Kerti növények

Díszdohány – tölcsér alakú virágok

A díszdohány egyszerűen gondozható, gazdagon és tartósan virágzó növény.

Díszdohány jellemzői

Kerti ültetéshez az egynyári díszdohány három faja közül választhatunk. Tömött csomókban álló csöves virágaik júniustól októberig nyílnak. Figyelem: a növény minden része mérgező!

Sander-díszdohány

A Sander-díszdohány (Nicotiana x sanderae) virágai lehetnek fehérek, rózsaszínűek, lazacszínűek, pirosak, lilák vagy sárgászöldek, sőt akár kétszínűek is.

Sander-díszdohány (Nicotiana x sanderae)
Sander-díszdohány (Nicotiana x sanderae)

Az alacsony fajták mintegy 30 cm-es magasságot érnek el, és jól illenek dézsába és ládába. Ismert sorozat a hétszínű Domino és az ötszínű Starship. Mindkettő kapható színkeverékként is. A középmagas fajták körülbelül 45 cm-esre nőnek. A Nicki sorozat öt színben, gazdagon virágzik, a VIP sorozatnak négy árnyalata létezik. A ‘Havanna Appleblossom’ különleges, kétszínű: fehér és rózsaszín fajta. A magas fajták közé tartozik a piros virágú ‘Crimson Rock’ (60 cm) és a fehér ‘Daylight’ (80 cm).

Erdei dohány

Az erdei dohány (Nicotiana sylvestris) feltűnően hosszú, lecsüngő, illatos, fehér virágokat fejleszt. A hatalmas növény 100-150 cm magasra nő.

erdei dohány (Nicotiana sylvestris)
erdei dohány (Nicotiana sylvestris)

Szárnyalt díszdohány

A szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata) virágai szintén fehérek, magassága 80-150 cm.

szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata)
szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata)

Díszdohány ültetése

A díszdohány ágyásban és edényben egyaránt szépen mutat. A dús virágzáshoz tápanyagban gazdag, enyhén nyirkos talajt és napfényt igényel. Az alacsony és középmagas fajták hamar kitöltik az ágyások közepén vagy előterében tátongó üres helyeket. A háttérbe ültessünk erdei dohányt vagy szárnyalt díszdohányt. Terasz vagy pihenőhely közelébe telepítsünk erdei dohányt, amelynek enyhén édeskés illata elsősorban este érezhető.

A Sander-díszdohány dézsába ültetett magas fajtái szépen megnyúlnak és mutatósan szegélyezik a bejárat két oldalát. Ládában és tálban ugyanakkor az alacsony fajták díszlenek szépen.

1. Márciusban állítsuk a tőzegcserepeket vízzel telt edénybe. Ha teleszívták magukat, töltsük meg őket vetőfölddel.

2. Vessünk minden cserépbe három magot. Ne takarjuk be. Permetezzük vízzel. A cserepeket állítsuk az ablakba, és takarjuk le műanyag fóliával.

3. Permetezéssel tartsuk a veteményt egyenletesen nyirkosan. Gondoskodjunk állandóan 18-20 °C-os hőmérsékletről.

4. A legerősebb magoncot hagyjuk meg minden cserépben, a többit vágjuk le. Csípjük le a hajtáscsúcsokat.

A fehér fajták az esti órákban illatoznak a legerősebben. Olyan helyre ültessük őket, ahol élvezhetjük az illatukat.

díszdohány fajták
díszdohány fajták

Díszdohány gondozása

A díszdohány egyenletesen nyirkos talajt és sok tápanyagot igényel. Elsősorban az edényben nevelt növényeket öntözzük meg naponta. A cserepes díszdohánynak hetente adjunk erkélynövénynek vagy virágos növénynek való tápoldatot. Az ágyásban nevelt díszdohányt csak négyhetente trágyázzuk. A díszdohány napos, szélvédett helyen, nyirkos talajban fejlődik jól.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciustól a lakásban vessük el a magokat. Fagyosszentek után ültessük ki a magoncokat, ill. az üzletben vásárolt növényeket. Takarjuk a talajt a növények töve körül.

Nyár – gondozás

Alaposan öntözzünk. Az ágyásban nevelt díszdohánynak havonta, a cserepes növényeknek hetente adjunk tápoldatot. Támasszuk meg a magas fajtákat. Rendszeresen tisztítsuk ki az elnyílt részeket, hogy elősegítsük az új virágok kifejlődését.

Ősz – komposztálás

Metszőollóval vágjuk le az elnyílt díszdohányt a talaj felett. Aprítsuk fel a növényeket, és az egészségeseket komposztáljuk.

Kártevők és betegségek

A sárga, zöld, vöröses vagy fekete színű levéltetvek a növények nedvét szívják, és olyan anyagot választanak ki, amely a levelek és a hajtások torzulását okozza. A tetvek váladékán megtelepednek a korompenészgombák. Permetezzük a fertőzött növényeket kenőszappan-spiritusz oldattal.