Kerti növények

Küllőrojt (Erigeron)

Az igénytelen, buján virágzó küllőrojt különleges bájt kölcsönöz a nyári kertnek.

Küllőrojt jellemzői

Az Erigeron nemzetségbe meglehetősen különböző kinézetű növények tartoznak. A küllőrojt (Erigeron) hosszú életű évelő növény, nagyon emlékeztet az őszirózsára. A küllőrojt név mellett a seprence elnevezés is elterjedt. Virágai júniusban és júliusban nyílnak, és megfelelő gondoskodás mellett augusztustól szeptemberig másodszor is virágzik. A virágok átmérője 2-5 cm; lehetnek egyszerű, félig telt vagy telt szirmúak. Mindegyik fajta hűvös színárnyalatú virágokat bont, így fehéret, rózsaszínt, bíborvöröset, lilát és kéket, magasságuk 60-80 cm.

Ismert fajta a nagy, félig telt, lila virágú ‘Adria’, amelynek magassága 60 cm. A ‘Strahlenmeer’ egyszerű, halványlila virágú fajta, magassága 70 cm. A ‘Violetta’ ugyanilyen magas, sűrűn tömött virágai sötétlilák. Félig telt és kárminpiros virágú a bevált ‘Foersters Liebling’. A szép halvány rózsaszín ‘Marchenland’ virágai is félig telt szirmúak. Mély sötétvörös a ‘Rotes Meer’. A legismertebb fehér fajta a ‘Sommerneuschnee’, magassága 60 cm.

A spanyol küllőrojtot (Erigeron karvinskianus) nálunk csak egynyári virágként tartják. Mivel apró virágai nagyon hasonlítanak a százszorszépre, spanyol százszorszépnek is nevezik. A kecses virágok májustól októberig nyílnak hosszú, lecsüngő vagy kúszó hajtásokon. Ugyanazon a növényen kezdetben fehérek, majd később rózsaszín árnyalatúak lehetnek. A pirosodó küllőrojt az erkélyládák közkedvelt virága, de kertbe is ültethetjük. Míg a küllőrojt-hibridek díszcserjékhez hasonló jellegűek, az egynyári küllőrojt kusza hajtásaival inkább vadvirág hatását kelti.

Spanyol küllőrojt (Erigeron karvinskianus)
Spanyol küllőrojt (Erigeron karvinskianus)

Küllőrojt ültetése

Amennyire különböznek kinézetre, olyan eltérő az is, hova ültethetjük őket. A két csoport közös jellemzője, hogy kedvelik a napos helyet és a nem túl kötött talajt. A küllőrojt-hibridek ideálisak napos évelőágyásba és szegélynövénynek is. A pirosodó küllőrojt teljes pompájában mutatkozik meg csüngő növényként ámpolnában vagy erkélyládában. Magas törzsű növények aljnövényzeteként különleges színfoltot ad az elrendezésnek.

Ültetési időszak: tavasz.

1. Az ágyást mélyen lazítsuk fel ásóvillával. Bőven forgassunk bele érett komposztot és összetett műtrágyát.

2. Öntözzük meg a palántákat a cserépben. Az ültetőkanállal ássunk gödröket egymástól 40 cm-re. A palántákat vegyük ki a cserépből.

3. A növényeket talajszintbe ültessük. Töltsük fel a gödröket talajkeverékkel, és nyomkodjuk le. Alakítsunk ki tányért, majd öntözzünk.

4. Főleg esőben a bokrok nem állnak mindig szilárdan, ezért a növényeket támasztékkal vagy karókkal támasszuk meg.

5. Virágzás után a szárakat körülbelül egyharmadukkal vágjuk vissza. A növény tövénél terítsünk szét komposztot, ami serkenti a másodvirágzást.

A küllőrojtot tavasszal szaporíthatjuk. Ássuk ki a gyökérlabdát, ásóval vagy késsel osszuk szét, és újra ültessük el.

küllőrojt virág
Küllőrojt virág

Küllőrojt gondozása

A küllőrojt egyszerűen gondozható évelős és egynyári növény. Virágzása júniustól szeptemberig tart. Vágott virágnak is alkalmas. A küllőrojt teljes napfényben, meleg és védett helyen fejlődik a legjobban. Jó vízáteresztő talajt igényel. A humuszos, tápanyagban gazdag talajt részesíti előnyben. A kötött talajt lazítsuk fel homokkal és komposzttal.

Tavasz – átültetés és tőosztás

Az évelők kedvező ültetési időszaka. Az idősebb példányokat ássuk ki, osszuk szét a gyökérlabdát, és ültessük el újra. A fagyérzékeny pirosodó küllőrojtot csak május közepétől ültessük ki a szabadba.

Nyár – gondozás

A növekedő bokrokat támasszuk meg. Az első virágzás után egyharmadával vágjuk vissza őket, hogy serkentsük az újabb virágzást és levélképződést.

Ősz – védelem és eltakarítás

Az évelő bokrokat az első fagy után tenyérnyivel a föld felett vágjuk le. Komposzttal végezzünk talajtakarást, a növényeket fedjük be avarral vagy fenyőágakkal. Az egynyári növényeket vegyük ki a cserépből. Ha egészségesek, adjuk a komposzthoz.

Kártevők és betegségek

A küllőrojtot lisztharmat támadhatja meg, amely gomba kórokozó. A leveleket fehér, púderszerű lepedékkel vonja be. Erősebb fertőzöttség esetén a levelek elsárgulnak, végül elszáradnak. Már az első tünetek jelentkezésekor permetezzünk szaküzletekben kapható gombaölő szerrel.