Kerti növények

Repkénykecskerágó (Euonymus fortunei)

A repkénykecskerágó megbízható talajtakaró növény, amely egész évben a kert mutatós dísze.

Repkénykecskerágó jellemzői

A repkénykecskerágó (Enyntus fortunei) fajtákban gazdag faj. Hajtásai többnyire kúsznak, tapadógyökereik segítségével azonban akár 3 m magasra is felnyúlhatnak, de bokrosan is növekedhetnek.

Emellett létezik még néhány változata, amelyek közül elsősorban a kúszó kecskerágó (Etionymus fortunei var. radicans) érdemel említést, amely szintén tapadógyökerekkel kúszik. Valamennyiükre jellemző a kisméretű, örökzöld, bőrszerű, fajtától függően zöld vagy tarka lombozat. A növény sárgászöld virágai jelentéktelenek, néhány fajta azonban színes termésével díszít.

Egyszínű, világoszöld lombú a ‘Vegetus’, illetve a törpe ‘Minimus’, amely sűrű, alacsony párnát alkot, és csak 50 cm-es magasságot ér el. Olajzöld levelű, bíborvörös őszi lombszínű fajta a ‘Coloratus’. A ‘Dart’s Blanket’ sötétzöld levelei ősszel barnás-vörösre színeződnek. Fehér szegélyű, zöld leveleket hoz a ‘Gracilis’ (más néven ‘Variegatus’) és az ‘Emerald Gaiety’. Lombjukat télen rózsaszín árnyalat vonja be.

Sárga szélű, zöld leveleiről ismerhető fel az ‘Emerald ‘n Gold’ fajta. Bokros növekedésű az ősszel számtalan piros bogyót érlelő ‘Carrierei’ és a fehér levélszélű, 2,5 m magasra is megnövő ‘Silver Queen’.

Ültetése

Nagyobb csoportban a repkénykecskerágó rövid idő alatt sűrű párnát alkot fák vagy cserjék alatt, de rézsűkben és nyílt területeken is. A fehér-zöld és sárga-zöld fajták az árnyas kertrészek kedvelt színfoltjai. Tartsuk gyepmentesen a talajt, amíg a hajtások összenőnek, mert a gyökerek nem viselik el az összetömörödött talajt. Tanácsos aprított fakéreggel betakarni a növény környékét.

A repkénykecskerágó kiválóan alkalmas falak és fatörzsek befuttatására. A magányos cserjével sziklakerteket díszíthetünk, ahol benövi a falakat és a köveket. Zömök felépítésének és érdekes lombszínének köszönhetően a repkénykecskerágóval erkélyládát, kőedényt és dézsát is beültethetünk.

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősz vagy tavasz.

1. Mélyen lazítsuk fel a talajt. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt.

2. Dúsítsuk a földet komposzttal. Vegyük ki a növényeket a cserépből: ültetőkanállal ütögessük meg a konténer oldalát.

3. Helyezzük a gyökérlabdát a gödörbe úgy, hogy a növény olyan mélyre kerüljön, ahogy a cserépben állt.

4. Töltsük a gyökérlabda köré a feljavított földet, és nyomkodjuk le. Alakítsunk ki öntözőtányért, és adjunk a növénynek bőven vizet.

5.  Terítsünk a növény köré komposztot vagy aprított fakérget, hogy nyirkosan tartsuk a talajt.

A repkénykecskerágók többsége a hajtások mentén fejlődő tapadógyökerek segítségével kúszik és kapaszkodik az adott felületre.

Gondozása

A repkénykecskerágó egy örökzöld talajtakaró növény. Májustól júniusig virágzik. Egyes fajokon díszes bogyók teremnek. Napos helyre való, de a fák alatti teljes árnyékot is elviseli. Jó vízáteresztő talajt igényel. Laza, humuszos, agyagos talajon fejlődik a legjobban.

Tavasz – ültetés

Az április és a május a legkedvezőbb ültetési időszak. Alaposan öntözzük meg a növényeket, és takarjuk be a talajt. Távolítsuk el az elhalt és zavaró hajtásokat, de ne vágjuk le őket a régi fáig. Egyébként ne metsszük.

Nyár – szaporítás

A repkénykecskerágót fajtahűen szaporíthatjuk dugványokkal. amelyek homok-tőzeg keverékben hamar meggyökeresednek.

Ősz – ültetés

Kora ősszel ültessük, hogy a cserjék jól meggyökeresedjenek. Fagyos időben árnyékoljuk a napos helyen lévő növényeket.

Kártevők és betegségek

Forró, száraz időben takácsatka támadhatja meg. A levelek ezüstösen pettyezettek, később a levelek fonákján és a levélnyeleken finom fonadék látható. Takarjuk a talajt, és tartsuk enyhén nyirkosan a növényeket. Szükség esetén permetezzünk rovarirtó szerrel.