Szobanövény

Koszorúfutóka (Stephanotis floribunda)

Csillag alakú fehér, illatos virágai miatt külföldön gyakran menyasszonyi csokrokat kötnek belőle. Idehaza, anyák napján is nagy kedvel ajándékozzák.

A viaszvirággal egy családba tartozik, ezt első pillantásra felismerhetjük. Levelei azonban nem húsosak, inkább bőrneműek.

Akárcsak a narancsliliom, a koszorúfutóka is a változatosságot, az állandóságot kedveli, a menyasszonyi csokorban is ezt szimbolizálja. A helyváltoztatásra és a forgatásra teljes levél- és virághullással válaszol. Hogy felfuthasson szilárd támasztékra, drótkarikára vagy karóra van szüksége; a gondos ápolást látványos növekedéssel hálálja meg.

Koszorúfutóka gondozása

Világos és levegős, de a déli tűző napfénytől védett helyet kíván. Nyáron 20-25 °C a kedvező hőmérséklet, amely télen 14-16 °C-ig csökkenhet.

Talajigénye: tőzeg alapú földkeveréket pl. B típusú virágföldet igényel, amelyhez keverjünk kevés folyami homokot.

Öntözés: márciustól augusztusig langyos vízzel egyenletesen, ősz felé mérsékelten öntözzük, hogy a hajtások jobban beérjenek. Időnként permetezzük is. Októbertől januárig csak annyi vizet kapjon, hogy a talaj éppen nyirkos legyen.

Márciustól augusztusig kéthetenként tápoldattal öntözzük. Évenként – az idősebb növényeket ritkábban – februárban ültessük nagyobb cserépbe.

Szaporítása: tavasztól őszig a nem túl zsenge fejdugványokat 22-25 °C talajhőmérsékletű szaporítóágyban gyökereztetik.

Kártevők és betegségek

A túlságosan meleg helyen télen tetvek lephetik el.