas, jól szárítható növény. Az egészséges fejlődéshez legalább napi hat óra napsütést igényel. Jó vízáteresztő talajt igényel. Soványabb, tápanyagban szegényebb, enyhén meszes talajban fejlődik a legjobban.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Ültetéshez kedvező időszak. A gyökeres egyedekről márciusban vághatunk gyökérdarabokat, és a lakásban előnevelhetjük őket.

Nyár – gondozás

A fiatal növényeket kezdetben szárazság idején öntözzük. A gyengébb szárúakat karózzuk.

Ősz – magvetés és teleltetés

Az alapfajokhoz tartozó egyedekről gyűjtsünk magokat, és minél előbb vessük el őket a lakásban. Enyhébb éghajlatú vidéken szabadföldbe is vethetjük őket. Száraz csokrokhoz vágjuk le a virágzati szárakat. Az általában vastag hótakaróval borított vidékeken a töveket késő ősszel arasznyira vágjuk vissza, enyhébb éghajlaton csak tavasszal.

Szárításhoz csak a teljesen kinyílt virágokat vágjuk le. A bimbók levágás után már nem nyílnak ki.

Kártevők és betegségek

Az iringó igénytelen és egyszerűen gondozható növény, de érzékeny a túl sok nedvességre. Húsos karógyökerei a nyirkos talajban rothadni kezdenek, és a növény elhal. Megelőzésképpen ültessük jó vízáteresztő talajba. Kötött talaj esetén emelt ágyásba ültessük.